Här är valborgssillen!

den 30 april 2014, kl 08:16

Igår tjuvstartade vi valborgsfirandet i P4 Uppland med att laga sillunch till frukost. Och här är den, en krämig potatissallad på knäckebröd toppad med matjessill, brynt smör och finklippt gräslök.

Matjeslunch på knäcke
500 g färskpotatis (eller mjölig)
3/4 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 liten rödlök
1 litet äpple
salt och svartpeppar
2 burkar matjessill
1 knippe gräslök
rädisor
25 g smör
knäckebröd

Koka potatisen i saltat vatten, låt ånga av och svalna. Dela potatisen i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med gräddfil och creme fraiche, mosa ihop lätt med en gaffel. Rör ner finhackad rödlök samt finhackat äpple. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll av spaden från matjessillen. Bryn smöret i en kastrull. Servera potatissalladen på knäckebröd, toppa med matjessill, tunt skivad rädisa samt finklippt gräslök. Toppa med lite brynt smör över matjessillen vid servering.

Skriv ut inlägg

Hej nässlor!

den 26 april 2014, kl 08:52

Dom är här nu, n-ä-s-s-l-o-r-n-a! Och jag säger som jag brukar, det är nog banne mig det här som är den riktiga skatteåterbäringen, belöningen för att vi höll ut ännu en vinter. I torsdags hade vi nässeltema i radion för fjärde (!) året och jag kan ha sagt att handskar inte är något man behöver när man plockar/rensar så här små 0ch späda blad. Jag tror aldrig att mina händer har kliat så mycket som den eftermiddagen.

Nässelsoppa
1 schalottenlök
1,5 msk smör
2 l späda nässelblad
1 l vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl vispgrädde
0,5-1 tsk pressad saft från citron
flingsalt, svartpeppar
gräslök

Finhacka lök och fräs mjuk i smör på låg värme. Tillsätt nässlor (rensade och sköljda), vatten och buljong. Låt koka upp och småkoka 5 min. Mixa slät och tillsätt grädde, smaka av med lite citron, ganska mycket flingsalt och lite svartpeppar. Servera med t ex klippt gräslök och pocherade eller kokta ägg. Räcker till ca fyra förrättsportioner.

Pocherade vaktelägg
Koka upp en kastrull vatten med någon msk ättiksprit. Tag kastrullen från plattan och rör om i kastrullen med en sked så att det bildas en virvel i mitten. Kläck ägget i mitten och låt pochera ca 1 min. Lyft försiktigt upp med en sked.


Tema grönt

Skriv ut inlägg

Long time no see

den 10 april 2014, kl 16:04

Ja, alltså inte du och jag utan jag och vitlöken. Den lilla vitlöken som är svart istället för vit, smakar sött istället för skarpt och som är mjuk i konsistensen istället för hård. Minns ni? Imorse cyklade jag med en kastrull fisksoppa till radion och så vispade vi ihop en svart aioli att piffa den med. I sanningens namn är väl aiolin mer ljusbrun än svart, men den dag jag döper ett recept till ljusbrun aioli så har jag tappat matbloggeriet alldeles. Och där är vi inte riktigt, riktigt än.

Svart aioli
Separera två äggulor från vitorna och lägg i en skål. Vispa äggulorna fluffiga med en ballongvisp. Tillsätt 1-1,5 dl rapsolja under fortsatt vispning, droppvis och försiktigt till en början så att aiolin inte skär sig. Mosa två svarta vitlöksklyftor med en kniv och vispa ner dessa så att aiolin blir brun och slät. Smaka av med lite salt, svartpeppar och vispa försiktigt ner 0,5-1 tsk citronsaft. Servera t ex till fisksoppa.

Fisksoppa till vardags
3 morötter
6 mjöliga potatisar
1 bit rotselleri
1 gul lök
1,5 msk rapsolja
1 burk coktailtomater på burk
+ motsvarande mängd vatten
1 tsk salt
3 dl grädde
450 g laxfilé
svartpeppar
cayennepeppar
färsk persilja

Skala och dela lök och rotfrukter i mindre bitar. Fräs löken mjuk i en kastrull med olja, tillsätt rotfrukter, tomater, vatten och salt. Låt koka tills rotfrukterna nästan är klara, smaka av med ev mer salt, svartpeppar och cayennepeppar. Tillsätt grädde och fisken som delats i kuber. Låt småkoka några min tills fisken är klar. Klipp över färsk persilja vid servering.

Skriv ut inlägg

Livstecknet

den 1 april 2014, kl 09:20


I helgen samlade jag vårtecken utan någon större ansträngning. I dikeskanten såg vi nässlor, i skogskanten plockade jag första blåsipporna och när vi fikade i solen flög en citronfjäril förbi.

På IKEA hittade vi inga vårtecken, däremot tidernas finaste pappersmuggar med djurmotiv. Så fina att vi ställde till med barnkalas samma stund vi kom hem.

Det snälla barnet gav monstertigerkakan 100 poäng. Carl däremot som saknade både rom och hyfs satt mest och pratade om att han hellre hade serverats den här vuxenkakan. Nåja, är det barnkalas så är det.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen