Äppelpizza med mascarpone

den 27 september 2011, kl 16:53

Det är ett sjå med äpplen, sa min farfar när jag var där i helgen. Han hade precis avslutat förmiddagspasset och som äppelplockare i äppeltider finns inga vilodagar. Äpplen ska plockas, putsas och sorteras (och sorteras, och sorteras). Fallfrukt och finfrukt för sig, varje äppelsort har en egen låda och tycker man att det kul så kan man ju alltid dela upp frukten i första-, andra- och tredjehands sortering. Ja ni fattar, det här med äpplen kan i allra högsta grad göras till ett heltidsjobb om man gillar sina äpplen och har tiden. Själv börjar jag mer och mer för varje år förstå varifrån jag har ärvt min kärlek till den finaste frukten av dem alla.

Äppelpizza med mascarone
Kavla pizzadeg tunt och stansa ut runda bottnar, ca 15 cm i diameter. Lägg bottnarna på en plåt med bakplåtspapper (eller grädda efterrättspizzorna direkt på en baksten). Kärna ur äpplen men låt skalet sitta kvar. Skiva i tunna skivor och varva äppelskivorna så att de täcker pizzabotten. Strö en halv tesked råsocker över varje pizza och pudra över kanel (lättast med en tesil) och nystött kardemumma. Grädda i 225 grader tills pizzorna har fått fin färg, ca 5-6 min. Pudra över florsocker och toppa pizzan med mascarponeost.

Fler äppelfavoriter
Pickipicki
Äppelplättar
Äppelbröd
Farmors äppelkaka
Torkade äpplen
Ljummen höstsallad

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Äppelpizza med mascarpone”

  1. sofie mumsfillibaba kl 17:01, den 27 september 2011

    Jag lärde mig för längesen att äpplen skall hanteras som ägg. Försiktigt och fint! Har en kollega som virar in varje äpple i tidningspapper innan han lägger dem för vinterförvaring. Japp, heltidsjobb!!

  2. anna kl 17:32, den 27 september 2011

    Gott det låter, finns det kvar?

  3. Matilda kl 18:30, den 27 september 2011

    Äppelpizza! Det låter verkligen gott! Ska ta och testa det någon dag, eller åtminstone lite liknande… :)
    Jag torkade äppelringar (som förra året också) och det blir så gott att bara äta som så som godis t.ex.
    Jag torkade mina på likadant sätt som du gjort dina torkade äpplen, men jag har använt en ”äppelrings-torkarställning” som jag byggde själv förra året. Väldigt behändigt!

  4. Ann-Louise kl 20:15, den 27 september 2011

    Vilken sötispizza! Vad stolt din farfar måste bli. :)

  5. cecilia kl 21:23, den 27 september 2011

    Mums!

  6. Mårtenssons kök kl 22:21, den 27 september 2011

    Ser verkligen ut som en sådan där riktig finkaka på ett gulligt litet gammaldags café.

  7. Alexandra - kärlek på tallrik kl 22:39, den 27 september 2011

    Först och främst – vilken FIN korg du har äpplena i på första bilden! =D Äppelpizzan låter toppen, mascarpone kan jag tänka mig fungerar finfint ihop med just äpple. Mums =D

  8. tina kl 22:40, den 27 september 2011

    Sofie: Wow, paketerade i tidningspapper! Jag ska nog tipsa farfarn om det. :-)

    Anna: Givetvis inte, vad tror du om oss?

    Matilda: Äppelringstorkställning egenbyggd dessutom, ser fram emot bildbevis i bloggen! :-)

    Ann-Louise:Han blir alltid lika glad när vi kommer för att hämta äpplen! :-)

    Cecilia: Japp!

    Mårtenssons kök: Skenet bedrar! ;-)

  9. tina kl 22:41, den 27 september 2011

    Alexandra: Tack så mycket, den har jag faktiskt vunnit i en tävling på Ragazze om jag inte missminner mig. :-) Mascarponen passar finfint,och gillar man inte ost kan man byta ut mascarponen mot vaniljglass.

  10. Katarina kl 03:17, den 28 september 2011

    Vilken lyxig pizza :)

  11. Plommonet kl 10:47, den 28 september 2011

    Haha, som om jag behövde ytterligare vatten på min pizzakvarn… ^^ Jag gjorde kantarellpizza hos min bror i onsdags (och torsdags – jag är lite svag för honom) och den blev en succé såklart! :)

  12. Hanna kl 11:27, den 28 september 2011

    Jisses, så gott! Ska jag absolut testa!

  13. tina kl 21:23, den 28 september 2011

    Katarina: Ja, och som allt annat lyxigt så gäller det att servera en liiten portion! ;-)

    Plommonet: Hurra för kantarellpizza, det är ju ljuvligt gott! Nästa gång ni gör kantarellpizza så spar lite deg och baka varsin liten äppelpizza till efterrätt! OK?

    Hanna: Hurra!

  14. Lotta kl 21:39, den 28 september 2011

    Det där ser ju supermumsigt ut. Kanske ett efterrättstips som jag testar redan i helgen?!

  15. tina kl 21:49, den 28 september 2011

    Lotta: Ja gör det vetja! :-)

  16. EVELINA - DRIVER FÖRETAG OCH SKRIVER ROMAN! kl 18:09, den 29 september 2011

    Ser jättegott ut!! =)

  17. tina kl 09:59, den 30 september 2011

    Evelina: Gott är det, lovar!

  18. myfoodpassion kl 21:09, den 2 oktober 2011

    Eplepizza, morsom ide. Mascarpone smaker så godt!

  19. tina kl 09:07, den 4 oktober 2011

    Myfoodpassion: Japp! :-D

  20. Fest på rester – the neverending story » Tre tjejer i köket kl 17:54, den 24 november 2012

    [...] Pizza funkar ju även som efterätt – på min måste-prova-lista finns till exemple Pickipickis äppelpizza med mascarpone som låter gudomligt [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen