I matsäckskorgen

den 14 oktober 2012, kl 20:13

Vad vi packade för matsäck i morse? Potatis- och purjolökssoppa toppad med blåmögelostsmulor, morotsbröd och resterna av gårdagskvällens kladdkaka med lingon i. Jag vet inte om det var för att vi gått upp tidigt, om havsluften gjorde oss särskilt hungriga eller om det var innehållet i picknickkorgen som gjorde att allt var framdukat redan vid elva och uppätet strax därefter. Kanske var det allting. På vägen hem pallade vi havtorn och plockade årets sista nypon. Utflykt alltså, så himla fint.

Potatis- och purjolökssoppa
drygt 1 kg potatis
1 gul lök
1 msk rapsolja + 1 msk smör
1 vitlöksklyfta
2 stora purjolökar
5 dl grönsaksbuljong
5 dl grädde
1 näve torkade trattkantareller
1 tsk torkad timjan el oregano
salt, svartpeppar
blåmögelost

Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs mjuk på låg temperatur i olja och smör i en stor kastrull. Skala och tärna potatis. Tillsätt potatisen i kastrullen och fräs litegrann. Tillsätt grönsaksbuljong och grädde. Låt småkoka. Tillsätt skuren purjolök och smulade svamp. Soppan är färdig när potatisen är genomkokt. Smaka av med kryddor, späd med vatten om det behövs. Smula över blåmögelost vid servering. Recept för ca 7 personer.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen