Egen havremjölk gör man såhär:

den 18 februari 2012, kl 20:20


Mät upp 13 dl vatten, 3 dl havregryn, 3 msk neutral olja och 1 krm salt

Mixa med en stavmixer och sila genom duk

Tre min senare: häll upp på flaska eller i glas, förvara och drick mjölken kall.

Skriv ut inlägg

54 kommentarer till “Egen havremjölk gör man såhär:”

  1. Christer kl 20:24, den 18 februari 2012

    Ren magi. Måste jag prova, är det lika gott som det ser ut?

  2. tina kl 20:35, den 18 februari 2012

    Christer: Det smakar som köpehavremjölk, som jag ju gillar. :-)

  3. Linda- Cupcakesfluffan kl 20:57, den 18 februari 2012

    Så smart, blir ju mycket billigare än den köpa havremjölken :-)

  4. kusin Gustav kl 21:29, den 18 februari 2012

    Pickipicki goes vegan, jag gillar´t!

  5. tina kl 21:36, den 18 februari 2012

    Linda: Ja, mycket billigare! Och då valde vi ändå ekologiska saltå kvarn-grynen!

    Kusinen: :-)

  6. milla kl 22:22, den 18 februari 2012

    Det här måste jag prova

  7. Johanna kl 09:30, den 19 februari 2012

    Wow! Mjölk några minuter bort. Vad smart.
    Har provat göra sojamjölk, sesammjölk och mandelmjölk tidigare. Mandelmjölk är såå gott, men jag tror det har svårt att slå din havremjölk i både pris och snabbhet.

  8. tina kl 10:17, den 19 februari 2012

    Milla: Ja gör det vetja!

    Johanna: Ja just ja, jag hade ju nästan glömt din vegan-era! Kusinen (som tipsade om havremjölken) sneglar åt veganhållet. Du kanske har några prima vegantips och knep att dela med dig av?

  9. Ann-Louise kl 16:33, den 19 februari 2012

    Veganmjölk på 3 minuter är ju helt revolutionerande! Jag ska genast kasta mig över receptet! Har du några bra idéer om vad man kan göra med massan som blir över?

  10. Loba kl 16:45, den 19 februari 2012

    Men tjoho, säger jag oxå :)
    Oatleysmaken i all ära, men det här blir ju billigare och roligare!

    Re Ann-Louises fråga så tror jag att massan skulle göra sig i ett grötbröd med extra råg. Vad tror du?

  11. tina kl 22:00, den 19 februari 2012

    Ann-Louise: I bröd som Loba föreslår nedan är nog inte så dumt tänkt, massan var ung som gröt.

    Loba: Jag tror det är en prima idé! :-)

  12. anna kl 23:14, den 19 februari 2012

    Läst lite om detoxkurer och havremjölk är vanligt inslag i kosten..

  13. Ann-Louise kl 10:04, den 20 februari 2012

    @ Loba & Picki: Strålande idé! Jag har börjat komma igång med kalljästa degar och känner på mig att våren kommmer att innebära en massa brödbak. :)

  14. tina kl 19:12, den 20 februari 2012

    Anna: Detoxkurer låter inte som den godaste av mat…

    Ann-Louise: Hurra för kalljästa bröd, bästa helgfrukosten!

  15. Loba kl 19:42, den 20 februari 2012

    Ja, mer kalljäst åt folket!

  16. Johanna kl 20:39, den 21 februari 2012

    Hm… vegantips… Kan ju börja med att tipsa om den lite torra men ack så nyttiga boken http://www.icabokforlag.se/Bocker/Bokpresentationssida/?articleId=5785 .
    Vill man bjuda en köttätare på vegankäk för första gången rekommenderar jag http://www.tasteline.com/recept/vildgryta från Terneborgs lyckliga kokbok som huvudrätt och hallonglass till efterrätt: som http://www.pickipicki.se/2007/10/nastan-glass/ fast ha även i en mogen avokado för extra krämighet. Och det är inte många som kan motstå vegansnickers http://kalender2008.pickipicki.se/2008/12/20/lucka-20-systern-trollar-fram-snickers/.

  17. Mårtenssons kök kl 22:57, den 21 februari 2012

    Smart, smart. Men hur länge håller den i kylen?
    Och att göra bröd på resterna blir säkert kanongottvi måste bara prova!

  18. Nässelblom & choklad kl 16:12, den 22 februari 2012

    Vad smart att göra egen när man inte har färdig havremjölk hemma – dessutom billigare! Tack för tipset.

  19. Helena Ljunggren kl 19:49, den 22 februari 2012

    Sicken grej! :D

  20. tina kl 20:16, den 22 februari 2012

    Loba: Mer Lobas brödrecept åt folket!

    Johanna: Hurra för Johanna!

    Mårtenssons kök: Den håller nog några dagar i kylskåp, men exakt hur länge törs jag inte säga. Jag får spara en slatt och återkomma med hur många dagar det gått när den inte längre smakar gott! :-)

    Nässelblom&choklad: Ja, det här går ju faktiskt fortare att göra egen än att ta sig tor till affären.

    Helena: Jag menar ju det!

  21. Lucke kl 07:58, den 26 februari 2012

    Glöm inte kalciumet till era barn.

  22. tina kl 09:38, den 26 februari 2012

    Lucke: Tack för omtanken! Nu har jag visserligen inga barn, men jag har svårt att tro att någon skulle låta sitt barn växa upp enbart på havremjölk.

  23. Matnyheter: chèvreglass, syrlig ketchup och en tillpiffad havremjölk » Tre tjejer i köket kl 10:55, den 4 mars 2012

    [...] Havremjölk är en produkt som jag aldrig hade kommit kontakt med tror jag om jag inte hade matbloggat. Vi köper den i perioder och stärker upp smoothies med eftersom det mättar bra, gärna tillsammans med kokosolja. Nu har den kommit en ny variant på havremjölk, en med chai-smak dvs kryddat med kardeumma, kanel, ingefära och stjärnanis. Hmm. Kall var det inte drickbart alls tycker jag. Varm något bättre men jag tyckte inte om det här alls. Det smakar mest pepparkaksdeg!  Barnen tyckte att det var kul att prova, de sa att det var gott – dock stod två halvfulla glas kvar på diskbänken efteråt så det får nog ses som ett tveksamt betyg. Nej vi håller oss till vanlig havremjölk även i forsättningen. Tips: Pickipicki har bloggat om hur man gör egen havremjölk! [...]

  24. Daniel kl 00:07, den 10 mars 2012

    Hur länge håller sig mjölken? Kan man spara i några dagar tror ni?

  25. Tina kl 07:15, den 10 mars 2012

    Daniel: Några dagar absolut! Men står den för länge börjar den bli lite besk.

  26. Ann-Louise kl 14:13, den 28 maj 2012

    Ikväll ska det göras havremjölk till hela veckans frukostsmoothies. :)

  27. tina kl 21:58, den 28 maj 2012

    Ann-Louise: Frukostsmottis hela veckan! Lyllos er! :-D

  28. helena kl 13:04, den 21 september 2012

    Jättebra recept med tanke på hur dyr havremjölken är att köpa. Oatmeal havremjölk innehåller dock väldigt mycket mer än havre och jag tror att man bör köpa den emellanåt också. Där får man alla vitaminer och mineraler mm som finns i komjölken.

  29. tina kl 00:09, den 22 september 2012

    Helena: Vad är den berikad med?

  30. Mojo kl 08:20, den 7 december 2012

    Bra tips! För mig blev den dock ganska besk. Vad kan jag ha gjort fel? En sak jag gjorde annorlunda var att eftersom jag inte hade något bra sätt att hänga upp duken att sila genom så kramade jag som ur ”mjölken” genom duken. Kan det ha påverkat?

  31. tina kl 17:22, den 9 december 2012

    Mojo: Jag vet faktiskt inte om det kan ha gjort någon skillnad, kanske? Själv tycker jag att den kan bli lite besk om den får stå för länge.

  32. Tomas kl 16:42, den 16 december 2012

    Är oljan ett måste?

  33. tina kl 22:19, den 16 december 2012

    Tomas: Inget är ett måste!

  34. Emz kl 18:12, den 15 januari 2013

    Tusen tack för tipset! Det här måste jag bara prova då jag länge letat efter ett bra recept på att göra egen havremjölk :)

    Ett tips till alla:
    Använd ekologiska havregryn som innehåller minst 50 mer näringsämnen jämfört med vanliga som är hårt producerade och sönderodlade.. :)

  35. tina kl 21:01, den 15 januari 2013

    Emz: Eller reko, som vi säger här hemma! ;-)

  36. Helena kl 21:58, den 6 februari 2013

    Mixade jag för kort tid när det inte alls var helt genom silduken ens efter en kvart. Mjölken kändes lite vattnig också… Nåja, ganska billigt att experimentera med…

  37. tina kl 14:45, den 7 februari 2013

    Helena: Om jag inte missminner mig hjälpte jag till med en sked och rörde runt i silen så att mjölken lättare tog sig genom duken. Inte lika tjock och söt som köpe, men helt okej tycker jag.

  38. Emma kl 23:06, den 11 februari 2013

    Tummen upp för egen havremjölk!

    Fick ett tips om att mixa havregrynen själva först och sedan tillsätta vatten och olja. Ska tydligen göra mjölken fylligare och lättare att mixa samman!

  39. tina kl 22:49, den 12 februari 2013

    Emma: Smart, tack för tips! Det ska jag testa nästa gång!

  40. Ann-Louise kl 07:45, den 22 mars 2013

    Vad gör man när mjölken är slut på morgonen? Jo, din expresshavremjölk! Morgonens räddning! Jag tillsatte även en drizzle lönnsirap. Mmmm…

  41. tina kl 15:53, den 22 mars 2013

    Ann-Louise: Lönnsirap, gott!

  42. Hemlagat och köpemat i en härlig blandning | Linna och Liten kl 21:07, den 16 maj 2013

    [...] msk bovetemjöl2, 5 dl vatten2,5 dl havremjölk2 msk olja (raps, linfrö, [...]

  43. Niclas kl 14:37, den 17 december 2013

    Jag blandade i två teskedar rörsocker och mixade i hop det hela.
    Då fick man en lite mjukare smak idet hela.
    Mycket bra recept som jag ska fortsätta med nu när mjölken tagit slut.

  44. Josefin kl 15:25, den 19 december 2013

    Av gröten du får över gör du mitt underbara bröd :
    Havregryn-rismjöl-mandelmjöl-linfrö-något gott té ( istället för kokande vatten) -
    brödkryddor- kardemumma – herbamare – blanda ihop till en gröt -
    ej för tjock dock – smörj en djup plåt tunt med olja -
    med en slickepott breder du ut ett tunt lager av gröten så det täcker botten på plåten – in i ugnen på
    ca 175 – 200 grader (under mellanläget i ugnen) börja med ca 15 minuter. När brödet stelnat vänder du på det
    och in i ugnen en stund till. Det ska bli frasigt och underbart gott med en bit ost på. UTAN socker UTAN jäst och UTAN vetemjöl. Ha tålamod och prova dig fram !!

  45. Jonas kl 20:52, den 26 december 2013

    Jag har ett mjölkproteinallergiskt barn, så det går åt några liter havremjölk här hemma :)
    Jag tänkte testa ditt recept, men blanda i hampafrön (för att höja fullvärdigt protein, vitamin A och D) och mandel (för kalcium och lite sötma). Är det någon annan som laborerat med receptet något?

  46. tina kl 13:06, den 31 december 2013

    Niclas: Tack för tips!

    Josefin: Tack, vad smart att ta tillvara på havren som blir över. Och havrebröd är ju så himla gott. Ska testa ditt recept! :-)

    Jonas: Du får läsa kommentarerna ovan om hur det har laborerats med receptet. Kan tänka mig att smaken vinner på mandel, det låter gott.

  47. Daniel kl 17:30, den 8 februari 2014

    Blev den inte lite besk? Nu gjorde jag den på de havregryn jag hade hemma och de var inte ekologiska. Tror ni det spelar någon roll?

  48. tina kl 08:41, den 10 februari 2014

    Daniel: Sant, inte lika söt som köpe-havremjölk. Vet att många sötar sin havremjölk (se tips bland kommentarerna ovan). Själv tycker jag att den kan bli besk om den får stå för länge. Hur stor inverkan eko/inte har vet jag ej, har bara gjort på eko.

  49. Richard Elgh kl 18:34, den 15 februari 2014

    Hej!

    Tack för ett trevligt recept!
    Har du någon tanke över hur kalorierna blir per dl?

  50. tina kl 17:28, den 3 mars 2014

    Richard: Njae, det vet jag faktiskt inte.

  51. Catarina Norén kl 15:23, den 20 mars 2014

    Hej,har gjort mjölken några gånger..vill man ha den tjockare, använd hälften nästan kokt vatten och hälften kallt.

  52. tina kl 08:23, den 23 mars 2014

    Catarina: Tack för ditt tips!

  53. Rebecca kl 22:39, den 5 april 2014

    Tack :) Skall provas omedelbart

  54. tina kl 08:21, den 30 april 2014

    Rebecca: Hoppas att det blev bra!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008








Besökstoppen