Ägg i skärselden

den 29 september 2013, kl 20:00

Jag tror vi alla känner igen känslan när man hungrig står i mataffären, försöker komma på lämplig middagsmat men allt är blankt (det sunda förnuftet borta och tårarna nära). Just där var jag tidigare ikväll, åtminstone nästan. Hur jag än ansträngde mig så såg jag bara en endaste rätt framför ögonen, och det var den maten som jag i somras såg fladdra förbi på ett foto när en kompis visade hundratalet semesterbilder. Vi talar alltså om en maträtt som jag vare sig lagat eller ätit tidigare. Det är vid dom tillfällena jag är tacksam över att jag har vänner som svarar i telefonen, som minns vilken bild jag pratar om och som mailar ett recept på två minuter (och som aldrig en gång säger att jag måste vara lite konstig ändå). Det är dom vännerna man tackar när söndagsmiddagen blir alldeles särskilt god.

Uovo in purgatorio bolognese
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
500 g nötfärs
1 burk krossade tomater
4 dl bönor (ex edamame och stora vita)
1 knapp tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk socker
0,5 msk vinäger
4 ägg
1 dl riven parmesanost
1 näve färsk basilika

Hacka lök och vitlök, stek mjuk på låg värme i en stekpanna med olja. Vrid upp värmen och bryn köttfärsen, salta och peppra. Tillsätt krossade tomater, socker och vinäger, låt puttra ihop. Smaka av med mer salt och peppar efter behag. Tillsätt bönor, knäck över ägg och låt puttra tills äggvitan stelnat. Dra över några drag med svartpeppar och strö över riven parmesan. Toppa med färsk basilika vid servering. Serveras med ljust bröd att doppa i såsen.

Skriv ut inlägg

12 kommentarer till “Ägg i skärselden”

  1. Sandras Matkrypin kl 07:19, den 30 september 2013

    Vilken spännande rätt! Det låter väldigt gott och något jag absolut vill testa :)

  2. Annelie i Geneve kl 08:52, den 30 september 2013

    Oj, det måste jag ju testa! Och så lite disk det blir – pojkvännen kommer bli lyrisk.

  3. tina kl 08:58, den 30 september 2013

    Sandra: Ja gör det vetja!

    Annelie: Haha ja, och snabblagat därtill.

  4. mamman kl 09:44, den 30 september 2013

    Du har fyllt år!

  5. Tina kl 10:33, den 30 september 2013

    Mamman: ?

  6. Gustav kl 12:41, den 30 september 2013

    Ääer det inte dags att sätta glöggen snart?!

    ….pickipicka hål i plastfolien osv!

  7. tina kl 14:32, den 30 september 2013

    Gustav: :-) Så sant, det är hög tid att påminna om glöggstart. Den 15:e oktober är sista dag om glöggen ska få stå 6 veckor till första advent. Själv tjuvstartade vi i redan i våras för att vår glögg skulle få möjlighet att lagras ett halvår: http://www.pickipicki.se/2013/04/nu-skalar-vi-i-glogg/

  8. Fröken Dill kl 03:54, den 2 oktober 2013

    Bra idé! Låter supergott och måste ju dessutom vara den perfekta resträtten.

  9. Hanna kl 11:21, den 2 oktober 2013

    Så himla gott! Har gjort den med enchiladarester och utan köttfärs med, perfekt man-tager-vad-man-haver-mat!

  10. tina kl 22:47, den 3 oktober 2013

    Fröken Dill: Så sant, så sant!

    Hanna: :-)

  11. Mårtenssons kök kl 16:46, den 7 oktober 2013

    Gott, gott och något vi absolut måste göra igen, de där äggen har så brått att stelna och det gick på tok för snabbt för vår del:)

  12. tina kl 18:09, den 7 oktober 2013

    Mårtenssons: Hehe, måste vara dom skånska äggen. Här stod vi två och hängde över stekpannan i väntan på kan-inte-äggen-bli-klara-någon-gång! :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen