Jo, världens godaste lammgryta

den 19 augusti 2013, kl 10:48

Apropå Gotland har jag flera gånger fått frågan om vi åt lamm när vi beökte ön. Det gjorde vi inte, av den enda anledningen att vi påväg till Nynäshamn stannade till i Momas karibiska kök och bjöds på den godaste lammgryta jag ätit i hela mitt liv. Jag tror bestämt att det här är v-ä-r-l-d-e-n-s godaste lammgryta och vem vill ta bort den smaken ur munnen? Inte jag. I och med det här raststoppet som vi gjorde vår resas första dag, så lades (inte bara lamm- utan) semestermatsribban högt. Till världens godaste lammgryta serverades grönsaksris såväl som karibiskt iste. Och så pannacotta med smak av tahitivanilj till efterrätt. Toppa den här vägkroksmaten den som kan.

Veronicas jamaicanska lammcurry
700 g lammkött
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
4 tsk curry
1,5 tsk timjan
0,5- 1 tsk nymald svartpeppar
1 bit chili (gärna gul habanero)
1 tsk kinesisk soja
50 g rotselleri
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
2 tomater
1 buljongtärning
1-2 salladslökar

Dela köttet i grytbitar, lägg det i en metallbunke (curryn färgar plast). , använd metall eller keramik då curryn lätt färgar av sig på plast. Häll över kryddor, soja och pressad vitlök och gnid in i köttet. Bryn lite kött i taget i en gryta. Tillsätt därefter tärnad potatis och selleri. Slå över vatten tills det når upp till hälften av köttet. Låt koka upp och tillsätt därefter buljong och lägg över tunt skivad lök och tärnade tomater. Lägg på lock på grytan och låt det småputtra i 30 min, lägg därefter i morot som delats i stavar och småkoka ytterligare en kvart eller tills köttet är mört. Tips: om du önskar grytan mer såsig, lyft på locket och låt grytan koka utan lock. Smaka av med salt och peppar.

Ännu mer av maten
Vegetariskt grönsaksris
Pannacotta med smak av tahitivanilj
Karibiskt iste


Sommarefterrätt, pannacotta med tahitivanilj, frukter och bär

Skriv ut inlägg

19 kommentarer till “Jo, världens godaste lammgryta”

  1. Fröken Dill kl 13:56, den 19 augusti 2013

    Låter toppen! Vi brukar göra en långlagad lammgryta med inspiration från Jamie Oliver. Kommer säkert på bloggen senare i höst när vi fått fart på crock-poten…

  2. Kim kl 19:03, den 19 augusti 2013

    Bokmärker och hoppas på blåsigt höstväder så mustiga grytor blir på tapeten…

  3. Emmy kl 20:28, den 19 augusti 2013

    Hon kan den där Moma! Självklart ska denna testas.

  4. Sandras Matkrypin kl 08:09, den 20 augusti 2013

    Sparar genast receptet och ska göra denna nästa gång jag köper lamm. Låter ljuvligt god!

  5. tina kl 08:31, den 20 augusti 2013

    Fröken Dill: Crockpotshösten är snart här!

    Kim: Jag kan också höstlängta lite i smyg när jag tänker på långkok och soppa.

    Emmy: :-) Ja, hon kan!

    Sandra: Ljuvligt gott var det!

  6. Teres kl 09:06, den 20 augusti 2013

    Den där måste provas. Nu blev jag hungrig!

  7. tina kl 12:44, den 20 augusti 2013

    Teres: Jag med. :-)

  8. Annelie i Geneve kl 15:03, den 20 augusti 2013

    Låter fantastiskt! Men hur kan det blir mer såsigt om den får gå utan lock? Frågar matlagningsnovisen…

  9. tina kl 17:18, den 20 augusti 2013

    Annelie: Såsigare i konsistens om vätska får koka bort utan lock, jämfört med mer buljonglik konsistens med lock.

  10. Moma kl 19:15, den 21 augusti 2013

    Haha, det är lite kul att vi längtar till höst så fort det vankas grytor, den här är ju från Jamaica och där är det varmt året om :-)

  11. tina kl 20:04, den 22 augusti 2013

    Moma: Haha, utan höstkyla fattar man inte bättre!

  12. milla kl 21:43, den 22 augusti 2013

    Detta recept sparar jag mums:)

  13. tina kl 10:17, den 23 augusti 2013

    Milla: :-)

  14. Dodo Hjelte kl 23:28, den 28 december 2013

    Hej!

    Mycket trevlig sida du har! Och vilka härliga matbilder du publicerar (är
    kompis med Martin, som är mästerkock och därtill den som fotograferar bl.a.
    allt i Per Mobergs kokböcker, så
    jag är ”bortskämd” med ”ögongodis”!…!!!).

    Lagade ditt recept med ”världens godaste lammgryta idag.
    Bra recept anser jag. Men jag tror att det hade underlättat
    ”för gemene man” om det stod vilken detalj av lammet som
    skall användas (är utbildad kock, men det är inte alla…).

    Dessutom så är min erfarenhet att man alltid skall täcka
    grytbitarna med vätska (buljong, vatten osv.) när
    det skall kokas. Inte som i receptet! hursomhelst ett väldigt bra grundrecept!

    Men ”kryddade” det med kalvbuljong, sambal osv.

    Tack för receptet och gott slut på året!

  15. Elisabeth Forsgren kl 11:58, den 29 december 2013

    Bjöd på denna gryta som blev jättegod! Det stod inte när och i vilket skick chilin och salladslöken skulle i, så jag chansade och hade i det från början.

  16. tina kl 13:04, den 31 december 2013

    Dodo: Tack för din kommentar och för feedback! Ett gott nytt år önskar jag dig.

    Elisabeth: Vad roligt att det blev gott, tack för feedback!

  17. Anna N kl 20:14, den 8 februari 2014

    Jag har precis gjort lammgrytan och den smakar jättegott!
    Mums!

  18. Anna N kl 20:16, den 8 februari 2014

    När skulle jag lagt i salladslöken? Glömde den :-)

  19. tina kl 08:37, den 10 februari 2014

    Anna N: :-) Vad fint! Och det har ju också jag glömt att skriva. Tänker att den fint skuren ska i mot slutet.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen