Kastar du mat?

den 22 november 2010, kl 22:39

Bläddrar i ett exemplar av Lantmännens nysläppta ”Var rädd om maten”. Pocketkokboken som anammar temat ät-upp-maten. Fnissar lite när jag inser att det just  idag är på pricken 1 år sedan Angelina utmanade mig och ett gäng andra bloggare i att äta upp maten. Sen ska det väl erkännas att jag inte fnissar lika mycket när jag läser vad jag skrev för ett år sedan, och kan konstatera att vi fortfarande är lika dåliga på precis  samma sak. Mjölken! Jag skäms när jag tänker på hur ofta mjölken och äggen hinner gå ut här hemma. Ikväll blev det faktiskt omelett till middag, och att återinföra pannkakan till torsdagssoppan kanske inte vore en så dum idé ändå.

I ät-upp-maten-andan undrar jag därför:
1. Vad slänger du för mat?
2. Vad har du för prima ta-tillvara-på-rester-knep?

Mina egna ta-tillvara-på-överbliven-mat-tips:
- Att handla efter matsedel eller någon slags matplanering underlättar för oss att inte handla på oss mer mat i affären än vad vi kommer göra av med.
- Gömma överblivna rester i morgondagens mat. Soppa, paj, omelett och liknanade är fantastiskt bra på att ta hand om sådant som blivit över.
- Havregrynsgröt i bröddegen är så gott att vi ofta kokar extra gröt med flit.
- Riven kokt potatis gör sig finfint i bröddegen (jag säger bara Hemmafruns ljuvliga potatislimpor!). Kokt potatis visade sig dessutom passa alldeles utomordentligt bra i den glutenfria och goda Kronans kaka som Helena tipsade om på temat potatis här för ett tag sedan. Och det var ju faktiskt till den kakan jag skulle komma när jag började skriva det här inlägget. Ibland är det bra att ta en omväg.

Kronans kaka
150 g skalad mandel
3 ägg
1,5 dl socker
75 g rumsvarmt smör
3 kokta kalla potatisar
rivet skal från 0,5 citron
topping;
mascarponeost
socker
saft, rivet skal från citron

Mal mandeln fint. Vispa ägg och socker. Tillsätt därefter smöret under fortsatt vispning. Rör ner den malda mandeln, riven potatis och citronskal. Häll smeten i en smord form med avtagbara kanter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ungefär 40 min. Rör under tiden ihop toppingen av masarponeost (eller annan färskost), saft och skal från citron. Smaka av med socker efter eget behag. Toppa kakan när den svalnat.

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “Kastar du mat?”

 1. Hanna kl 10:50, den 23 november 2010

  Vi jobbar hart pa att inte slanga mat, och det gar faktiskt bra tack vare att min pojkvan kan ata sa mycket. Oftast bestar vara luncher pa jobbet av diverse rester kanske kompletterade med ett kokt agg, lite brod och lite ost, sa att det kanns som en maltid. Det ar bara om vi far kakor tex, av bekanta och vi inte tycker om dem som vi inte ater upp, men da tar nagon av oss med dem till jobbet och dar forsvinner allt. :) Det ar nog mitt basta tips. Tycker du inte om nagot eller inte hinner ata upp nagot innan du aker ivag sa ge det till nagon annan, tex pa jobbet. Det jobbar manga fransman pa mitt jobb, och de ar fenomenala pa att skapa en festmaltid av lite rester.

 2. Viveca kl 12:18, den 23 november 2010

  Hejsan!

  Läste precis din blogg och eftersom jag förmodligen är lite äldre än du så blev jag väldigt fundersam när du skrev att mjölken gått ut. Förr i tiden fanns det inte något bäst före datum på några matvaror – man använde sitt eget luktsinne och smaksinne för att avgöra om maten var bra. Mjölk, som står i kylskåpet kan oftast användas minst en vecka efter bäst före datum. Äggen kan du ofta använda upp till en månad efter bäst före datum. Så kämpa på du, det är jättebra och man kunde önska att många fler var som du som försöker sluta slänga mat. Grattis, till ett gott initiativ.

 3. charlotta kl 12:27, den 23 november 2010

  mitt bästa tips för att spara mat är att göra risottobollar av gammal risotto. jag brukar göra efter annes recept: http://annesfood.blogspot.com/2010/03/crispy-risotto-balls.html

 4. Maria kl 12:36, den 23 november 2010

  Vi brukar äta plocktallrik med barnen när det blir rester över, men inte tillräckligt mycket.
  Kompletterar med oliver, morotsstavar, äppelklyftor och vad som finns hemma mer. De tycker att det är rätt så roligt att ”välja” vad de vill äta till middag. Funkar inte hur länge som helst är jag rädd…

 5. Erika - Bakglädje kl 14:22, den 23 november 2010

  Vi slänger väldigt sällan mat, men ofta beror det inte på att vi är duktiga på att äta upp rester utan mer på att vi köper precis det som vi vet går åt. Än så länge funkar det ganska bra att frysa in små matlådor till sonen.

 6. anna n kl 15:31, den 23 november 2010

  Mina bästa göra-åt-rester-maträtter är omelett, köttförsås med trötta grönsaker i, soppa, pastasåser, pastagratänger, pizza, stekt ris och pad thai (och de är ju en del upptäckte jag nu). Kort sagt rätter där man kan stoppa i lite vad som finns hemma i kylen.
  Vi kör nog minst en restomelett (något för dina ägg) eller soppa i veckan.
  Håller också med Viveca – mjölken håller ofta rätt mycket längre än bästföredatum. Se bara till att hålla den kall och lukta och smaka. Det märks om den är dålig.
  Ägg är också något som håller betydligt längre än bästföredatum. Det som skrivs ut på äggpaketen är efter en europeisk standard som utgår från att man har problem med salmonella och andra sjukdomar som vi inte har i Sverige och att man inte förvarar dem i kylskåp. Svenska ägg håller betydligt längre (flera månader har jag läst), speciellt om du är noga med att inte bryta kylkedjan.
  Två böcker som gav mig mycket var Fattiga riddare och andra kökshjältar av Anna Lind Lewin och 100 sätt att rädda maten av Annica Triberg.

 7. Mårtenssons kök kl 16:46, den 23 november 2010

  Vi kastar oerhört sällan någon mat, oftast äter vi upp det vi lagat till. Skulle det bli rester så åker de med Håkan till jobbet för att ätas till lunch dagen efter. Vi tar inte så hårt på bäst-före-datum utan använder vårt lukt- och smaksinne, onödigt att kasta mat som är fullt användbar. Vi handlar efter att vi gjort veckomeny, det kanske oxå bidrar till att det som vi har hemma används.
  Så vårt ”ta till var på knep” är väl just att ta med i lunchlåda, göra meny för veckan och storhandla till den.

 8. Emmy kl 19:51, den 23 november 2010

  Den mat vi kastar är oftast våra barn eller deras kompisars portioner som inte ätits upp, eller halväten frukt eller en macka med bara något bett taget på. När jag växte upp åt vi upp allt i stort sett, men då åt man mindre mellanmål och handlade säker hem mindre mängder mat.
  Jag använder också lukt och smaksinnet för att kolla om maten gått ut.

 9. Helena kl 20:28, den 23 november 2010

  Vi skulle verkligen behöva bli bättre på att äta upp all mat vi handlar! Det är sorgligt när man tänker på allt som hamnar i soptunnan. Det går något bättre än vanligt för tillfället, just för att våra barn gillar det där med att plocka och välja bland resterna vi ställer fram, som någon skrev i en kommentar före mig. Svårast tycker jag det är att få slut på tillbehör som ajvar, tacosåser och sånt.

 10. tina kl 20:52, den 23 november 2010

  Hanna: Hihi, ratar du kakorna för att du ogillar dom eller kompisarna? :-P Matlåda är toppen på alla sätt och vis, vi äter matlåda alla vardagar, både C och jag. Det mesta blir helt okej dan efter i matlåda. Fast just kokt potatis är inte så himla kul mikrad.

  Viveca: Bäst-före-datumet på mjölken använder vi oss av på så vis att vi smakar mjölken innan vi använder den om ”datumet gått ut”. Tyvärr står den oftare längre än att den smakar okej. Vad gäller äggen är jag lite fegare, hade nog bangat på en månad gamla ägg. Jag lär mig förresten aldrig ägg-i-vattenglad-tricket, om det är färska eller gamla ägg som flyter. :-)

  Charlotta: Men vilket bra tips, tack!!

  Maria: Smart!

  Erika: Jag tror verkligen på det, att handla så mycket som man vet att man gör av med men inte mer.

  Anna N: Tack för alla dina fina tips. Jag ska skärpa mig vad gäller äggen, tror faktiskt inte att vi använder ägg som är mer än en vecka gamla. Visste inte att dom är okej flera månader efter bäst-före-datum. Intressant och bra att veta att äggen håller mycket längre än vad jag vetat om!

  Mårtenssons kök: Det låter alldeles finfint det! :-)

  Emmy: Tummen upp!

 11. tina kl 20:54, den 23 november 2010

  Helena: Skävtten med ajvar, tacosås eller liknanade är perfekt att röra ner i en köttfärsås, pastagratäng eller något åt det hållet.

 12. Helena kl 21:47, den 23 november 2010

  Gamla ägg flyter, färska ägg ligger på botten.

  Baka muffins med ägg och mjölk och bjud mig på fika vet ja :)

  Annars kan ägg tillsammans med övriga rester (förutom mjölken) med fördel bilda lite ”flied lies” (stekt ris). Asiens svar på pyttipannan. Yummi!

 13. tina kl 21:53, den 23 november 2010

  Helena: ”Gamla ägg flyter”. Jag tror jag får skriva in det citatet överst på picki, så att jag lär mig! ;-) Kom och fika i helgen vetja!

 14. Johanna kl 21:59, den 23 november 2010

  Du skriver så bra, så man blir glad. Och ni fotar så fint, så man blir hungrig. Kram på er!

 15. tina kl 22:53, den 23 november 2010

  Johanna: <3

 16. Loba kl 11:14, den 24 november 2010

  M är uppvuxen med en mor som lagade torsdagsmiddag på rester varje vecka – ”kylskåpet egna” kallades det. Allt togs tillvara!
  Och det har han tagit med sig i vuxenlivet. Han mår riktigt dåligt bara av tanken på att man förfars. Och eftersom vi är matlagningsintresserade båda två, går det mesta åt.

  Överblivet ris går att återanvända. I frysen har vi en rispåse. I den lägger vi den där halva portionen och kan sedan bara värma. Ofta bakar vi bröd på det. Ett perfekt kokat ris av valfri sort kokas upp igen, tills det blir lite grötigt och så vänder man ner det i degen. Det blir lika gott som grötbröd men lite ljusare i färgen :)

 17. Josefina kl 17:42, den 24 november 2010

  kall, överbliven köttfärsröra eller quornfärsröra + krispiga grönsaker är jättegott att ha på mackan dagen efter!

 18. tina kl 20:11, den 24 november 2010

  Loba: Kylskåpets egna, vad fint! :-D Ris i bröd har jag aldrig testat, men ska lägga det på minnet till nästa gång!

  Josefina: Mmm. supermackor är toppen! :-)

 19. Ika kl 18:06, den 21 januari 2011

  Nu är det här ett gammalt inlägg, men jag tar mig friheten att kommentera i alla fall.

  Ägg är som sagt hållbara långt efter bäst-före. Ska man göra något annat med dem än koka och känner sig lite osäker är mitt tips att knäcka dem ett och ett i en skål eller ett glas. Skämda ägg luktar riktigt ruggigt illa, så man kan liksom inte ta miste. Jag gör faktiskt ofta så när jag bakar eller gör omelett på ägg som förmodas vara färska också. har man otur finns det någon liten spricka i skalet, och då kan ägget ha ruttnat i förtid. I så fall upptäcker man det hellre i den där lilla koppen än när ägget har landat i smeten.

  Bra restmaträtter:
  Pastalåda baserad på pastaskruvar (eller annan pasta som är roligare än makaroner), creme fraiche och mozzarellaost i bitar. Sedan brukar jag ha i kikärter, purjo eller vanlig lök, lite färsk tomat skuren i mindre bitar, och så häver man i det som har blivit över. skvättar av tacosås är till exempel en höjdare här.

  Överblivet ris gillar jag verkligen att ha i kylskåpet, det blir så snabb mat om man fräser det med lite olja och blandar i kikärter, tomat och kryddor. Brukar äta det med fetaost och ajvar relish.
  Kokt potatis är också användbar, kan bli snabb gratäng (kanske tillsammans med andra rester) eller del av en omelettfyllning (sommartid brukar färskpotatis, feta, oliver, tomat och kanske lite broccoli eller rökt fårkött vara en riktigt skön kombination).

 20. tina kl 19:42, den 21 januari 2011

  Ika: Tack vara fina pickiläsare har jag blivit bra på att inte förutsätta att äggen är dåliga för att datumet gått ut. Det är fint det! :-)

  Pastalåda var länge sen, tack för tips!

  Potatis är fantastisk mat och fantastisk restmat!! Potatislimporna som jag tipsar om i det här inlägget ska jag baka i dagarna. Det receptet kan jag verkligen rekommendera!

  Och för övrigt blir jag alltid lika glad när läsare letar sig tillbaka i arkivet och tar sig tid att lämna en kommentar. Tusen tack för det!

 21. Isflingan kl 20:30, den 16 augusti 2013

  Bjöd jobbet på denna kaka och det tog inte lång tid innan det bara fanns några smulor kvar på fatet…o dem var det d visst oxå nån som åt upp :)

 22. tina kl 20:43, den 16 augusti 2013

  Isflingan: :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen