Hallon är också efterrätt!

den 12 augusti 2012, kl 09:02

Det här är fasterns finfina födelsedagstårta, fast i bakelsevariant. Tårtan är lätt att tillverka och smakar både sommar såväl som gott! Trots detta visade den sig inte vara optimal att bjuda fredagens middagsgäster på. När jag stod och plockade ihop efterrätten fick jag en vag känsla av att mandelmassa inte är så poppis hos H. Mycket riktigt. Och hur kunde jag glömma att hon inte heller äter grädde? Det var en riktigt miss. Men, att hon inte heller gillar lemoncurd, det kunde jag faktiskt inte vetat om innan. Nåväl, vad är en tårta på slottet? Hallon är också efterrätt!

Fasterns födelsedagstårta
1 ägg
2 äggvitor
300 g mandelmassa
lemoncurd
vispgrädde
färska bär

Smula eller riv ner mandelmassan i en bunke, tillsätt äggen och arbeta ihop till en slät smet. Bred ut smeten i smord och bröad form med löstagbara kanter. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min. Låt svalna. Bred över ett lager lemoncurd och därefter ett lager grädde. Toppa med ett berg sommarbär.

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Hallon är också efterrätt!”

  1. Emma kl 14:30, den 12 augusti 2012

    Men du, den här hade passat mig ypperligt. Jag tycker verkligen om mandelmassa i bakverk!

    Men, som du skriver, hallon är också gott =)
    Sparar det här receptet iaf. Verkar ju lätta att göra dessutom!
    Ha det gott
    /Emma

  2. Ansibecki kl 17:12, den 12 augusti 2012

    Vad fint att göra den i bakelseform!

  3. Mårtenssons kök kl 17:48, den 12 augusti 2012

    Hallon är en väldigt god efterrätt dessutom, tycker nästan att det är lite godare med hallon än med jordgubbar, kanske för att man äter så fantastiskt mycket jordgubbar… Men nä, det är nog bara godare, helt enkelt!

  4. Catta kl 21:19, den 12 augusti 2012

    Men HUR kan man inte gilla mandelmassa? Eller lemoncurd? Och grädde som jag nästan tycker är godast nyvispad, med stor sked direkt ur bunken… Hallon är ju iofs inte tokigt, men…

  5. Plommonet kl 13:25, den 13 augusti 2012

    Haha, OJ, det var verkligen triss i oflyt! Tur att det är så ruskigt gott med hallon! :)

  6. Sanna kl 15:10, den 13 augusti 2012

    Vilka fina små bakelser! Jag som är så förtjust i mandelmassa.

  7. tina kl 11:01, den 14 augusti 2012

    Emma. Lätt att göra, absolut! Testa vetja!

    Ansibecki: Ja, dom blev rätt söta dom små. :-)

    Mårtenssons: :-D

    Catta: Haha, jag förstår hur du tänker!

    Plommonet: Japp!

    Sanna: Ja, mandelmassa är verkligen ljuvligt!

  8. Josefina kl 16:39, den 14 augusti 2012

    Å, lemon curd … och hallon … i ett litet kakskal … ljuvligt.

  9. tina kl 20:26, den 14 augusti 2012

    Josefina: Så sant som det var sagt!

  10. johanna kl 15:09, den 29 augusti 2012

    mmm gott! ska testa till ett födesedagsbarn imorrn! ungefär hur många småformar räcker mandelmassan till? /nybörjaren :-)

  11. tina kl 17:51, den 29 augusti 2012

    Johanna: Det beror nog på hur stora formar du har! Jag hade sådana engångsformar i aluminium som var lätta att vända ut och in för att få ut botten, tror att det blev kanske runt 10. Skulle jag göra om det skulle jag inte trycka upp mer än en liten kant tror jag. :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen