Men göra plättar, det kan dom.

den 6 februari 2014, kl 07:18

Imorgon går startskottet för OS i Sotji och alldeles strax värmer vi upp genom att steka blinier i radion. Dom där pösiga ryska plättarna ni vet. Som med jäst, bovete och gräddfil i blir syrliga på det där viset som jag gillar så mycket. Och om vi ska prata bovete så här i glutenintoleranta tider, ni vet väl att bovete inte är ett sädesslag utan snarare lite kusin med rabarber? Med andra ord är det här en prima plätt att servera den som inte tål så väl som den som tål gluten. Själv ser jag framför mig en trave blinier med med löjrom och smetana lagon till helgen, målbilder det är fina grejer!

Blinier med smetana, löjrom
och finhackad lök
2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
2 dl bovetemjöl
0,5 dl gräddfil
smör att steka i
pynt: löjrom, smetana,
finhackad rödlök,
dill och citronklyftor

Smula jäst i en bunke och rör ut i fingervarm mjölk. Separera äggulan från vitan, äggulan vispas ner i mjölken, äggvitan sparas. Vispa även ner salt, bovetemjöl och gräddfil. Låt smeten jäsa 30-60 min. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Stek i smör i plättlagg eller blinilagg (för högre blinier), någon minut på varje sida på medelhög till hög värme. Servera med löjrom, smetana, finhackad rödlök, dill och citronklyftor. Receptet räcker till ca 20 blinier.

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Men göra plättar, det kan dom.”

  1. Fröken Dill kl 07:43, den 6 februari 2014

    Mums, och dessutom har jag kalixlöjrom på lut i frysen!

  2. Sofia kl 08:16, den 6 februari 2014

    Åh så gott, jag älskar matiga plättar!

  3. Plommonet kl 09:23, den 6 februari 2014

    Är blinier en sån där praktisk maträtt som kan dubbeljobba både som varmrätt och efterrätt, som våfflor kan?

  4. Isflingan kl 15:19, den 6 februari 2014

    Åh blinier som e så gott! D måste jag oxå laga nån dag :)

  5. Isflingan kl 15:21, den 6 februari 2014

    Dock tänker jag inte bjuda brandmän på min bliniefest :)

  6. tina kl 20:25, den 6 februari 2014

    Fröken Dill: Lyx, vår sista frysskatt tog slut idag.

    Sofia: Jag med!

    Plommonet: Alla gånger, tycker jag. Dom är smakar förvisso mer mat i sig själva än vad vanliga plättar gör, men jag tycker att det funkar ändå!

    Isflingan: Haha, jo gör det vetja!

  7. Sara på Vardag.nu kl 20:37, den 6 februari 2014

    Fy tusan vad gott med blinier!

  8. Moma kl 20:45, den 9 februari 2014

    Jag säger ja tack, för jag har aldrig ätit blinier!

  9. tina kl 08:23, den 10 februari 2014

    Sara: Jajamen!

    Moma: Du kan få nästa gång vi ses!

  10. Mille kl 09:26, den 26 mars 2014

    Var ett tag sedan jag tittade in hos dig, och ser att jag missat massor!!

    Mat är ju som ljuv musik! :)

  11. tina kl 09:49, den 1 april 2014

    Mille: :-D Välkommen tillbaka!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen