Kåldolmar att vara stolt över

den 27 september 2010, kl 10:19

Senaste gången jag lagade farmors kåldolmar på egen hand, kunde jag inte ge mig själv godkänt. Vi hade helt enkelt ont om tid, och kåldolmar man får anstränga sig att skära igenom är knappast något att imponera med. När det nu i helgen var dags igen, bestämde jag mig för att det den här gången i alla fall inte skulle falla på tiden. Kåldolmefabriken fick därför bli ett halvdagsprojekt. Ett smart drag, kan konstateras såhär i efterhand. Kåldolmarna blev kalasbra och fick höga betyg av gästerna. Men, för att plocka ner mig själv från präktighetstronen, den här gången fick jag istället (i smyg) skämmas för brunsåsen. Har man en halv dag på sig i köket borde man rimligtvis kunna trolla fram hemgjord sås. Istället vispade jag i sista sekund ihop brunsås på påse! När jag slogs av att det var synd på så fina kåldolmar gjorde jag mitt bästa för att mörka och skvätte i allt från grädde till sherry. Jag tror bestämt att jag lurade alla, men jag nöjer mig nog med att vara stolt över kåldolmarna och inte över just det.

Kåldolmar
200 g nötfärs
2 portioner risgrynsgröt
(2 dl grötris, 2 dl vatten, 2,5 dl mjölk, 0,5 msk smör, 1 nypa salt)
1 tsk salt
svartpeppar
lite kryddpeppar
1,5 dl mjölk
1 vitkålshvuvud
mörk sirap

Koka grötris enligt anvisningar på paketet (jag tog lite mindre mängd mjölk). Blanda fyllningen: köttfärs, kokt grötris, salt, svartpeppar och ett uns kryddpeppar. Rör ner mjölk tills köttfärssmeten blir ganska lös (för att fyllningen i kåldolmarna inte ska bli torr och tråkig). Koka vitkålshuvudet i en stor kastrull (där hela vitkålshuvudet ryms i det kokande vattnet). Låt koka i 10-15 min, eller tills bladen börjar lossna. Ta bort vitkålsbladen allteftersom de är färdigkokta och tenderar att lossna. Detta lättast genom att lyfta upp vitkålshuvudet i korkskruven, skära loss bladet om det fortfarande sitter fast och ta bort vitkålsbladet med en stekpincett i plast eller liknande. Lägg vitkålsbladen att svalna. Fyll kåldolmarna med några matskedar köttfärssmet på varje blad och rulla ihop till ett paket. Lägg kåldolmarna i en ugnsform. Pensla med sirap utblandat i lite vatten. Grädda i 200 grader i ungefär 40-50 min. Vänd kåldolmarna efter halva tiden. Servera med kokt potatis, brunsås och lingonsylt.

Tips för att vitkålsbladen ska lossna lättare: skär djupt runt roten på  det okokta vitkålshuvudet. Skruva i en korvskruv i roten för att lättare kunna lyfta upp vitkålshuvudet ur det kokande vattnet.

Skriv ut inlägg

24 kommentarer till “Kåldolmar att vara stolt över”

  1. Helena kl 11:31, den 27 september 2010

    Proffsiga dolmar du har gjort! Kåldolmar är min pappas favoriträtt, det han alltid längtar efter. Ska kanske ta och bjuda honom på det snart!

  2. anna kl 13:59, den 27 september 2010

    Men hallå, tyckte väl att det smakade konstigt!

  3. tina kl 14:07, den 27 september 2010

    Helena: Det tycker jag!

    Anna: Haha, nej det tyckte du inte! :-)

  4. Linda kl 14:13, den 27 september 2010

    Åh, vad gott det ser ut. Jag kom på att jag aldrig gått in här och lämnat en kommentar trots att jag är inne här titt som tätt och tittar på din fina sida med alla roliga recept. Jag har precis nu i dagarna gått och funderat på vad jag ska göra med en spetskål som jag inhandlade häromdagen. Spetskål måste väl funka till kåldolmar också? Det ser verkligen jättegott ut!

  5. tina kl 14:21, den 27 september 2010

    Linda: Kul med en kommentar! :-) Spetskålen kan användas precis som vitkål, t ex till kåldolmar. Annars är det gott att ugnsbaka spetskålen nästan precis som den är:
    http://www.pickipicki.se/2008/06/fylld-paprika-och-ugnsbaka-spetskal/

  6. Ida-www.lippstick.se kl 14:49, den 27 september 2010

    Vilket hantverk, det ser verkligen gott ut!
    / Kramar Ida

  7. Matpolisen kl 15:33, den 27 september 2010

    De ser goda ut. Man ska verkligen inte stressa med kåldomar. De ska vara helt jämförbara med vinbladsdolmar.

  8. nässelblom & choklad kl 15:53, den 27 september 2010

    Bra jobbat – kåldolmarna ser fantastiska ut! Förstår att du inte är helt glad åt såsen men ibland får man koncentrera sig på huvudnumret och ta en genväg med något annat. Verkar som om smaken ändå blev bra och det var ju det viktigaste. Hade du gjort allt hade du stressat oss läsare för mycket….Blev absolut inspirerad att testa falaflar med svenska ärtor. det är något jag tänkt på tidigare men aldrig kommit till skott med – nu fick jag en påminnelse. Ha en bra vecka! /Eva

  9. charlotta kl 17:44, den 27 september 2010

    kåldolmar, åh kåldolmar… where are thou kåldolmar? (märks det att jag är övertrött och sjuk?) picki – de gula teemamuggarna är så fina, köp dem! jag har egentligen de vita, men kunde inte motstå ett gäng gula också… de marinblå är också grymma!

  10. tina kl 17:50, den 27 september 2010

    Ida: Ja, kåldolmar är ett hantverk, det har du alldeles rätt i! :-)

    Matpolisen: Jag lovar på hedersord att aldrig mer stressa med kåldolmar!

    Nässelblom&choklad: Det var klokt sagt. Falaflarna måste du testa, det är ett riktigt toppenrecept!

    Charlotta: Jag gillar också de blå! Och vita, och svarta. Och röda med, faktiskt. :-)

  11. Emmy kl 19:00, den 27 september 2010

    Jag blir superimpad! Jag har hittills i mitt liv inte tagit mig tid att göra egna kåldolmar. Respect :-) Men det är ju så gott.

  12. Johanna kl 20:30, den 27 september 2010

    Inget stress alltså för lyckat resultat. Ska tänka på det. I andra sammanhang också. Men kåldolmarna från Dafgårds rullas på ackord, vill jag mig minnas från studiebesöket där. Hur ska man tolka det tro?

  13. Catharina kl 20:37, den 27 september 2010

    Önskar att jag hade haft den insikten när jag gjorde savoykålsdolmar förra helgen… Jättegoda med anorlunda twist av kokosmjölk och diverse osvenskheter, men texturen… Det kändes som om man tuggade båttampar… Å det är inte det lättaste att bortse från när man ska njuta av en middag tillsammans med de andra drabbade kring matbordet..!

  14. Josefina kl 20:54, den 27 september 2010

    kåldolmar är supergott. vitkål och köttfärs är ju en himmelsk kombination. jag säger bara kålpudding … ;)

  15. Linda - Cupcakefluffan kl 21:14, den 27 september 2010

    Måste erkänna att jag faktiskt aldrig någonsin ätit kåldolmar, kanske dags att testa det :-)

  16. tina kl 21:29, den 27 september 2010

    Emmy: :-)

    Johanna: Jajustja! Det minns jag att du berättade. Och visst rullades dom ihop på i princip ingen tid alls? :-D

    Catharina: Nä, det är inte roligt! Savojkålsdolmar i kokosmjölk låter spännande ändå. Bjuder du på receptet?

    Josefina: Hehe!

    Linda: Ja, det är det verkligen!

  17. Tove kl 12:16, den 28 september 2010

    Har aldrig ätit koldolmar men du får det att låta gott så jag kanske ska testa…

    http://snovas.blogspot.com/2010/09/bakar-den-matbrod-ocksa.html

  18. Lena kl 15:53, den 28 september 2010

    Man gör dem dagen före så får man tid med såsen samma dag :)
    Hihi!
    Brunsås på påse åt jag på restaurangen på Åhléns i Falun för två år sedan, till en (hemsk gummiaktig senig)jägarbiff och skinniga kokta potatisar. Jag går aldrig mer tillbaks dit! Fast de hade väl inte tillgång till sherry förstås ;)

  19. tina kl 19:42, den 28 september 2010

    Tove: Japp, det bestämmer vi här och nu att du ska. Du har en månad på dig! ;-)

    Lena: Jag ska komma ihåg det till nästa gång! Potatis med skinn borde förresten vara förbjudet!

  20. Catharina kl 20:47, den 28 september 2010

    Japp! Eller bjuder och bjuder. Jag har stulit det från ”loppetoppan”…

    http://www.loppetoppan.com/?p=1258

    Prova! Men koka savoykålen ordentligt.

  21. tina kl 21:32, den 28 september 2010

    Catharina: Tusen tack! :-D

  22. Alexandra kl 08:35, den 29 september 2010

    Gud vad kul med all inspiration du ger ;) Tack för det!!

  23. tina kl 08:37, den 29 september 2010

    Alenxandra: :-P

  24. Hugh kl 05:23, den 13 januari 2020

    Backpacking in Thailand in the summertime? There are always a large
    numbers of backpackers who are university age coming right here during that period of the year due to school to visit around.
    The weather will not get in your way. You can still travel and discover sites.
    Thailand folks are used to the for years and will handle almost all situations.
    The rain is normally… show more Move man go. You may
    not get an opportunity again. Even if you get beaten up several times,
    you’ll have some stories to recreate home. And following
    the rain stops, its still warm. Theres no cool modification to follow.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen