En het soppa med både spets och sting!

den 11 maj 2010, kl 23:10


Till bekanta som inte känner mig så väl, skryter jag gärna om att jag strikt lagar mat efter veckomatsedel. Men i sanningens namn är det klart att jag fuskar. Förra veckan avvek jag från planerna hälften av veckans dagar (ensam hemma bjöd jag istället in mig på middagar både här och där, för att inte behöva äta själv). Den här veckan har börjat i samma anda. Ikväll var jag inte sugen på någon av veckans middagar och istället experimenterades det fram en rykande het Kina-inspirerad buljongsoppa med bland annat spetskål och nudlar. Jag må vara hängiven anhängare av veckoplanering, men visst är det både kul och nyttigt att få göra lite tvärtemot ibland.

Kina-inspirerad soppa

en rejäl bit färsk ingefära
0,5-1 röd chili
1 spetskål
1 morot
1 bit rättika
2-3 champinjoner
1 liter grönsaksbuljong
(alt 1 l vatten + 2 buljongtärningar)
1 tsk sesamolja
2 portioner äggnudlar

Koka nudlarna i 1 liter grönsaksbuljong. Skala och finhacka ingefära. Dela chilifrukten, ta bort fröna och finhacka chilin. Stek inefära och chili i lite rapsolja i en kastrull. Hacka spetskålen i grova ”strimlor”. Skala morot och rättika, skiva tunt. Skiva även svampen tunt. Tillsätt grönsakerna i kastrullen och låt fräsa ungefär 5 minuter. Häll över grönsaksbuljong och kokta nudlar, låt soppan småputtra en liten stund. Smaka av med sesamolja (Soppan räckte till 2 portioner + 1 rejäl matlåda).

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “En het soppa med både spets och sting!”

 1. charlotta kl 10:45, den 12 maj 2010

  om det är till någon tröst är jag också värdelös på att följa våra så kallade veckomatsedlar… och vet du vad, picki, landgång har blivit mitt nya favoritprogram! kan inte för mitt liv förstå hur jag kan ha missat detta innan! katastrof.

 2. tina kl 10:47, den 12 maj 2010

  Charlotta: :-D

 3. hannaH kl 11:57, den 12 maj 2010

  mums! jag älskar asiatiskinspirerade soppor!
  nej men det kunde du inte veta, jag har ju aldrig kommit mig för att meddela att vi råkats både irl och i cyberspace ;)

 4. tina kl 22:04, den 12 maj 2010

  Hanna: :) Hoppas att vi får tillfälle att ses igen. Förresten, apporopå Kina/Asieninspirerad-soppa. När jag publicerat inlägget så slog det mig att det kanske inte var så mycket kinesiskt över soppan ändå, mer än kinapinnarna. En svensk Kinasoppa!

 5. Mian kl 09:47, den 15 maj 2010

  Vilket bra och enkelt recept.
  Jag ä l s k a r kål, särskilt spetskål och färsk vitkål. Är snudd på beroende :)

 6. hannaH kl 12:32, den 15 maj 2010

  äsch, varken nudlar, chili eller sesamolja (oj, ingefära höll jag på att skriva här, men det har ju ändå en historia i sverige) hör väl till det traditionella svenska köket, så lite asiatiskt får man allt kalla det (men jag brukar dra till med det lite diffusa ”asiatiskinspirerade”, så behöver man inte göra anspråk på någon slags autenticitet från ett speciellt land ;) ) . Jag har dock lagat nubbesallad igår så att mina händer (och min andedräkt är jag rädd) fortfarande luktar matjessill och lök, det måste väl ändå vara ursvenskt? ;)

 7. tina kl 13:01, den 16 maj 2010

  Mian: Jag medd gillar kål skarpt! :-D

  Hanna: Haha!

 8. KarinW kl 22:27, den 19 maj 2010

  Åh det där är soppa i min smak! Ler åt glassen i frysen har kunnat vara min man också….

 9. tina kl 22:29, den 19 maj 2010

  Karin: :-)

 10. wivi kl 19:01, den 4 april 2013

  Tack för att du delat med dig av denna fantastiskt goda soppa..har lagat till den ikväll och den smakade helt underbart…!! :)

 11. tina kl 01:45, den 6 april 2013

  Wivi: Vad roligt, tack för att du berättar! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen