Att bli lurad av en chiliplanta!

den 15 oktober 2010, kl 09:35

Jag visste att det var något lurt med chiliplantan, jag hade kunnat sätta pengar på just den saken. Vi sådde frön (från en röd köpechilifrukt) i våras. Tidigt blev det chilifrukter. Visserligen stora och fina, men dom har lyst gröna hela sommaren. Och hela hösten. I helgen gav jag upp tanken på att dom någonsin skulle få färg och flyttade in eländet. Jag var nog inte särskilt varsam i flytten och flera av chilifrukterna ramlade av och hamnade på köksbänken. Mindre än ett dygn senare var dom röda allihop. Är det alltså så man gör, plockar frukterna av plantan? Eller är det chiliplantan som är på krigsstigen?

Skriv ut inlägg

18 kommentarer till “Att bli lurad av en chiliplanta!”

  1. Lena kl 10:19, den 15 oktober 2010

    Hihi! Nä, det ska väl rodna på plantan? Avokado börjar aldrig mogna på plantan har jag hört. De ska plockas först.

    Har nu köpt en pumpa efter att ha blivit inspirerad av dig och ska koka soppa nästa vecka. Det blir dock ett annat recept för sambon ville inte ha med smak av Indien. Ska Googla så får vi se hur det blir.

    Ha en härlig helg!

  2. Linda kl 10:24, den 15 oktober 2010

    Jag har lite samma undran! Mina chiliplantor började få lite röda chili först för någon månad sedan. Jag funderar på om det hela hör ihop med mindre vattning (eller ingen i fallen där de fallit av)?

  3. Camilla kl 10:38, den 15 oktober 2010

    Ha ha… :) Men skönt att de blev röda till slut i alla fall. :) Jag har tyvärr ingen erfarenhet av chiliplantor, men det är säkert några som har kloka svar till dig här på bloggen.

  4. anna kl 10:54, den 15 oktober 2010

    Jag gav upp o slutade vattna, trodde de skulle dö men då blev de röda :)

  5. Emma kl 11:11, den 15 oktober 2010

    Va flott med egen chili. Odlar du något mer?

  6. Martina kl 13:29, den 15 oktober 2010

    Dom saknade nog värme helt enkelt!

  7. Martina J kl 14:49, den 15 oktober 2010

    Mina blev röda direkt när jag tagit in plantan. Har haft den på balkongen hela tiden, och det har kommit massor av små gröna chilifrukter, ingen verkade vilja bli röd, men som sagt så fort jag ställt plantan inomhus så skiftade dom färg! :)

  8. Eva kl 18:28, den 15 oktober 2010

    Kinkiga chilin tar bara väldigt god tid på sig och rodnar inte förrän vid den här tiden, lite beroende på tillgång till sol och värme. Hoppas att det är en riktigt het och god sort säger
    Eva

  9. Jojo kl 21:21, den 15 oktober 2010

    Hihihi! Ja det var värst vad det tog tid. Jag tror som ovanstående, att de bara ville ha lite värme! Och jag tror att de lätt lossnar från plantan när de är färdiga, det gjorde mina med, fast då var de flesta redan röda. Hoppas vi får se vad du gör för gott med dem! Trevlig helg!

  10. tina kl 21:38, den 15 oktober 2010

    Lena: Kul med pumpa! Om det inte blir soppa, så är pumpan god att ugnsrosta.

    Linda: Mjo, vi har väl kanske inte vattnat i överflöd. Men det har ju regnat. Gills det? :-)

    Camilla: Tackochlov så brukar det vara så! :-D

    Anna: Fick du din av mig? När tog du in den isf?

  11. tina kl 21:48, den 15 oktober 2010

    Emma: På balkongen har vi haft persilja, gräslök, physalis, basilika och mynta. Physalisarna väntar jag fortfarande ut, men räds frosten. Ska dom också in nu? Blir dom klara inomhus tro?

    Martina: Antagligen! Men varför fick dom inte färg i somras när dom var stora och det var rekordvarmt ute?

    Martina J: Trolleri!

    Eva: Det hoppas jag med!

    Jojo: Deklart ni får. Trevlig helg vetja!:-)

  12. Lena kl 22:59, den 15 oktober 2010

    Ugnsrosta ska jag inte. Här ska det bli rena soppan! ;)

    Jag älskar matbloggare som svarar på kommentarer! Det är så tråkigt utan. Det är som att ropa; Tina? eko, eko, eko, till ett tomt rum annars. Heder!

  13. anna kl 04:50, den 16 oktober 2010

    Ja i födelsedagspresent! Har inte tagit in den än :) kanske ska göra det innan den fryser ihjäl istället

  14. tina kl 08:11, den 16 oktober 2010

    Lena: Heder själv! Utan läsarnas kommentarer hade pickipicki inte varit pickipicki, så är det bara. Trevlig helg! :-)

    Anna: Ja just ja! Ja, gör det!

  15. Mian kl 10:14, den 16 oktober 2010

    Det är väldigt lång utvecklingstid på de flesta av chilipepparsorterna.
    Denna sommaren har mina plantor varit väldigt tröga och jag har fått ta in dom i lägenheten för att de skall mogna klart.
    Prova att övervintra plantan. Om det är en flerårig sort så funkar det.

  16. William kl 10:32, den 16 oktober 2010

    Jag antar att det är värmen som är orsaken. Mina chili blir alltid röda på plantan (eller i alla fall den röda varianten), men Malaysia är lite varmare än Sverige.

    Lena: Jag har plockat mogen avokado från planta, men den sorten är annorlunda än den man kan köpa i Sverige.

    Som fotnot kan nämnas att jag inte har sett bananer gulna på plantorna utan de plockar man alltid först, lägger mörkt och så mognar de på några dagar.

  17. tina kl 20:29, den 16 oktober 2010

    Mian: Jag hade nog tänkt slänga plantan när chilisarna ramlat av. Men nu ska jag bestämt prova att övervintra den. Tack för tips!

    Willian: Malaysia! Ja, nog för att det var rekordvärme här i somras, men du har nog haft snäppet varmare :-) Skicka mig ett malaysiskt recept vetja -> tina@pickipicki.se

  18. Det brinner i chiliknuten! | pickipicki kl 10:26, den 26 februari 2011

    [...] oss som inte vill upprepa förra årets miss och behöva vänta till oktober innan chilifrukterna mognar och blir röda, så är det verkligen [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen