Den omöjliga marinaden

den 21 januari 2012, kl 10:42

Att gissa ingredienserna i maten är min favoritlek runt middagbordet. Det kan ha vissa samband med att det är den enda tävlingsgren där jag sopar banan med de flesta. Jag kan därför ana att Carl log mycket stort när han hittade receptet på den här marinaden inne hos Moma. Och visst hade han rätt, oj vad jag gick bet den här gången! Men gott var det och mätta blev vi.

Momas Jerk Ribs
1 kg kamben, alt revben
Marinad:
1 msk kryddpeppar
1 msk timjan
1,5 tsk svartpeppar
0,75 tsk muskot
0,75 tsk kanel
1 msk färskriven ingefära
1 msk mörk muskovadosocker
1 dl olja
1 msk soja
1 tsk salt
0,5 dl vinäger
2 msk mörk rom
1 röd habanero
3 vitlöksklyftor
2 sharlottenlök

Blanda alla ingredienser till marinaden utom lök och chili. Mixa slät, tillsätt sedan lök och chili, mixa 30 sekunder ytterligare. Låt köttet dra i marinaden så länge du har tålamod, helst över natten. Tillaga i 110 grader i 60-90 minuter. När köttet börjar bli färdigt, höj temperaturen till maxtemperatur och grilla tills det fått fin färg. Servera med ris och cole slaw.

Fler kul gissa-ingredienser-i-maten
1) Ser du en flaska vitvinsglögg i affären så köp. Servera iskall med is och lime i sommar, det är otippat svårt att gissa glögg mitt i varmaste juli.
2) Likaså brukar få kunna sätta fingret på att det är just syrén i saftglaset.
3) Och vad ätr det egentligen i den där memman?
4) En laxsallad som räcker till många och är en finfin gissa-ingredienser-i-maten-rätt.
5) Och vem kan gissa att det är ost i glassen?

Skriv ut inlägg

18 kommentarer till “Den omöjliga marinaden”

  1. anna kl 10:52, den 21 januari 2012

    Vad serveras till? Kom hit och ät mississippi mud pie, vi orkar inte äta mer av den!

  2. tina kl 10:55, den 21 januari 2012

    Anna: Vi åt ris och cole slaw (med ananas i) till. Det söta och snälla var gott till revbenen med sting.

  3. Moma kl 12:33, den 21 januari 2012

    Nämen, hur har jag kunna missat det här? :-)

  4. Mårtenssons kök kl 15:09, den 21 januari 2012

    Oj vad det låter gott att bada revbenen i!
    Lite som utslagstävligen i mästerkocken på tv, hoppas ingen av er blir tvungna att lämna bordet om ni gissar fel:)

  5. Sanna kl 15:17, den 21 januari 2012

    Oj det där måste jag göra i veckan. Revben är så otroligt gott med en rejäl skoda coleslaw till. Tack för tipset!

  6. Christer kl 15:28, den 21 januari 2012

    Ser mycket gott ut :)

  7. Ann-Louise kl 17:26, den 21 januari 2012

    Jag som har klurat de senaste dagarna på en ny bra marinad till min tempeh. Det här låter ju fantastiskt gott. Jag behöver bara köpa hem habaneros och mörk rom så ska det nog gå vägen!

  8. Emmy kl 21:28, den 21 januari 2012

    Ha ha… Ja, vem hade inte gått bet det smakregistret?!

  9. Moma kl 18:10, den 22 januari 2012

    @Ann-Louise: Vet du, du klarar dig utan rom, det är så mycket annat gott i ändå!

  10. tina kl 19:00, den 22 januari 2012

    Moma: Tack för ännu ett prima recept, du är kung!

    Mårtenssons kök: Hehe, nä inte ännu åtminstone, men om vi drar tävlingen ett steg längre? ;-)

    Sanna: Ja, du har så rätt!

    Christer: Vilken tur! :-)

    Ann-Louise: Jag tror som Moma, det är överkurs att köpa rom för marinadens skull. Men, om du ändå gör det så finns det ju mycket annat att använda den rom som blir över:
    Romtopf: http://www.pickipicki.se/2011/08/nar-mat-ar-alldeles-sarskilt-vacker/
    I radiokaka: http://www.pickipicki.se/2011/11/radio-som-i-radiokaka/
    I varm choklad: http://kalender2011.pickipicki.se/lucka-6-skal-for-finland/
    Mmm… ;-)

    Emmy: Ja, säg det? :-)

    Moma: Jag älskar det faktum att du inte bara delar med dig av fantastiska recept, utan dessutom hänger inne på picki och svarar på kommentarer! Fantatiskt! Du vill inte vikariera för mig en vecka eller två? :-D

  11. Megan kl 19:39, den 22 januari 2012

    Åh så gott! Hoppas det snabbt blir sommar så får man grilla ute…

  12. anna kl 20:08, den 22 januari 2012

    Håller fullständigt med Megan!!

  13. Hanna kl 14:44, den 23 januari 2012

    Så gott det låter, och lite kul ändå att du gick bet, det lär ju inte hända ofta! :)

  14. tina kl 21:53, den 23 januari 2012

    Megan: Åh, jag med!

    Anna: :-)

    Hanna: Jodå, men inte såhär bet! ;-)

  15. Moma kl 16:46, den 25 januari 2012

    Hahaha, jag gillar att följa upp saker och ting här i livet jag blir gärna lite lätt orolig annars! :-) En del kallar det för kontrollfreak, bah!

  16. tina kl 21:01, den 26 januari 2012

    Moma: :-D

  17. Pralin från matmedmera kl 12:42, den 6 mars 2012

    Då har vi samma hobby.Jag brukar äta god lax på var härlig Mikado i Göteborg och alltid undrade vad den marineras med.Nu vet jag det. Snart recept på min blogg

  18. tina kl 21:25, den 6 mars 2012

    Pralin: Ska spanas in! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen