Ett finskt rågbröd

den 8 januari 2012, kl 23:42

Jag har sålt min själ till tentaplugg XL och har på köpet blivit helt funktionsoduglig på alla andra områden. Jag vet inte vad det är för veckodag och knappt vad jag heter, tveksamt om det är egenskaper som borde premieras med högskolepoäng. Ikväll gömmer jag mig därför bakom ett bröd som Carl har bakat. Och så mycket förstånd har jag ännu i behåll, att jag kan bedöma att brödet blev riktigt, riktigt gott. Men så är ju också ett finskt rågbröd, dvs en av topp tre på listan över ätbara finska favoriter.

Finskt rågbröd
2 st

Fördeg
250 g vatten
125 g rågsurdeg
400 g fint rågmjöl

Blanda vatten, surdeg och rågmjöl med en visp till en tjock smet. Täck med plastfolie och låt stå i jämn temperatur minst 12 timmar.

Bortgörning
30 g jäst
180 g vatten
500 g filmjölk
675 g fint rågmjöl
30 g havssalt

Lös upp jäst i vatten, slå över filmjölk och rågmjöl. Blanda ner i fördegen och kör på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt sedan salt och kör i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila 60 minuter i en oljad plastlåda med lock. Stjälp ut degen, dela på två och forma till runda bollar. Lägg på väl inmjölad bakduk. Sikta ett lager med rågmjöl ovanpå bullarna. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, 60-90 minuter. Grädda på sten i totalt 60 minuter. Första 5 minuterna i 250 grader, sedan i 190 grader. Lufta ugnen efter när temperaturen sänks och sedan två gånger till under bakningen. Brödet ska ha kärntemperatur 98 grader. Låt svalna på galler. Recept: Jan Hedh, ur bästa brödboken Bröd.

Skriv ut inlägg

19 kommentarer till “Ett finskt rågbröd”

 1. Katarina kl 04:22, den 9 januari 2012

  Mums med finskt rågbröd! Det blev det en hel del av när vi nyss var i Finland :)

 2. Lotte kl 09:17, den 9 januari 2012

  ”en av topp tre på listan över ätbara finska favoriter” – hehe ;) Vad är de andra två ätbara grejerna då? :)

 3. Fröken Dill kl 13:01, den 9 januari 2012

  Jag minns hur det var att befinna sig upp över öronen dränkt i tentaplugg! Fast när jag delade lägenhet med min kursare E brukade vi ha pauser för tedrickning…
  vindrickning också ibland, men det var mindre bra för tentaresultatet…

  Minns Dillen och önskar massa lycka till på tenta/tentor

 4. Ann-Louise kl 14:36, den 9 januari 2012

  Finskt rågbröd, karelska piroger och Geishachoklad är helt klart det godaste från Finland.

 5. tina kl 19:35, den 9 januari 2012

  Katarina: Så himla gott!

  Lotte: Karelska piroger och morotslåda! :-)

  Fröken Dill: Tack fina du, vi dricker bara bubbelvatten, hoppas det funkar! :-)

  Ann-Louise: Hehe

 6. Moma kl 20:13, den 9 januari 2012

  Å, stackare, men TÄNK vad bra det blir för mig när jag bli gammal (för du kommer väl inte rata gamlingar?)!

  Btw: Receptet ska jag genast fb-länka till en av mina läsare som älskar finskt rågbröd!

 7. Isflingan kl 20:37, den 9 januari 2012

  o minst lika gott som d var fint var det. Han e duktig den där C :)

 8. Johanna kl 20:39, den 9 januari 2012

  Men jag måste säga att du skött dig ovanligt bra på uppdatera-picki-fronten under tentapluggstiden denna gången. Andra gånger då det varit oroväckande tyst har jag börjat undra om det hänt något hemskt… Men nu kom jag på att det kanske har ett visst samband med frånvaro av köttbullar i massor?

 9. tina kl 21:22, den 9 januari 2012

  Moma: Nej, och definitivt inte dig. Vem skulle kunna motstå?

  Isflingan: Den bäste!

  Johanna: Det är nog en högst kvalificerad slutsats. :-)

 10. Tant gul kl 07:44, den 10 januari 2012

  Gott brödrecept. Det ska jag nog prova. Men visst är det också himla kul att plugga och vara mitt uppe i något. Vad pluggar du?

 11. Plommonet kl 11:33, den 10 januari 2012

  Men VARFÖR har jag fortfarande inte gjort något riktigt grovt rågbröd? Jag har alldeles kommit av mig i surdegsbakandet, och så kommer jag alltid på att jag ska starta igång en vid dåliga tillfällen, typ som nu när jag ska iväg och åka snowboard. Typiskt. Mental notering på att göra när jag kommer hem. Påminn mig! :P

  Går det förresten att göra brödet som småbullar istället för en stor limpa? :)

 12. tina kl 12:09, den 10 januari 2012

  Tant gul: Det är roligt också, läkarprogrammet.

  Plommonet: Jag ska påminna. Givetvis gör man ju alltid som man vill, men jag tycker att just det här brödet gör sig allra bäst i tunna skivor (med mycket smör). :-)

 13. Alexandra - kärlek på tallrik kl 15:28, den 10 januari 2012

  Jag känner igen mig, dock har jag sålt min själv och UNDVIKER att plugga – det bäddar för katastrof ;) Snyggt bröd fick han till i alla fall, det ska du inte skämmas att gömma dig bakom ;)

 14. milla kl 11:49, den 22 januari 2012

  Detta ska jag prova framöver ska bara göra lite surdeg.

 15. tina kl 18:54, den 22 januari 2012

  ALexandra: Hoppas taktiken höll! :-)

  Milla: Ja gör det vetja, gott!

 16. Birgitta kl 18:20, den 25 juli 2012

  Oj oj vad degen blev kladdig. Jag tyckte jag var noga att väga och mäta men inte gick det att forma till runda bullar. Formade till rågbrödsmodell när dom är färdiggräddade. Hoppas dom blir bra efter gräddningen…

 17. tina kl 08:16, den 26 juli 2012

  Birgitta: Det hoppas jag med, annars kan lite extra mjöl vara ett tips om en deg känns orimligt kladdig.

 18. Malin kl 14:26, den 30 juli 2012

  Hej jag har en fråga….. Äger ingen sten att lägga brödet på, går det lika bra utan????

 19. tina kl 15:23, den 30 juli 2012

  Malin: Absolut, men det blir det tar nog längre tid innan det blir klart.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen