Det stora julgodisbaket

den 16 december 2007, kl 17:17

Idag har jag varit med på ett hörn av det traditionsenliga julgodisbaket som går av stapeln varje år. Egentligen tentapluggade jag genetik, men det var svårt att hålla sig borta längre stunder från godisfabriken i köket. Jag hann med att göra både fikonbollar och vit chokladtryfflar med kanel och lingon. Den senare är ur Systrarnas nya bok och efter provsmakningen när Katarina tindrade med ögonen så tippar jag på att de kommer att bli årets favorit.

Vit chokladtryffel med kanel och lingon
250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 tsk kanel
1 dl frysta lingom
florsocker
vit choklad att doppa tryfflarna i

Hacka 250 g choklad. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula (25 enligt receptet, jag gjorde några fler). Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme. Smält vit choklad i en skål över sjudande vatten. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvara i kylskåpet.

Det gjordes även en favorit i repris från förra året:

GI-godis
150 g mörk choklad, minst 70%
150 g hasselnötter och mandlar
150 g torkade aprikoser

Hacka den torkade frukten och nötterna grovt. Blanda ner i chokladen som smälts i vattenbad eller mikron. Häll upp i mindre formar, det blir ungefär 20 stycken.

Skriv ut inlägg

7 kommentarer till “Det stora julgodisbaket”

  1. Sydney kl 18:53, den 16 december 2007

    Det ser himmla gott ut, men lite snålt att inte bjuda.

  2. Tina kl 20:23, den 16 december 2007

    :)tack för igår
    (jag tror att hundar är lika allergiska mot choklad som du är mot risgrynsgröt)

  3. Viktoria Schiöler kl 18:43, den 22 december 2007

    Jag undrar om det inte var just det vit choklad-godiset systrarna bjöd på när de signerade böcker i Lund förra helgen. Gott!

    God jul!

  4. Kottemamman kl 13:07, den 24 december 2007

    Oj, jisses! Nu blev jag verkligen godissugen! *mot julgodisskålen med språng*

    God jul! :)

  5. Nässelblom & choklad kl 21:23, den 26 december 2007

    Gottigt gott! Systrarnas verkar spännande och annorlunda med frysta lingon i. Något att testa eftersom jag till och med har lingon i frysen. GI-godis är super. Jag gillar choklad, nötter och mandlar och har gjort liknande. Det är både gott och inte alltför onyttigt heller. God jul och gott nytt år till dig! Kram Eva

  6. Frida kl 17:26, den 29 december 2007

    Låter mumsigt! Jag älskar verkligen Systrarna och fick deras senaste i julklapp. Ska göra deras pepparkakscheescake till nyår.

    God fortsättning och gott nytt år!

  7. Lumumma kl 18:58, den 30 december 2007

    Gott (!!) nytt år till dig! :)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen