Kanelbullar med äppelfyllnng

den 23 september 2012, kl 18:40

Vi har haft en sådan där söndag som man kan behöva ibland. Sovit ikapp, andats höstluft och lagat tvåsiffrigt antal matlådor. Men ska helgen summeras så var det nog bullbaket som var dagens bästa. Recept på kanelbullarna med äppel- och mandelmassefyllning är Roy Fares. Ni vet Roy, den prisbelönte konditorn som bland annat syns i Godkväll på lördagar. Gullig är han, ljuvliga är bullarna och fin var söndagen. Ungefär så kommer det stå i helgprotokollet den här veckan.

Roys kanelbullar med äppelfyllning
Bulldeg:
9 dl vetemjöl
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 msk grovstötta kardemummakärnor
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker

Äppelfyllning:
3 svenska äpplen
20 g smör
0,5 dl socker
0,5 msk stött kardemumma

Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
2 msk kanel

Skala och tärna äpplena i små kuber. Stek några minuter i smör tillsammans med socker och kardemumma. Låt svalna. Blanda hälften av mjölet tillsammans med mjölk och jäst först, arbeta med maskin till en slät deg. Tillsätt resterande ingredienser och låt gå på medelhastighet i matberedare i 10 min. Jäs under duk i 10 min. Blanda under tiden ihop mandelmassa med smör, socker och kanel till en slät smet. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred ut kanelfyllningen. Toppa med äppelfyllning och rulla ihop till en rulle. Dela i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i bullformar på plåt. Jäs i 1,5 h. Pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 220 grader i 8-10 min.

Skriv ut inlägg

18 kommentarer till “Kanelbullar med äppelfyllnng”

  1. Emma kl 19:09, den 23 september 2012

    Åh, en sådan helg har jag också haft. Fick till och med sovmorgon två dagar i rad och det var längesedan! Bak och matlagning i lugn och ro…det är bra för själen tror jag. Speciellt när det regnar ute!
    /Emma

  2. sofie mumsfillibaba kl 19:19, den 23 september 2012

    Måste testa dem!

  3. Sara på Vardag.nu kl 20:26, den 23 september 2012

    Stort mmm på bullarna! Och såna söndagar behöver vi alla ibland :)

  4. Sara W kl 21:21, den 23 september 2012

    Låter som en helg i min smak. Och ungefär en sådan som vi haft. Fick dock spontanbesök till middagen idag och de tänkta matlådorna uteblev. Men sällskapet var jättetrevligt och det väger upp för den sjukhusmatsalsmat som jag nu måste äta i morgon.
    Bullarna låter också som något i min smak. Det får helt enkelt bli bak snart. Mycket snart!

    Ha en fortsatt trevlig helg!

    /Sara

  5. anna kl 23:09, den 23 september 2012

    Jag hade gärna smakat en sån bulle..

  6. Katarina kl 02:18, den 24 september 2012

    Bullarna låter så goda!

  7. Här är listan! | pickipicki kl 12:14, den 24 september 2012

    [...] middagen på bordet när jag kommer hem så får du en guldstjärna. 8) Ät helst inte upp alla äppelbullar  Publicerad i pickipicki | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  8. Hanna kl 14:08, den 24 september 2012

    Vilken finfin helg! Jag fick också tid till att ta det lugnt, men inte bullbak :)

  9. Håkan / Recepten.nu kl 17:54, den 24 september 2012

    Här bakades det också bullar i söndags. Det var min fru som gjorde de godaste kanelbullar jag smakat. Att vara i köket är verkligen fridfullt och en favoritsysselsättning på helgen. Och alla andra dagar. :)

  10. simone kl 20:18, den 24 september 2012

    ja såg oxå när han gjorde dessa,kan lova att man blev sugen då och samma sak när ja ser dina,mums så gott

  11. tina kl 21:24, den 24 september 2012

    Emma: Det tror jag med.

    Sofie: Japp!

    Sara: Ja, tror jag ska införa en sådan söndag varje vecka! ;-)

    Sara W: Sjukhusmatsalsmat och äppelbullar, det är ytterligheterna det! ;-)

    Anna: Finns i det röda köket!

    Katarina: Det var dom verkligen, lyxbullar!

    Hanna: Det lugna är prio ett!

    Håkan: Härligt med godaste bullarna! :-)

    Simone: :-)

  12. Christine kl 22:43, den 24 september 2012

    Vilka proffsiga bullar!

    Christine
    http://www.matikvadrat.se

  13. Emmy kl 09:49, den 25 september 2012

    Jag förstår helt om Carl kommer ha svårt för just sista punkten på din lista…

  14. Roy Fares kl 17:34, den 25 september 2012

    Såg bilden på Google och såg att det var mitt recept du bakat efter, kunde inte låta bli att inte kommentera! JÄTTE FINA KANELBULLAR! hoppas dom smakade!

  15. tina kl 21:00, den 25 september 2012

    Christine: Receptmakaren är ett proffs: http://www.byroyfares.se/

    Emmy: :-) Jag med, det är därför jag oroar mig litegrann!

    Roy: :-) Bullarna var fantastiska, tack för ett toppenrecept!

  16. Isflingan kl 20:21, den 16 augusti 2013

    Hur kan jag ha glömt att kommentera dessa bullar?! Jag har ju bakat dem flera gånger o jag o alla jag bjudit fullkomligt älskar dem :D

  17. tina kl 20:42, den 16 augusti 2013

    Isflingan: Haha!

  18. Den skånska äppelkakan! | pickipicki kl 21:19, den 7 september 2013

    [...] med äpple och timjan 10 timmars långbakta äpplen Fuskglögg med äpple och calvados Roys kanelbullar med äppelfyllning Johans franska äppelgömma Publicerad i äppelkaka, äpplen, Skåne | Inga kommentarer [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen