Josefs piroger är godare än mina

den 8 september 2008, kl 11:39

Okej jag erkänner. I somras försökte jag härma Josefs goda prioger. Min vegetariska variant med mangold och fetaost var det inget fel på, men pirogerna med köttfärsfyllning fick inga stående ovationer av utflyktssällskapet. Nu har jag ätit Josefs piroger igen och dom är många gånger godare än vad mina piroger någonsin blev. Här är orginalreceptet, det ska jag hålla hårt i.

Josefs köttfärspiroger
Pirogdegen
350 gram kokt pressad potatis (4 medelstora)
ung 4½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g smör

Pressa den kokta potatisen, varm eller kall. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Lägg i potatisen samt rumsvarmt smör och arbeta ihop till en deg. Den kan kavlas ut genast eller ligga kallt och övertäckt någon timme.

Fyllning
1 gul lök
1 morot
250 gram nöt- eller blandfärs
1 msk smör
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 msk tomatpuré
(i pirogerna jag fick kryllade det av kantareller, en mycket trevlig överraskning)

Skala och hacka löken, grovriv moroten. Bryn färsen i matfettet och rör den grynig. Låt lök och morot fräsa med några minuter, smaka av med salt, peppar och tomatpuré. Låt fyllningen svalna.

Grädda i 225 grader. Små piroger gräddas i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter, större piroger gräddas i nedre delen i 20-25 minuter.

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “Josefs piroger är godare än mina”

  1. frida kl 20:43, den 8 september 2008

    Piroger är gott! Nån gång när jag har ork ska jag göra en rejäl laddning och stoppa i frysen. Jag gillar att ha mat i frysen för dagar när matlagning inte hinns med.

  2. Maria. kl 21:50, den 9 september 2008

    Vilka fina bilder du tar på maten! Tar du dem själv?

  3. tina kl 22:26, den 9 september 2008

    Frida: Visst är det bra med reservmat i frysen! Önskar att jag haft det idag, ikväll blev det långfil till middag.

    Maria: Just pirogbilden har jag fotat, i övrigt är det här med fotografierna lite invecklat. En sak som är solklar är dock att alla bilder på pickipicki är fotograferade antingen av mig eller av min sambo Carl. Oftast går det till såhär: jag arrangerar bilden, C fotar (med sin bra kamera), jag tittar på bilderna och fotar sedan som jag vill att bilden ska se ut, C försöker fota som min bild fast med bättre resultat (och brukar lyckas med det), C redigerar fotot i datorn (så färgerna ska bli särskilt fina), därefter beskär han fotot och avslutningsvis så beskär jag om så att det ska ut som jag vill. Sa jag att det var invecklat?

  4. fannie kl 22:54, den 11 september 2008

    Du, nu ska jag också hålla hårt i detta recept ska du veta! haha ;)

  5. tina kl 23:12, den 11 september 2008

    :)

  6. Axel kl 22:21, den 9 december 2011

    Hej!

    Ditt recept är lite torrt. Men det smakar i alla fall inte så mycket. Perfekt om man vill lura någon att den är förkyld.

  7. tina kl 22:33, den 9 december 2011

    Haha, det var den roligaste kommentaren här inne på länge! Vad tråkigt att du inte gillar Josefs piroger, jag gillar dom! Hur kan jag kompensera detta? En tröstpepparkaka? http://kalender2009.pickipicki.se/2009/12/10/lucka-10-tavling-gissa-pepparkakan/

  8. Emelie kl 00:37, den 14 januari 2012

    Måste tyvärr hålla med Axel. Gjorde dessa idag och kryddade dessutom massor extra.. smakade nästan ingenting :( Degen var suverän dock så nästa gång kryddar jag på deluxe!

    Gjorde din böndipp till och min version av tabouleh och de var smaskens! :p

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen