Pulled pork-burgare!

den 7 november 2013, kl 08:19

Idag lagar vi pulled pork i P4 Morgon Uppland. Pulled pork som i långlagad fläskkarré, ja så många timmar som krävs till att köttet lätt faller isär i långa trådar. I vanliga fall brukar vi servera pulled pork i pitabröd såsom vi har lärt oss av Frida. Idag blir det istället i hamburgerformat, fast fortfarande i fint sällskap av våra favorittillbehör surkål, guacamole och aioli. Det här är för övrigt den perfekta bjudmaten. Ugnen må gå varm många timmar, men det krävs minimal arbetsinsats och maten kan med fördel tillagas dagen innan för att när det väl är dags bara värmas på. Det här är mat som ropar: hej helg!

Pulled pork
1,2 kg fläskkarré
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
0,5 dl barbequesås
0,5 dl (stark) chipotlepasta
0,5 dl (stark) tomatpuré
0,5 dl vatten
olja, salt och svartpeppar

Rensa fläskkarrén, salta och peppra runt om. Lägg sedan köttet i en ugnsform som smorts med olja i botten. Lägg över skivad lök och vitlök. Rör ihop barbequesås, chipotlepasta och tomatpuré. Bred detta över kött och lök.Häll lite vatten i grytan och stoppa in grytan med lock i 125 grader ugn i 4-5 h. Titta till ibland så att det inte kokar torrt alt ta bort lite vätska om där är för mycket. Köttet är klart när det går enkelt att dra isär med gaffel. Köttet kan med fördel tillagas dagen innan och värmas på innan servering. Servera pulled pork-burgarna med bröd, köttet (sila vort vätska), surkål, guacamole och vitlöksdressing.

Hamburgerbröd
25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl rapsolja
5-6 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
sesamfrön att pynta med

Smula jästen i bunke, rör ut i mjölk som värmts fingervarm. Tillsätt socker, salt och olja. Arbeta därefter ner 5-6 dl mjöl till smidig deg. Låt jäsa under duk 30 min. Forma därefter 8 runda, platta bröd som får jäsa ytterligare 30 min. Pensla med ägg, pynta med frön och grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 min.

Guacamole
Mosa 3 st mogna avokado med gaffel i en bunke. Tillsätt 0,5 finhackad röd chili, en kruka hackad koriander samt saft från 0,5 lime. Smaka av med salt och svartpeppar.

Vitlöksmajonnäs
Vispa 3 äggulor kraftigt i en bunke, tillsätt 1 dl rapsolja droppvis under fortsatt vispning. Smaka av med 1 pressad vitlöksklyfta, 0,5 tsk dijonsenap, saft från en 0,5 citron samt salt och vitpeppar.

Skriv ut inlägg

12 kommentarer till “Pulled pork-burgare!”

  1. Isflingan kl 15:17, den 7 november 2013

    D här verkar helt underbart gott. Blir nog helgens bjudmat kanske :)

  2. Emmy kl 03:36, den 8 november 2013

    Pulled pork och annat långlagat är verkligen underbar helg mat. Vi ska nog göra långlagat indiskt på lördag och bjuda hem lite vänner. Gott mört kött med fina tillbehör är perfekt mat att njuta av tillsammans ett gäng.

  3. Sanna kl 12:15, den 8 november 2013

    Pulled Pork måste ändå vara 2013-års grej. Även om det smög sig på redan förra året på framförallt restauranger så känns det som att det exploderat nu i år. Alla lagar Pulled Pork eller långkokar högrev. Kul! Det är ju så gott, så gott.

    Hoppas du får en fin helg Tina!

    Ps. Jag hade ingefärsgurka till mina en gång, ett tips (http://sannalund.se/blogg/9-timmar-senare/)

  4. sofia Kottorp kl 18:39, den 8 november 2013

    Jag hade ynnesten att smaka lite av Christinas pulled pork när hon lagade den på P4 Uppland i veckan och jag lovar – den var gudomlig!! Ska glra den själv i helgen:-)
    Sofia

  5. Amanda kl 01:33, den 9 november 2013

    Fick pulled pork hemma hos en kompis för ett tag sen men blev inte så frälst som många andra verkar bli. Får kanske ta och testa igen.

  6. Kim kl 19:25, den 10 november 2013

    Lagade PP i lördags. Inte första gången, men det blev extra gott den här gången! Ska testa med surkål någon gång, annars är min favvotillbehör picklad rödlök.

  7. Anna kl 12:27, den 11 november 2013

    Hej,

    var får du tag på chipotlepasta?

    /Anna

  8. milla kl 21:17, den 11 november 2013

    Pulled pork har jag aldrig gjort, men jag har smakat det några gånger riktigt smarrigt:)
    Nu känns det som jag blir sugen på att göra det själv tack för tipset:)

  9. tina kl 22:39, den 11 november 2013

    Isflingan: :-)

    Emmy: Åh det låter härligt, nu får jag stora indiska-maten-längtan!

    Sanna: Ingefärsgurka måste jag lägga på minnet, låter spännande och gott! Tack för tips!

    Sofia: Kul, hoppas att det blev bra!

    Amanda: Man kan ju smaksätta efter egen smakpreferens, eller så gillar man inte själva kött-kött-grejen. Bägge är OK. :-)

    Kim: Åh, picklad rödlök är så gott, kan tänka att den passar finfint till!

    Anna: Kryddpastan brukar stå vid tacoshyllan. Liten glasburk!

    Milla: Ja gör det vetja!

  10. Veckans middagstips- Recepten som räddar veckan! | Matlust[bloggen] kl 07:03, den 27 januari 2014

    [...] Pulled pork-burgare [...]

  11. Isflingan kl 20:10, den 18 maj 2014

    Såå fantastiskt gott! Får jag äta d här varje dag nästkommande veckor? :)

  12. tina kl 10:48, den 16 juni 2014

    Isflingan: Säger som Tjorven; JA, det får du! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen