Idag gravar vi lax!

den 29 mars 2012, kl 07:40

Tidigare imorse gravade vi lax i P4 Morgon Uppland. Något säger mig att gravad lax tillhör kategorin sådant många tror är svårt att göra, men som i själva verket är hur enkelt som helst. Testa till påsk vetja! Det här receptet är en klassisk variant smaksatt med generöst med dill, men vad gäller smaksättningen är det bara fantasin som sätter taket. Tänk lime och ingefära, kummin, rosépeppar, sichuanpeppar, Hallands fläder och flädersaft. Själv ska jag nästa gång testa Jamie Olivers version med rödbeta, den gravade lax han bjöd på i teve när han var i Sverige för att laga svensk mat. Eller gräväd läx, som han själv sa.

Gravad lax
1 kg laxfilé (mittenbiten) med skinn (fjällad)
knappt 1 dl socker
0,5 dl salt
1 msk hel vitpeppar
1 kruka dill

Torka av laxen. Mortla vitpeppar och blanda med salt och socker. Gnid in detta i fisken och lägg i en form. Grovhacka dill (med skaften) och strö över fisken. Plasta in och låt stå i kylskåp 2-3 dygn, vänd fisken ett par gånger under tiden.

Parasiter i rå lax?
Livsmedelsverket rekommenderar att all fisk bör frysas 3 dygn innan den gravas, så att eventuella parasiter avdödas (läs mer  här). Fiskhandlaren däremot himlar ju som bekant med ögonen och säger: i vår fisk finns inga parasiter. Om det är sant? Tja, odlad fisk (uppfödd på pellets) bör inte innehålla några parasiter och nu äter vi ju mestadels odlad lax och inte viltfångad. Men om man nu gör det, eller känner sig det minsta orolig så är det klart att man ska frysa sin lax.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Idag gravar vi lax!”

  1. Johanna Berg kl 09:42, den 29 mars 2012

    Jag har också tänkt grava lax idag. Förbereda lite inför påsk. Jag provade att grava med riven rödbeta enligt ett recept från Allt om Mat förra året. Det blev otroligt snyggt men smaksättningen var densamma. Väldigt läckra skivor som gick från laxrosa till hysteriskt ceriserosa. :)

  2. Hanna kl 14:19, den 29 mars 2012

    Hemmagravad lax är verkligen gott! Och med rödbeta blir det väldogt fin färg.

  3. Martina kl 17:49, den 29 mars 2012

    Den gravade laxen med rödbeta blir jättegod, den gjorde jag förra året ;-) Det blir nog samma i år igen!

  4. Matilda kl 18:28, den 29 mars 2012

    Gravad lax är ju ett måste till påsk! Har tänkt på att göra egen gravad lax, så jag tror jag använder ditt recept :)
    Sätter du in fisken i plastfolie eller i en plastpåse?

  5. Sandra kl 09:20, den 30 mars 2012

    På tal om rödbeta så får jag passa på att slå ett slag för ett liknande recept! http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/dec/12/nigel-slater-marinated-salmon-celeriac-salad
    Själva laxen är väldigt lik Jamie’s, men salladen med rotselleri är gudomlig och ett perfekt tillbehör.

  6. Sanna kl 12:26, den 30 mars 2012

    Oj vad härligt inför påsken!

  7. Lottzy kl 17:37, den 30 mars 2012

    Verkar ju faktiskt enkelt! Hur gott är det om du jämför med ”köpe”?
    kram Lottzy

  8. Tina kl 18:23, den 30 mars 2012

    Johanna: Ja, så himla fint!

    Hanna: Sant, så sant!

    Martina: Toppen, vad kul att höra!

    Matilda! Plastfolié, men påse fungerar ju lika fint!

    Sandra: Men vad gott det låter, tack för tips!

    Sanna: Jes, äntligen! Gillar påsken!

    Lottzy: Det smakar gravad lax helt enkelt. Garanterat färsk och roligast av allt att man kan smaksätta precis som man vill. Köpelaxen är oftast smaksatt med dill.

  9. Mårtenssons kök kl 19:48, den 30 mars 2012

    Åh, fy 17 så gott med egenhändigt gravad lax! Och en god egenhändigt gjord gravlaxsås till det:)
    Såg det avsnittet nu igen när det gick i repris och blev påmind om Jamies gravlax, den såg så smaskig ut.

  10. Fröken Dill kl 07:26, den 1 april 2012

    Hemgravad lax – fantastiskt gott och verkligen ett MÅSTE till påsk. Fast i år har min mamma redan gravat påsklaxen så jag tror att vårt bidrag till påskbordet får bli egenhändigt varmrökt lax istället?…

  11. PÅSKMIDDAG « kl 05:46, den 2 april 2012

    [...] gravad lax [...]

  12. Jimmie kl 11:15, den 2 april 2012

    Jag arbetar i en fiskdisk och får ofta frågan om man måste frysa laxen innan de gravar den, svår fråga att vara ärlig på. Hemma fryser jag aldrig laxen när den ska gravas eller är till sushi eftersom jag tycker konsistensen blir bättre om den inte varit fryst. Men till en kund bör man nog som jag gör ge dem Livsmedelsverkets rekommendation att frysa, men inom mig känns det ju som man ljuger för kunden eftersom jag själv tycker den blir bättre att grava färsk.

  13. tina kl 18:37, den 2 april 2012

    Mårtenssons kök: Jag såg också reprisen, hade inte sett avsnittet tidigare. Han lagar mycket gott, gravlaxen inte minst!

    Fröken Dill: Åh, hur röker ni den?

    Jimmie: Klurigt kan jag tänka mig. När jag får frågan brukar jag säga att SLV rekommenderar 3 dagars frysning, men då har man gjort det lätt för sig.

  14. Andreas kl 23:43, den 18 april 2012

    Från den 2:a april 2012 har livsmedelverket plockat bort rekommendationen att laxen måste frysas. Inte för att jag någon gång har gjort det men kanske lugnar det oroliga matsjälar.

    http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/

  15. tina kl 19:23, den 20 april 2012

    Andreas: Tack snälla du för upplysningen!

  16. Glad påsk! | EMMA I KÖKET kl 11:28, den 28 mars 2013

    [...] med min vän Filippas surdegsknäcke. Om du sätter igång idag på stört kan du hinna servera Pickis gravade lax på påskbordet. Påsken går väl inte att fira utan nått sött. Kolla in Pickis mini-pavlovor [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen