Örtaioli och kall pepparrotssås

den 9 juli 2012, kl 10:15

Igår hade vi såsbattle i det röda köket, då den godaste såsen till lax och potatis i ugn skulle koras. Det var en jämn kamp som höll på att sluta oavgjort, men när det var dags att runda av kvällen viskade ena jurymedlemmen i hallen att Carls örtaioli nog var lite godare ändå. Jag som förvisso var nöjd med min kalla pepparrotssås tror att hon kan ha haft rätt, örtaiolin var snäppet vassare den här gången. Men vad är väl en förlust efter förlängning, en dag när två nya såsfavoriter blev till. Vilken är förresten din vinnarsås till lax?

Kall pepparrotssås med senap
Blanda 2 dl creme fraiche med 4 tsk finriven pepparrot (eller efter behag, smaka av och tänk lite på att den får mer pepparrotssmak ju längre den står), en knapp tsk skånsk senap och lite, lite honung. Smaka av med en liten nypa flingsalt och lite svartpeppar.

Örtaioli
1-2 vitlöksklyftor
3 äggulor
1,5 dl rapsolja
ett par nypor salt
en nypa svartpeppar
2-3 dl färska örter (dill, basilika, timjan)
1 msk citron

Pressa vitlök ner i en bunke och tillsätt äggulorna, vispa kraftigt (vi använder stavmixerns visp). Tillsätt därefter oljan droppvis under fortsatt kraftig vispning. Lägg örterna i ett glas och klipp med en sax tills örterna är finklippta. Rör ner örterna och citron i aiolin och smaka av med salt och peppar (här kan man mixa lite till för att få fram lite mer färg/smak).

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “Örtaioli och kall pepparrotssås”

  1. mamman kl 10:28, den 9 juli 2012

    Kan de här såserna passa till den rökta laxen som vi brukar ha här på kollot?

  2. Martina kl 10:35, den 9 juli 2012

    Örtaiolin låter faktiskt himla god :-)

  3. tina kl 11:06, den 9 juli 2012

    Mamman: Tror pepparrotssåsen skulle falla kollofolket bäst i smaken. Vad tror du?

    Martina: Det var den verkligen!

  4. Katarina kl 11:43, den 9 juli 2012

    Båda låter mycket goda :)

  5. Helena kl 13:39, den 9 juli 2012

    Örtagårdsås (Anna Bergenström, eller hur?) är en himla bra variant. Har också gjort som din pepparrotssås men utan senap och med massvis av dill. Sen tycker jag att en god romsås slår det mesta!

  6. mamman kl 13:42, den 9 juli 2012

    Joo,det där med vitlök slår sig inte så bra :)

  7. Mia kl 16:14, den 9 juli 2012

    Jag tyckte örtaiolin lät fantastiskt god, men det kan ju ha att göra med att jag har lite svårt för pepparrot…

    Kolla gärna in en sväng på vår nystartade blogg, vi tar köttfri måndag till receptnivå :)

  8. tina kl 18:00, den 9 juli 2012

    Katarina: Det var dom faktiskt!

    Helena: Örtagårdssåsen vet jag inte vilken det är, får googla. Örter generellt gillar jag ju skarpt! Romsås likaså.

    Mamman: :-)

    Mia: Ska spanas in!

  9. Kim kl 18:50, den 9 juli 2012

    Jag röstar på pepparrotssåsen jag! Inte för att jag smakat de båda, utan mest för att det var pepparrot… Yoghurt, rivet syrligt äpple, lite honung och salt och peppar är inte så dumt.

  10. Matilda kl 18:57, den 9 juli 2012

    Örtaiolin låter toppen! Det får jag ta och testa, kanske till räkorna nästa gång istället för klassisk aioli! Eller vad säger du? :)

    Jag tycker riktigt mycket om hemlagad hollandaise till laxen, men det är ju förstås en klassiker. Har aldrig faktiskt riktigt testat någon speciell sås till laxen… Får kanske ta och göra det nästa gång!

  11. tina kl 19:36, den 9 juli 2012

    Kim: Åh, äpple mmm… <3

    Matilda: Hihi, örtaiolin och räkor var vad jag middagsönskade (men inte fick) ikväll. Gott det tror jag alla gånger!

  12. Helena kl 19:40, den 9 juli 2012

    Här finns den http://www.recept.nu/anna_och_fanny_bergenstrom/saser_och_marinader/_/ortagardssas__sauce_verte/ eller i t.ex. Nya Annas mat, det som gör den speciell är väl att örterna fått sällskap av spenat. Den är suverän!

  13. tina kl 22:04, den 9 juli 2012

    Helena: Tack för receptlänken! Spenat, vad spännande! Kan tänka mig att den blir snyggt grön, måste testas.

  14. Josefina kl 23:22, den 9 juli 2012

    Bra med tips på sommar-såser! Man hakar så lätt upp sig på sin gamla vanliga … :)

  15. tina kl 23:59, den 9 juli 2012

    Josefina: Jo, här med. Det är bra att såsbattle ibland! ;-)

  16. milla kl 16:25, den 12 juli 2012

    Kul med lite sås tips :)

  17. tina kl 21:39, den 12 juli 2012

    Milla: :-)

  18. Plommonet kl 12:02, den 17 juli 2012

    Hos mig vinnerpepparroten alla dar i veckan – och det ar faktiskt inte fjask, utan dagens saning! :)

  19. tina kl 19:08, den 17 juli 2012

    Plommonet: :-)

  20. Pickifågeln och hans tjej? | pickipicki kl 23:43, den 22 juli 2012

    [...] Hel laxfilé i ugn Lägg biten med laxfilé med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Pressa över citronsaft, toppa med gneröst med flingsalt, vitpeppar och rivet citronskal. Hur mycket? Så mycket som verkar rimligt och sen lika mycket till. Riv även över finrivet citronskal. Stoppa in en stektermometer i den tjockast delen av fisken. Ugnsbaka fisken mitt i ugnen i 125 grader tills kärntemperaturen är 56 grader. Klipp över färsk dill. Servera till exempel med ugnsrostad örtpotatis, pepparrotssås och örtaioli. [...]

  21. Panerad torsk med savoykåldolmar och pepparrotssåsnu kokar jag kl 13:59, den 25 november 2012

    [...] senap och honung. Låt sjuda ihop till en simmig konsistensSmaka av med flingsalt och vitpeppar.Inspiration pickipicki. window._wp_rp_static_base_url = "http://dtmvdvtzf8rz0.cloudfront.net/static/"; [...]

  22. Familjen pumpa | pickipicki kl 22:00, den 3 november 2013

    [...] så är det här höstens. Ugnsbakad lax, ugnsrostad potatis, rotselleri, morot och palsternacka. Örtaioli och kall pepparrotssås. Eftersom gårdagen gick i pumpans tecken så fick bitar av butternut squash göra rotfrukterna [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen