Mina grahamsskorpor och jag

den 28 oktober 2008, kl 19:15



Jag har fyllt den största burken jag hittade hemma med skorpor. Tanken var att skorporna skulle räcka i en evighet, men på något konstigt vis så minskar skroporna i burken lite för varje dag. Det är ju så gott, en skorpa till te, lite marmelad eller smör till nästa skorpa, en skorpa i farten och så bara en skorpa till. Nästa gång avancerar jag nog till att smaksätta skorporna, frågan är med vad? Kardemumma? Anis? Något annat?

Grahamsskorpor (80 st)
50 g jäst
5 dl mjölk
75 g smör
1 tsk salt
6 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölken. Smält smör och häll i resten av mjölken till fingervarmt. Rör ner salt och mjöl, arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Dela 40 lika stora bitar och forma dem till avlånga skorpor. Låt jäsa under duk. Grädda i 250 grader varm ugn i 8 minuter. Låt skorporna svalna. Dela skorporna mitt itu med en gaffel. Låt dem torka i ugnen på ungefär 125 grader runt en timme eller tills de är helt torra.

Skriv ut inlägg

14 kommentarer till “Mina grahamsskorpor och jag”

  1. Rebecca kl 19:28, den 28 oktober 2008

    Kummin! Och servera sedan med prästost.

  2. tina kl 19:35, den 28 oktober 2008

    Vilket snabbt svar! :D Tack för tipset!

  3. Ingela kl 19:40, den 28 oktober 2008

    Ser supergott ut! Jag röstar för kardemumma nästa bakning, det är ju bara så gott med kardemummaskorpor. Eller ingefära kanske!?

  4. tina kl 21:48, den 28 oktober 2008

    Kardemumma lockar verkligen. Ingefära hade jag aldrig tänkt tanken på själv, spännande idé!

  5. Malin kl 22:11, den 28 oktober 2008

    Kardemumma är ju så gott i skorpor! Till jul blir det skorpor här. Barnen blir nog överlyckliga! :)

  6. malin Lundquist kl 08:32, den 29 oktober 2008

    Lite lavendelsocker och mkt hackad mandel. Stor smarrvarning på det…! :)

  7. Lumumma kl 12:16, den 29 oktober 2008

    Älskar skorpor. (Jag älskar rätt mkt tror jag bestämt…) Med smör och marmelad. Vilken jättefin tröja du har på dig.

  8. Ayla kl 13:37, den 29 oktober 2008

    Känner väl till detta fenomen :) dock är det inte jag utan alla barnen som går lös på burkarna med olika goda innehåll! Men nu var det ett tag sedan jag gjorde skorpor… kanske dags till helgen … hmm..
    sist gjorde jag italienska mandelskorpor… oj vad gott det blev (säger hon som inte äter sådant ;)

  9. tina kl 18:03, den 29 oktober 2008

    Malin: Appropå jul, saffranskorpor kanske?!

    Malin L: Lavendelsocker har jag aldrig hört talas om! Vad används det till tro?

    Lumumma: Visst är den fin! Den fick jag i födelsedagspresent av fina faster Annika (som har figurerat här på pickipicki) och (nästan)farbror Mikael.

    Ayla: Italienska mandelskorpor. Jag byter några grahams- mot mot dina biscottisar ;)

  10. Molly kl 18:25, den 29 oktober 2008

    hej tina!
    gott med skorpor:)
    tack för kommentaren :) jag bor dock ej i dalarna:) jag bor i västernorrland så det är en bit längre upp :)

    allt bra med dig? :)
    ha en fortsatt bra kväll :)

  11. malin Lundquist kl 08:10, den 30 oktober 2008

    Lavendelsocker är ngt så gott o enkelt som lavendelblommor som man blandar med valfritt socker. Mängden lavendel kan varieras efter tycke och smak. Låt det stå och dra ett par dagar innan första användning. Det håller hur länge som helst och kan användas i allehanda bakning. Byt ut ett par matskedar vanligt socker mot lavedelsockret och som sagt, en riktig hit tillsammans med mandel, frön eller nötter. Jättefint är det också i en glasburk på hyllan. :)

  12. Eva kl 08:55, den 30 oktober 2008

    Här är ett tokbra recept på saffranskorpor
    http://www.alltommat.se/recept?recipeid=2548

    Eva

  13. tina kl 15:59, den 30 oktober 2008

    Molly: Allt är bra i Sthlm. I västernorrland har jag aldrig varit.

    MalinL: Tack för tipset, jag ska prova att göra lavendelsocker!

    Eva: Saffransskorpor är spikat! Tack för receptlänken!

    (Jösses vad med skorpor jag kommer att få äta….)

  14. mollya kl 18:35, den 30 oktober 2008

    mmm…. va gott! Jag röstar också på saffran nu till jul och annars ALLTID kardemumma eller kummin. Me like!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen