Vinbladsdolmar

den 15 september 2011, kl 07:20



Igår kväll utnyttjade jag en livlina, och ringde en vän. Hon gör de godaste vinbladsdolmar jag vet, och mina, ja de vill ju helst inte hålla ihop alls. Vilka som är Faridés bästa knep? Inte för mycket fyllning, rulla tajt och packa dolmarna tätt-tätt i kastrullen när de ska kokas, sjud i lite vatten och under en tallrik som tyngd. Vi får väl se huruvida hennes experttips ger resultat, om tio minuter radiolagar jag mina vinbladsdolmar igen. Men som sagt, ibland är det tur att radio inte syns.

Vinbladsdolmar

250 g vinblad
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl långkornigt ris
0,5 dl olivolja
1 dl färsk mynta
1 dl färsk bladpersilja
0,5 korinter
0,5 pinjenötter
3 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk granatäpplesirap
0,5 citron
2-3 msk olja

Skölj vinbladen i vatten och krama ur, upprepa ett par gånger. Klipp
bort skaftet. Fräs finhackad lök och vitlök i 0,5 dl olja i en
stekpanna. Tillsätt ris (skölj först), grovhackade örter, nötter,
korinter, vatten, salt och peppar. Låt koka tills vattnet kokat in.
Smaksätt med granatäpplesirap. Lägg en matsked fyllning mitt på
vinbladet, vik in kanterna och rulla ihop. Vinbladsdolmarna ska rullas
ihop hårt för att hålla ihop när de kokas. Lägg vinblad i botten på en
vid kastrull. Packa vinbladsdolmarna tätt i ett lager. Häll vatten i
botten av kastrullen (knappa vindolmarnas höjd), saft från en halv
citron och en skvätt olja. Lägg över en tallrik så att
vinbladsdolmarna hålls på plats i botten på kastrullen. Koka på svag
värme tills riset är klart. Tiden varierar beroende på rissort, men
runt en halvtimme. Serveras som de är tillsammans med en klick
yoghurt.

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “Vinbladsdolmar”

  1. Ines kl 11:03, den 15 september 2011

    åååh detta är såååå gott!
    Nu längtar jag hem till mamma och hennes goda dolmar!

  2. Helena mitt i smeten kl 11:07, den 15 september 2011

    Jisses så gott! Vet inte om jag har tålamod nog att laga egna dolmar, för det verkar onekligen pyssligt. Tur att det finns färdiga att köpa!

  3. Hanna kl 11:59, den 15 september 2011

    Oj, så fina de ser ut!!

  4. anna kl 12:44, den 15 september 2011

    Mums, åt massa såna i grekland!

  5. mamman kl 18:04, den 15 september 2011

    Låter så gott, kom till kollot , här finns det blad i massor!

  6. Isflingan kl 18:22, den 15 september 2011

    Jag tycker minsann d såg superfina ut även d du gjort i radion :)hann ju tyvärr inte smaka dem dock :(

  7. Simone kl 18:30, den 15 september 2011

    Jag gör alltid dolmar,men gör de inte bara med vindruvsblad,utan vitkål,zucchini,aubergine,vanliga lök,tomater och även annan blad som jag har ingen aning vad de heter.
    Jag brukar ha grötris,tomatpure,smält smör,torkad mynta,salt,peppar,chili,blandfärs,4vitlöksklyftor,1gul finhackad.och sen blir de 2timmar att rulla,och sedan blir det njutning.Älskar att doppa med turkisk yoghurt,men maken gillar att göra en yoghurtdrink.som man gör med vatten,några matskedar yoghurt och salt.
    detta heter aprach på arabiska,och de gör vi alltid på högtiderna.

  8. Matilda kl 18:38, den 15 september 2011

    Vinbladsdolmar är så gott, men var kan man köpa vinblad någonstans? Vet du? :)

  9. tina kl 21:30, den 15 september 2011

    Ines: :-) Vad har hon i sina?

    Helena: Pysslig, o ja. Men kul när det är klart!

    Hanna: Tack snälla!

    Anna: Med tzatsiki hoho…

    Mamman: Vi får se om jag törs tjuva några…

    Isflingan: Det blir fler tillfällen, jag lovar! :-D

    Simone: Men du det låter ljuvligt! Fyllda lökar skulle jag vilja testa, hur tillagar du dom? Är yoghurtdrycken god? Salt säger du, ja kanske. Tack för finfin inspiration! :-)

    Matilda: Brukar finnas i mataffärer med lite internationell inriktning. Vet inte var du bor, men i Uppsala kan man handla vinblad i butiken vid Sivia torg. Kan finnas i välsorterade ”vanliga mataffärer” med. Vill minnas att jag har sett på City Gross.

  10. Ansibecki kl 22:31, den 15 september 2011

    Detta lät ju spännande. Tänkte fråga om man kan ersätta med andra blad men såg att svaret redan fanns bland kommentarerna! En till bra sak med denna bloggen: Många givande kommentarer :)

  11. charlotta kl 23:05, den 15 september 2011

    Oj jösses, jag är imponerad! Älskar att äta vinbladsdolmar men jag är tveksam till om jag har tålanmod till att göra sådär fina dolmar själv. Skicka ner några till Götet!

  12. tina kl 08:26, den 16 september 2011

    Ansibecki: Håller med, picki vore inget utan alla som kommer med finfina kommentarer!

    Charlotta: Slutt!

  13. Fröken Dill kl 12:20, den 19 september 2011

    Vilka jättefina!
    Jag brukar köpa färdiga vinbladsdolmar på persiska delin i Gröndal. Har provat att göra egna, men de blev inte lika goda. Kanske dags att prova igen…
    Funderar fröken Dill

  14. Simone kl 17:57, den 20 september 2011

    Det är superenkelt.Man gör så att man tar någorlunda stora lökar,och tar en kniv och drar från toppen och ner till hälften,inte ända ner,och sedan lägger man i en kastrull och kokar dem runt 20-30 min,eller tills de börjar mjukna.Sedan är det bara att skala av skalen,och sedan så drar man löken från ena sidan till andra.och sedan gör du på samma sätt som vindruvsdolman och rullar hårt.supergoda blir dem.och bäst är ju att göra dem samtidigt.
    oavsett vad du fyller så ska alltid vindruvsdolme vara underst.lökar/tomater/vitkål över för de går snabbast att bli färdiga.
    Hoppas det går bra

  15. Simone kl 18:00, den 20 september 2011

    Oh ja,youghurtdrinken passar perfekt till vindruvsdolma.
    Ta 1 liter vatten i en kanna,häll i några matskedar turkisk yoghurt,och halv tsk eller så mycket salt du tycker,och sedan lägga i isbitar,och så klart måste man vispa då du häller i yoghurten i vatten,annars blir de klumpar.
    och sedan är det bara att avnjutas.

  16. tina kl 11:06, den 25 september 2011

    Fröken DIll: Ja, kanske! :-)

    Simone: Tack, vad roligt att du delar med dig! :-D Ska testa både lökvarianten av dolma, och yoghurtdrycken. Hoppas du vet att jag alltid blir lika glad för recept, det är ju halva nöjet med picki att ni som läser delar med er! <3

  17. Krystyna kl 16:50, den 12 juni 2018

    Hej. Får man värma vindruvsblads dolmar eller är bladen som spenat som man får inte värma dagen efter?

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen