Jo, den heter bondbönsvälling

den 10 september 2015, kl 06:22

Idag lagar jag ett stycke uppländsk mathistoria i radion (07.39, starta P4 Uppland och var med vetja). Bondbönsvälling alltså, den som uppfann namnet kan omöjligt ha gått en säljkurs. Men det är en soppa och inget annat och den är många gånger godare än sitt namn. Sen passar den särskilt bra så här i skördetider. Själv har jag inte odlat något alls i år, men skördar på Fyris torg varje lördagsmorgon (för övrigt ett av mina bästa tips till er uppsalabor). Nu senast bondbönor, morötter, persilja och ett rejält fång blommor. Blommorna på bordet och resten av ingredienserna innebär ju så gott som en färdig soppa. Eller välling, eller soppa. Ja ni fattar.

Bondbönsvälling
Rensa bönorna ur sina skidor, skalad vikt ca 200 g. Förväll 2-3 min och skala bönorna om skalet är tjockt, annars låt bli (smaka vetja). Slanta 200 g morötter och lägg morötterna i en kastrull, täckt knappt med vatten. Tillsätt lite salt. Låt småkoka under lock tills morötterna börjar bli klara. Tillsätt bönorna i kastrullen och låt vattnet som inte kokat bort vara kvar. Tillsätt 5 dl mjölk och smaka av med salt och peppar och låt koka upp. Rör ner 4-5 tsk maizena och red under omrörning ca 1-2 min. Klipp ner generöst med persilja och servera som mindre förrätt till fyra personer eller som middag tillsammans med bröd för två.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen