Bullar som smakar barnsdomsminnen

den 10 oktober 2010, kl 11:28

Att få någons favoritrecept är en fin födelsedagspresent. Igår, på stora bakdagen, plockade jag fram receptet jag fick av faster Annika när jag fyllde år senast, mormor Ingas hastbullar. Ett otippat men riktigt roligt recept. Till saken hör nämligen att för ganska många år sen, medan Inga fortfarande levde, så kom hon alltid med hembakt solkaka till mig och systern när vi fyllde år. Hon missade aldrig en födelsedag, inte en endaste gång. Därför känns det extra fint att få göra just Ingas bullar till mina födelsedagsbullar. Lättbakade och kalasgoda bullar. En riktig vinstlott, för bättre födelsedagsbullar än så kan man väl inte få?

Mormor Ingas hastbullar
100 g jäst
200 g smör
6 dl mjölk
1 uppvispat ägg
1 tsk salt
1,5 dl strösocker
16 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Pynt:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Smält matfettet och blanda med mjölken. Blanda med jäst, socker, salt, ägg och mjöl. Skeda upp i formar. Blanda fyllningen, 1 tsk trycks ner i bullen. Låt jäsa i ungefär en halvtimme. Pensla bullarna med ägg och toppa med pärlsocker. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 225 grader i ungefär 10-12 minuter, eller tills dess bullarna fått fin färg. (Receptet går utmärkt att halvera om man är nöjd med en plåt bullar istället för två)

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Bullar som smakar barnsdomsminnen”

  1. anna kl 13:03, den 10 oktober 2010

    Det hade jag helt glömt bort! Nuförtiden får man baka själv :)

  2. Martin Bakar kl 14:07, den 10 oktober 2010

    Ser frestande ut!

    /Martin
    martinbakar.se

  3. Daniella - BakeCake kl 15:13, den 10 oktober 2010

    Åh, dom ser underbart goda ut!! Hoppas du har haft en jätte skön helg! Kram Daniella – BakeCake

  4. Emma kl 15:38, den 10 oktober 2010

    Själv är jag inte överdrivet förtjust i bullar, varken att baka eller att äta, fast en sån här tjusig nybakad hade jag nog inte tackat nej till.

  5. Camilla kl 20:04, den 10 oktober 2010

    Oj, smidigt och lätt! Gott!
    Går de att frysa? Jag gjorde hastbullar för några år sedan, som inte alls blev goda efter frysning.

  6. Jojo kl 20:14, den 10 oktober 2010

    Åh vad gott det lät! Det måste jag prova!

  7. tina kl 21:03, den 10 oktober 2010

    Anna: Jamen visst:-)

    Martin: :-)

    Daniella: Tack detsamma!

    Emma: Åh, själv är jag överdrivet förtjust i bullar. Bullar är godare än alla tårtor, efterrätter och kakor i världen;-)

    Camilla: :-O Jag visserligen bara en halv omgång, men jag frös dom bullar vi inte åt. Jag får återkomma med hur det blev.

    Jojo: Ja, jag tror bestämt att du måste det!

  8. MATBLOGGEN kl 21:09, den 10 oktober 2010

    Så jättegott det ser ut! :)

    Fortsatt trevlig söndag!!

    / Jenny

  9. Linda - Cupcakefluffan kl 21:35, den 10 oktober 2010

    Ser himla mumsigt ut, ser så gott ut med gropen av fyllning i liksom

  10. tina kl 23:10, den 10 oktober 2010

    Matbloggen: Detsamma vetja! :-)

    Linda: Det är som med ost, hålen är godast! ;-)

  11. Lena kl 10:07, den 11 oktober 2010

    Barndomsminnen ja! Min moster brukade baka hastbullar! Blev nästan lite sugeb att baka kaffebröd, vilket jag nästan aldrig gör. Mums :)

  12. Helena Ljunggren kl 12:09, den 11 oktober 2010

    Jag tar 2 stycken till efterrätt, tack! :)

  13. tina kl 19:31, den 11 oktober 2010

    Lena: :-D

    Helena: Jamenvisst! Välkommen hit vetja!

  14. Hanna kl 12:18, den 12 oktober 2010

    Jag har aldrig ens hort talats om hastbullar forran nu, men de ser jattefina ut!

  15. tina kl 19:39, den 12 oktober 2010

    Hanna: Nu har du! :-)

  16. Erika - Bakglädje kl 21:17, den 13 oktober 2010

    Vad enkelt det verkar. :-)

  17. tina kl 11:45, den 14 oktober 2010

    Erika: ja, tacksamt lättbakade.

  18. myggan 74 kl 13:49, den 20 september 2011

    Men Hallå hur lätt var det att ”trycka ” ner fyllningen då! Ha ha ha jag och min dotter använde både händer och diverse verktyg. Men resultatet kanske blir bra ändå. Det får vi se när dom är gräddade. Ha ha

  19. tina kl 11:07, den 25 september 2011

    Myggan: :-) Blev det bra?

  20. Åsa kl 07:09, den 4 juli 2012

    Underbara bullar! Helt klart en ny favorit, men vad de jäste. Jag gjorde halv sats och fick 2 plåtar med jättebullar. De var väldigt lätta att göra, inget knådande som med vanliga bullar.

  21. tina kl 08:34, den 4 juli 2012

    Åsa: Hurra! Vad kul att du gillade bullarna!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen