En jordkällare att längta efter

den 26 februari 2012, kl 20:48

Idag gick bygglovsansökan igenom! Uteköket på sommarkollot kommer att få en jordkällare som granne. I sluttningen ner mot vattnet och med gräs på taket, ska den rymma hyllrader med saftflaskor och syltburkar i sann muminmamma-anda. Det är vad jag ser framför mig, och så sneglar jag endast lite åt det faktum att en jordkällare förutsätter en hel del spadtag (alla som vill hjälpa till att gräva välkomnas härmed till sommarkollot i juli). Men det jag skulle komma till är att den som inte vill gräva mer än gärna får dela med sig av goda råd. Finns här någon som byggt en alldeles egen jordkällare? Eller kanske någon som monterat en färdig variant på plats? Alla tips och idéer mottages tacksamt.

Foton från sommarkollot

Finaste uteköket

Finaste utflyktsbilen

Finaste sjön (men vad för maträtt som svalkar sig här har jag glömt bort)

Finaste möjligheterna att palla från grannarna

Finaste saftflaskorna

Skriv ut inlägg

19 kommentarer till “En jordkällare att längta efter”

 1. anna kl 21:01, den 26 februari 2012

  Åå vad jag längtar till kollo! Vi ska va där en vecka i sommar, minst! Har du sökt bygglov hos mor?

 2. anna kl 22:51, den 26 februari 2012

  Ernst syster på första fotot..

 3. Tina kl 23:10, den 26 februari 2012

  Ernst ja, ingen dum idé! Har han visat hur man bygger jordkällare någon gång?

 4. anna kl 23:58, den 26 februari 2012

  Vet inte, har han twitter tro?

 5. Fröken Dill kl 09:40, den 27 februari 2012

  Vilka underbart somriga bilder!
  Jag skulle också vilja ha en jordkällare, men min sommarstugetomt är för bergig och för södervänd, så vi får klara oss med vanlig kylskåp och skafferi. Utekök i pergolan har jag i alla fall. Å vad jag längtar efter att få laga mat där i vårsolens sken!!!

 6. Soffi kl 09:53, den 27 februari 2012

  Längar ihjäl mig till sommaren när jag ser dina härliga bilder!

 7. Elin kl 11:14, den 27 februari 2012

  Hej, och tack för en fin blogg!

  Snubblade in på en annan blogg, och lade märke till att designen är precis likadan som på din. Är det meningen?

  http://hejkamrat.se/veggienamnam/

  /Elin

 8. Plommonet kl 12:47, den 27 februari 2012

  Jordkällare och utekök är några av anledningarna till att jag vill ha ett hus en bit utanför stan när jag blir stor och vuxen… och eget grönsaksland. Tills dess får jag nöja mig med att min bästa vän har blivit med hus som har en källare under sitt hus. Där ska jag bo in mig på så mycket plats som jag lyckas fjäska till mig! ^^

  Så, sommarlovsarbete på Sommarlovskollot alltså? Det blir nog kul! =D

 9. Hanna kl 14:53, den 27 februari 2012

  Jordkällare, sånt kan man verkligen drömma om när man bor i lgh. Lycka till! Och vilka fina bilder!!! Sommarlängtan dubblades just nu…

 10. Matilda kl 18:23, den 27 februari 2012

  Vad vackert! Längtar så till sommaren så att man kan få göra massvis med saft, kakor, sylt och marmelad av alla färska härliga bär :D

 11. Lena kl 20:11, den 27 februari 2012

  Åh! Så fint! Vill sällan eller aldrig ha ett sommarställe, men nu blev jag banne mig lite sugen!

 12. tina kl 22:28, den 27 februari 2012

  Anna: Tror inte det är hans forum, även om det hade varit lite kul!

  Fröken Dill: Jag längtar också efter vårsol, och sommarsol. Hurra för utekök!

  Soffi: Jag med!

  Elin: Jag använder en gratismall i WP, som därmed är fri att användas av andra. Men visst känns det konstigt de gånger man ramlar över en matblogg som ser ut som ens egen…

  Plommonet: Jordkällare, utekök och trädgårdsland. Just precis så, resten inkl hus skulle jag kunna vara utan. Välkommen på grävkollo!

  Hanna: Min sommarlängtan är aldrig så stor som i februari.

  Matilda: Åh, ja! Bär!

  Lena: :-)

 13. Johanna kl 20:29, den 28 februari 2012

  Det är ju så att jag blir lite sugen på att besöka Muminlaakso med Noa och gräva lite för en jordkällare medan Robin kan bära bäbis i sommar. Man kanske ska tacka ja till denna grävinbjudan på sommarkollot…

 14. Johanna kl 20:41, den 28 februari 2012

  Förresten, Robins morfar byggde en jordkällare av ett betongrör som var ca 2 meter i diameter och ca 3 meter långt. Tomten är väldigt kuperad så man kan säga att han stack in röret i backen.

 15. tina kl 20:52, den 28 februari 2012

  Johanna: Kom, kom! Jag vill också sticka in ett betongrör i backen, där det sluttar! Jag vill helst att jordkällaren knappt ska synas, bara dörren! Som en hemlig skattkammare! Och apropå hemliga skattkammare vill jag också besöka mumindalen, det var ju alldeles för länge sedan!

 16. Johanna kl 20:25, den 17 juni 2012

  Om man vill åka till sommarkollot; hur tar man sig dit med bil och ungefär hur lång tid tar det att resa dit från Stockholm?

 17. tina kl 20:45, den 17 juni 2012

  Johanna: Med bil åker man enklast båt (Silja el Viking från Värtahamnen resp Stadsgårdskajen). Till Åbo eller Helsingfors är egentligen vilket som, landresan i Finland blir lika lång (15 mil ung 1,5h). Man kan åka nattbåt, kliva på i Sthlm på kvällen, sova i hytt på natten och åka av tidig morgon därpå. Eller så åker man dagbåt, kliver på i Sthlm tidig morgon (ägnar en lång och långsam) dag på båten och är framme på kvällen. Har ni också kollolängtan? :-D

 18. Johanna kl 16:29, den 18 juni 2012

  Jag har sån kollolängtan! Ska bearbeta min andra hälft lite till bara.

 19. tina kl 09:55, den 19 juni 2012

  Johanna: Jag kan vara behjälplig i det ärendet! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen