Ett tips på en hemgjord klapp!

den 23 december 2010, kl 10:30

Jag gillar att få recept i present. Någons favoritrecept, kanske ett recept med en historia bakom, ett recept uttänkt speciellt för mig. Det har blivit några recept vid det här laget, allt mellan klassiker till sådant jag aldrig har ätit förut. Bättre present finns helt enkelt inte. Ett tips på en sista-minuten-klapp är att koka en apelsinmarmelad med smak av jul. Tjusigt blir det, och till på köpet doftar det jul i hela lägenheten (ett tips för dem som liksom jag inte hunnit med att julstäda än). Häng receptet runt burken vetja, den här marmeladen vill man göra igen.

Blodapelsinmarmelad
med smak av jul

1,5 kg blodapelsiner
2 dl vatten
5 dl syltsocker
0,5 kanelstång
en liten bit stjärnanis
1 tsk kryddnejlikor, hela
1 tsk kardemummakärnor

Tvätta apelsinerna. Riv skalet fint från hälften av apelsinerna. Filéa apelsinerna (inget vitt eller skal med). Finhacka. Koka upp apelsiner, skal, vatten, socker och kryddor. Låt koka i ca 15 min eller tills marmeladen börjar tjockna. Om du vill, plocka bort de större kryddorna. Kardemumman är god att bita i, i marmeladen. När marmeladen svalnat, häll upp i en väl rengjord glasburk. Förvara i kylskåp. Serveras exempelvis till finknäcke och en god ost.

Skriv ut inlägg

4 kommentarer till “Ett tips på en hemgjord klapp!”

  1. tina kl 10:39, den 23 december 2010

    Sofie: Ja, helst vill man ju ha knallröda apelsiner. Men det brukar vara glest med dom, tyvärr! :-)

  2. Sofie Mumsfillibaba kl 11:33, den 23 december 2010

    Vad gott!! Tyvärr är det ju inte så mycket blod i apelsinerna ännu så får väl vänta ett tag. Vill ju ha den snygga färgen!! Låter fantastiskt gott!!

  3. Mårtenssons kök kl 11:59, den 23 december 2010

    Mums, det lät gottigt, bra att hänga receptet med!
    Vi gjorde en omgång av amarettogodiset i går (länkade så klart!), attans gott blev det. Ska ta med en laddning på julafton och höra vad övriga familjen tycker!

    Hoppas du får en härlig jul!

  4. Här ska det pratas brunch! | Matgeek kl 15:39, den 9 november 2012

    [...] med stjärnanis: http://www.pickipicki.se/2012/01/semlor-till-frukost/ Blodapelsnmarmelad: http://www.pickipicki.se/2010/12/ett-tips-pa-en-hemgjord-klapp/ Mangosmoothie med kokosolja och [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008








Besökstoppen