Vart jag tog vägen?

den 19 februari 2014, kl 21:27

Man kan tro att jag valde att gå i ide den där torsdagen för två veckor sedan när jag gräddade blinier så till den grad att brandlarmet gick, brandbilarna kom och sändningen fick brytas. Men så är det inte, jag har bara haft mycket att göra. Jag har också skämts klart över incidenten och kan numera fnissa åt det märkvärdiga faktum att larmet gick samtidigt som låten Burning down the house spelades. Imorgon lagar vi radiomat igen, laxcarpaccio med snabbpickipicklade rödbetor. Ni vet en sådan där fin förrätt man vill duka fram nu när solen säger att våren snart är här igen (och så är det noll procents risk för stekos, jag lovar).

Laxcarpaccio med snabbpicklade
rödbetor

2 rödbetor
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
0,5 msk olivolja
1 msk saft från citron
en nypa flingsalt
200 g salmalax
några små ruccolablad
0,5 msk kapris
svartpeppar
citronzest

Skala rödbetorna och strimla tunt med en mandolin. Rör ihop en 1-2-3-lag av ättika, socker och vatten tills sockret lösts upp. Häll lagen över rödbetorna och låt stå i 10 min. Blanda ihop dressing av olivolja, pressad citron och lite flingsalt. Skiva laxen i tunna skivor och lägg upp på en fat. Häll av lagen från rödbetorna och låt rinna av. Toppa laxen med en del av dom picklade rödbetorna, ringla över dressing, och pynta med några ruccolablad, lite kapris, citronzest och svartpeppar. Servera direkt, kanske som en förrätt för två.


Hej laxcarpaccio, vad fin du är idag!

Skriv ut inlägg

Men göra plättar, det kan dom.

den 6 februari 2014, kl 07:18

Imorgon går startskottet för OS i Sotji och alldeles strax värmer vi upp genom att steka blinier i radion. Dom där pösiga ryska plättarna ni vet. Som med jäst, bovete och gräddfil i blir syrliga på det där viset som jag gillar så mycket. Och om vi ska prata bovete så här i glutenintoleranta tider, ni vet väl att bovete inte är ett sädesslag utan snarare lite kusin med rabarber? Med andra ord är det här en prima plätt att servera den som inte tål så väl som den som tål gluten. Själv ser jag framför mig en trave blinier med med löjrom och smetana lagon till helgen, målbilder det är fina grejer!

Blinier med smetana, löjrom
och finhackad lök
2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
2 dl bovetemjöl
0,5 dl gräddfil
smör att steka i
pynt: löjrom, smetana,
finhackad rödlök,
dill och citronklyftor

Smula jäst i en bunke och rör ut i fingervarm mjölk. Separera äggulan från vitan, äggulan vispas ner i mjölken, äggvitan sparas. Vispa även ner salt, bovetemjöl och gräddfil. Låt smeten jäsa 30-60 min. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Stek i smör i plättlagg eller blinilagg (för högre blinier), någon minut på varje sida på medelhög till hög värme. Servera med löjrom, smetana, finhackad rödlök, dill och citronklyftor. Receptet räcker till ca 20 blinier.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen