Viilifabriken trollar fram en filbunke

den 13 oktober 2008, kl 07:52

På somrarna i Finland äter vi ofta viili till frukost eller som mellanmål. På viilibunkarna man köper i affären översätts viili ibland till filbunke och ibland till lättfil, den mest rättvisa jämförelsen är nog långfil. Vill man kan man göra som jag gjort i helgen, trolla fram egen viili. Det är bra, för just nu har vi fyra bunkar Finland i kylskåpet.

Viili, filbunke
Häll mjölk nästan enda upp till kanten i små bunkar eller skålar som rymmer 2-2,5 dl. Skeda i en dryg tesked viili (eller filbunke alt långfil som finns i många affärer) i varje bunke. Låt stå i rumstemperatur ett dygn. Flytta därefter in bunkarna i kylskåpet och låt stå 1-3 dygn till. När viilin stelnat är den klar att ätas.

När vi var små åt vi viili med socker. I somras serverade vi den med färska jordgubbar/blåbär, jordgubbssylt eller mammas havtornssås, det är lyxigt.


Skriv ut inlägg

4 kommentarer till “Viilifabriken trollar fram en filbunke”

 1. Imsa kl 20:53, den 13 oktober 2008

  Tack för tipset! Jag har ju tillgång till riktig finsk fil året runt i butiken men ska tipsa min mor i Sverige att hon kan laga filbunke själv om hon får en ”originalburk” av mig.

 2. tina kl 08:45, den 14 oktober 2008

  Lyllos dig! Ja, mamman hade med sig en orginalburk från Finland förra veckan, annars har jag sett att Willys säljer filbunke, jag skulle gissa på att det är samma sak. Åh, nu blev jag sugen på svartbröd…..

 3. E kl 00:19, den 15 oktober 2008

  Måste säga att jag verkligen gillar din blogg, går att hitta mycket olika recept, som till och med passar till en students begränsade budget. Kanoners!

 4. tina kl 07:37, den 15 oktober 2008

  Kanske för att jag själv lever med en students begränsade budget? :P Välkommen hit vetja!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen