Kastar du mat?

den 22 november 2010, kl 22:39

Bläddrar i ett exemplar av Lantmännens nysläppta ”Var rädd om maten”. Pocketkokboken som anammar temat ät-upp-maten. Fnissar lite när jag inser att det just  idag är på pricken 1 år sedan Angelina utmanade mig och ett gäng andra bloggare i att äta upp maten. Sen ska det väl erkännas att jag inte fnissar lika mycket när jag läser vad jag skrev för ett år sedan, och kan konstatera att vi fortfarande är lika dåliga på precis  samma sak. Mjölken! Jag skäms när jag tänker på hur ofta mjölken och äggen hinner gå ut här hemma. Ikväll blev det faktiskt omelett till middag, och att återinföra pannkakan till torsdagssoppan kanske inte vore en så dum idé ändå.

I ät-upp-maten-andan undrar jag därför:
1. Vad slänger du för mat?
2. Vad har du för prima ta-tillvara-på-rester-knep?

Mina egna ta-tillvara-på-överbliven-mat-tips:
- Att handla efter matsedel eller någon slags matplanering underlättar för oss att inte handla på oss mer mat i affären än vad vi kommer göra av med.
- Gömma överblivna rester i morgondagens mat. Soppa, paj, omelett och liknanade är fantastiskt bra på att ta hand om sådant som blivit över.
- Havregrynsgröt i bröddegen är så gott att vi ofta kokar extra gröt med flit.
- Riven kokt potatis gör sig finfint i bröddegen (jag säger bara Hemmafruns ljuvliga potatislimpor!). Kokt potatis visade sig dessutom passa alldeles utomordentligt bra i den glutenfria och goda Kronans kaka som Helena tipsade om på temat potatis här för ett tag sedan. Och det var ju faktiskt till den kakan jag skulle komma när jag började skriva det här inlägget. Ibland är det bra att ta en omväg.

Kronans kaka
150 g skalad mandel
3 ägg
1,5 dl socker
75 g rumsvarmt smör
3 kokta kalla potatisar
rivet skal från 0,5 citron
topping;
mascarponeost
socker
saft, rivet skal från citron

Mal mandeln fint. Vispa ägg och socker. Tillsätt därefter smöret under fortsatt vispning. Rör ner den malda mandeln, riven potatis och citronskal. Häll smeten i en smord form med avtagbara kanter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ungefär 40 min. Rör under tiden ihop toppingen av masarponeost (eller annan färskost), saft och skal från citron. Smaka av med socker efter eget behag. Toppa kakan när den svalnat.

Skriv ut inlägg

Anders, här är fisken!

den , kl 15:20



Anders fiskade en finfin regnbåge i höstas och skickade ett mail med en fråga om vad han skulle göra av fisken. I brist på bra idéer tipsade jag om att han alltid kunde skicka fisken hem till mig. Det svaret är ett säkert kort, man vill ju inte verka okunnig i onödan. Det var bara det att sen låg den där, fisken, på diskbänken i det röda köket och stirrade mig i vitögat. Då är det tur att twitter finns. Ut med en fråga och sen få svar raka vägen in i köket ett par minuter senare. Det är 2010 i ett nötskal. Det var förresten fina Anna på det Skånska Skafferiet som tipsade om hur hon ugnsbakar sin fisk i folie. Och att härmas är ju som bekant en bra metod för att lära sig saker och ting i köket. Nu vet jag Anders, nästa gång kan du alltid göra såhär:

Fisk inslagen i paket och snöre
Torka av den rensade och fjällade fisken. Gnid insidan av fisken med en halverad citron och ett par krossade vitlöksklyftor. Salta, peppra och fyll fisken med rivet skal från citronen, färsk bladpersilja och timjan. Slå in fisken i folie, eller i bakplåtspapper med hjälp av snören. Lägg på en plåt och baka i ugnen i 225 grader tills skinnet lossnar från fisken (tog runt 45 min för den här 2,5 kilo stora fisken). Servera med kokt potatis, skirat smör, romsås och rejäla citronklyftor.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen