Skotska friterade ägg

den 18 september 2014, kl 06:26

Idag röstar Skottland om självständighet och jag tror bestämt att det är med anledning av det som morgongänget i P4 Uppland önskat sig friterade ägg till frukost nu klockan halv åtta. Skotska friterade ägg, man tror ju nästan att det är ett aprilskämt i september. Först fick jag fråga internet om det verkligen var sant och sen kände jag mig tvungen att testa huruvida det gick att äta. Det gjorde det ju och alla fem runt bordet var överens om att det var förvånande gott. Och mäktigt och tokigt och ja, mäktigt igen. Men nu vet vi åtminstone att dom finns på riktigt och om exakt elva minuter så gör vi det igen. Starta radion och lyssna vetja.

Skotska friterade ägg
6 ägg
400 g fläskfärs
1 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
1 knapp tsk torkad timjan
(glutenfritt) ströbröd
olja att fritera i

Lägg ner fem av äggen i en kastrull med vatten och koka 10 min. Lägg äggen i kallt vatten. Rör ihop färs med kryddor. Dela färsen i fem lika stora delar. Skala äggen när dom svalnat och klä in med köttfärs till en boll. Vispa upp den sjätte ägget med en gaffel och rulla färsbollarna i ägg och därefter i ströbröd. Fritera ca 6 min i fritös (180 grader).

Skriv ut inlägg

Sjätte gången gillt

den 11 september 2014, kl 06:21

Hade jag varit en så långsint person som folk säger, så hade jag gett upp det här ketchupprojektet för länge sedan. Första koket knyckte grannens hantverkare strömmen halvvägs in i färdig ketchup. Andra koket fick ställas in, då tog samma hantverkare samma ström innan jag ens hunnit starta plattan. Tredje gången gillt darrade jag redan innan jag skulle börja och missade att halvera sockermängden trots att jag körde halv sats på resten. Fjärde gången smakade den lite, lite för mycket ättika och femte gången blev den till slut riktigt god. För att fira att jag inte gav upp kokar vi därför ketchup i P4 Uppland om en liten stund. Sjätte gången gillt och ingen vet vad som kan hända.

Hemgjord tomatketchup
1 kg färska tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
3 msk ättikssprit (12%)
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 lagerblad
lite salt och svartpeppar

Skär ett kryss i tomaterna och lägg dom i en kastrull med kokande vatten. Låt koka 1 min och häll därefter av vattnet. När tomaterna svalnat, drag av skalet och dela dom i kvartar. Pilla ut kärnorna, men låt innerväggarna vara kvar. Under tiden, fräs grovhackad gul lök och vitlök mjuk på låg värme i olja i en annan kastrull. När löken är mjuk utan att ha fått färg, tillsätt tomaterna samt ättikssprit, socker och låt koka upp. Koka på medelhög till hög värme i 20-25 min, lägg i lagerbladet efter halva tiden. Plocka upp lagerbladet och mixa slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera kall.

Coleslaw med rödkål, morot och äpple
Hyvla en bit rödkål med osthyvel, ca 1,5 dl. Hyvla en stor morot med osthyvel, liksom ett litet svenskt äpple med skal. Blanda tillsammans med 2 msk majonnäs och 2 msk gräddfil. Smaka av med salt och svartpeppar.

Skriv ut inlägg

Så kom och gick en födelsedag

den 9 september 2014, kl 20:27


En dag om året får jag äta i sängen, den dagen äter jag frukost för ett helt år

Den finaste födelsedagspresenten var att få vakna uppe på vinden. Vi har äntligen flyttat upp och det går verkligen inte att förstå att det här fotot från i julas är samma vy.

Den som funderade över hur många år jag fyllde fick räkna rosorna…

…eller ljusen på tårtan. Tårtan förresten, var samma favorit som alltid. Fast dubbel sats som blev den högsta tårta jag någonsin bakat.

Födelsedagarna är för övrigt dagarna man plockar fram skatterna ur skafferiet, och sin finaste Kalix löjrom ur frysen. Smörstekt bröd, pepparkaksform, löjrom, finhackad rödlök, smetana och dill.

Födelsedagens största tack gick till systern och kusinerna för att dom inte infriade sina hot om farliga presenter.


Apropå ofarliga presenter. Några av födelsedagsballongerna släpptes visst iväg ut genom vindsfönstret tillsammans med ett hemligt meddelande. Lyllos den som fann ballongskatten.

Innan födelsedagen var slut skålade vi i svartvinbärslikören som farmorn och jag tillverkade den där sommardagen för två år sedan. Precis som planerat så smakade den prima.

Här är den, finaste himmelin jag fick av mamman och pappan.

Och så köpte jag blommor till mig själv på Fyristorgs lördagsmarknad. Bara för att det är den finaste inledningen på en hösthelg, marknaden alltså. Blommor, bär, svamp och så vidare, ett tips till er uppsalabor.

Jag vet att det här varken är en födelsedags-, inrednings eller blomblogg, men maten fastnade faktiskt inte på bild. Inte förens vi dukade fram delar av resterna ovanpå stekt surdegsbröd som lunchsmörgås dagens därpå. Marinera rostbiff kommer jag förresten att göra igen, liten arbetsinsats med hög utdelning.

Skriv ut inlägg

Säg äntligen!

den 4 september 2014, kl 06:19

Igår öppnade jag ena vindsfönstret och körde ett höstskrik av ren lycka över det faktum att fallfrukts- och råsaftscentrifugsäsongen är i gång. Det må kännas vemodigt att sommaren är över, men höst rimmar på tröst och det finns mycket att finna tröst i. Ni vet den snälla septembersolen, svampen och så äpplena såklart. Apropå rim förresten, fallfrukt rimmar på pallfrukt och passande nog har vi alldeles strax fallfruktstema i P4 Morgon Uppland. Vi tillverkar äppelmust som smakar både morot och ingefära, och så äter vi bircher müsli till frukost.

Fallfruktsmust
Kör 10 äpplen i en råsaftscentrifug tillsammans med 3-4 cm skalad färsk ingefära samt 4-5 morötter. Pressa i lite saft från en citron.

En variant av Bircher müsli
I en glasburk med lock eller liknande: blanda 2 dl havregryn med 1,25 dl äppelmust och 1,25 dl mjölk. Låt stå ett par timmar till över natt i kylskåp. Vid servering, rör ner en skvätt naturell yoghurt samt 1 grovrivet äpple. Toppa med grovhackade sötmandlar eller nötter.


Vi kallar den ett plus två plus tjugotvå äpplen

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen