Våffeldag idag!

den 25 mars 2012, kl 10:06

Letar du efter ett nytt våffelrecept dagen till ära? Testa ett riktigt gammalt vetja! Cajsa Wargs våfflor är det många som lovordar. Ursprungsrecept från boken Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimmer (1755) innehöll för visso sur tjockgrädde och ingen creme fraiche, möjligen inte heller något bubbelvatten. Men 2012 tager vi ju också vad vi haver, eller hur?

Cajsa Wargs våfflor
100 g smör
2 dl creme fraiche
4 dl iskallt (bubbel-)vatten
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 ägg

Vispa ihop creme fraiche och vatten. Vispa ner mjöl och salt, därefter avsvalnat smält smör och ägg. Låt smeten svälla i kylskåp, gärna en timme. Grädda i ett hett våffeljärn.

Skriv ut inlägg

12 kommentarer till “Våffeldag idag!”

  1. mamman kl 11:49, den 25 mars 2012

    Vad bra att du la ut receptet, var och letade efter det här i morse!
    Tänkte göra våfflor och om du har vägarna förbi ikväll och vill ha mera våfflor så har jag förhoppningsvis några våfflor som serveras med massor av SYLT!

  2. sofie mumsfillibaba kl 16:49, den 25 mars 2012

    Vilken finfin våffla!

  3. Matilda kl 17:00, den 25 mars 2012

    Gjorde också våfflor idag, både som huvudrätt och efterrätt.
    Till huvudrätten hade jag fetaoströra och parmaskinka, räkröra och gravad lax/rödlök/creme fraiche. Riktigt gott!
    Och till efterrätten vispad grädde med hemmagjord svart vinbärs- och hallonsylt och lemon curd grädde med färska jordgubbar.
    Mums! :)

  4. anna kl 17:13, den 25 mars 2012

    Vad är det för kryptiskt meddelande på våfflan.. Nu blir det våfflor hos mamma!

  5. Sabina tårtgalen kl 21:08, den 25 mars 2012

    Öåter spännande. Jag har med gjort våfflor men är inte nöjd med dem.

  6. Plommonet kl 21:33, den 25 mars 2012

    Det här låter förmodligen helt galet, men jag lyckades få Stockholmsinfluensan natten till idag. Mitt värdskap har ätit våfflor och jag längtar väldigt mycket efter att äta våfflor, men har inte vågat mig på annat än vatten idag. Huuu. :( Jag ska ta igen det imorgon och när jag kommer hem ska jag göra Johannas fantastiska ”skagen”-röra! :)

  7. tina kl 19:22, den 26 mars 2012

    Mamma: Hoppas våfflorna var goda! Syltbuffé är inte så dumt!

    Sofie: Carl är fin! ;-)

    Matilda: Ååh, vad gott det låter!

    Anna: Carl är väl inte kryptiskt, det är klarspråk!

    Sabina: Testa det här receptet, hett våffeljärn och smet som fått svälla.

    Plommonet: Men vilken osis, hoppas du mår bättre nu! Kram!

  8. Sara kl 21:42, den 6 augusti 2012

    Provade detta och gjorde precis som det stod och jag lät den svälla i en timme meeeeeen det bara pyste/läckte ut ur järnet och våfflorna blev väldigt tunna…vad gjorde jag för fel? Brukar i vanliga fall göra klassiska våfflor med bakpulver och utan ägg som brukar bli jättebra. Det var god smak på dessa det måste jag erkänna men som sagt vill gärna mätta barnen och minska kladdet i köket! Tips?

  9. tina kl 11:38, den 7 augusti 2012

    Sara: Vad märkligt och trist framförallt. Våfflor kan ju vara lite vanskligt med nytt järn etc, men lagar du i samma vanliga järn kan det ju knappast vara det. Har testat Cajsas recept vid två tillfällen och varit nöjd med mina våfflor. :-/

  10. Sara kl 21:39, den 8 augusti 2012

    Ja det var lite tråkigt. Hade samma järn med. Kanske hade jag alltför kolsyrat vatten så smeten bara bubblade iväg pga det;-) Jaja jag får väl återgå till mitt gamla vanliga recept kanske fast det var mycket god smak på dessa iaf.

  11. tina kl 07:47, den 9 augusti 2012

    Sara: Gör så vetja! Och tack för att du tittade in och kommenterade!

  12. De norska våfflorna | pickipicki kl 20:34, den 24 mars 2013

    [...] Två favoriter: Johannas morotsvåfflor och farmors våffelrecept Cajsa Wargs våffelrecept från 1755 Publicerad i brunost, våfflor | Kommentarer (1) Skriv ut [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen