En miljon plommon

den 26 augusti 2013, kl 21:14


Vad gör ni av alla era plommon?

Skriv ut inlägg

Ordning och reda igen

den 25 augusti 2013, kl 17:25


Söndagstjuvstart - bondbönsfalafel i pita med grönsaker och kall yoghurtsås

Måndagskyckling - kycklinggryta med chilimarinerade vitlöksklyftor

Tisdagsfisk – laxwallenbergare med blomkålspuré och skirat smör

Onsdagsfärs – spaghetti och köttfärsås med parmesan i massor

Torsdagsvego – matkornssallad med rostad sötpotatis, rödbeta och labneh

Födelsedagsfredag som i plockmat och tårta

Lördag som i sommarens sista dag och som i sista-sommar-grillen

Söndagspizza – skördepizza med rödbeta, zucchini och getost

Skriv ut inlägg

Vår matpod är tillbaka!

den 23 augusti 2013, kl 12:28

Det här är Ljud-Calle! Man kan tro att han har skräck alternativt vansinne i blicken, men då tror man fel. Detta är glädjetjutet över att matpoden är tillbaka efter ett sommaruppehåll som blev längre än vad vi tänkt, men kanske framförallt över att han har erövrat ansvaret över klippningen. I avsnitt 34 pratar Johan och jag om vad vi ätit (och gjort) sen senast och så utmanar vi vår nya klippare för att se hur många sanningar han törs låta bli att klippa bort. Vi nämner också att Picki, matgeek och poden är nominerad till Svenska podradiopriset 2013, hurra! Den som är nyfiken kan läsa mer (och rösta) här. Men framförallt, lyssna på senaste avsnittet här eller genom iTunes. Det känns fint att vara tillbaka.

Skriv ut inlägg

Vad var det i flaskan sa du?

den 22 augusti 2013, kl 13:03

I kaféet vid utkikstornet i Pyynikki serveras Tammerfors godaste munkar, det är känt sedan tidigare. Nytt för i år var deras egen granskottslemonad som döm om allas förvåning faktiskt smakade granskott såväl som gott. Men konstigt vore ju annars, vi med vassa ögon kan ju läsa på innehållsförteckningen att flaskan innehåller just finska g-r-a-n-s-g-o-t-t.

Skriv ut inlägg

Hon kom med äpplen i sin famn

den 20 augusti 2013, kl 20:49

Vi har alla dom där vännerna som man har umgåtts så mycket med under en tid i livet och sen har ens vägar delats. Men när man ses, så är det ändå som det vore igår. P och jag har så många gemensamma busstimmar att det är ren mystik att vi inte belönats med varsin guldmedalj signerad Swebus. Men så slutade jag åka buss till Stockholm och P, ja hon flyttade dit. Sen gick det en evighet tills igår när hon skickade ett sms och skrev att vi skulle spara plats för fika. En halvtimme senare stod hon där i dörren med en äppelpaj i en handen och en kasse äpplen i den andra. Svenska äpplen är den stora höstlyckan, men igår var det något som var större.

Paliz äppelsmulpaj
Skala och skiva tillräckligt många äpplen för att fylla ett rejält lager i botten på en pajform. Sockra och pudra över kanel. Blanda ihop 3 dl vetemjöl, 0,5 dl socker och 150 g smör. Smula degen över äpplena och baka pajen i 225 grader i ca 20 min.

Skriv ut inlägg

Jo, världens godaste lammgryta

den 19 augusti 2013, kl 10:48

Apropå Gotland har jag flera gånger fått frågan om vi åt lamm när vi beökte ön. Det gjorde vi inte, av den enda anledningen att vi påväg till Nynäshamn stannade till i Momas karibiska kök och bjöds på den godaste lammgryta jag ätit i hela mitt liv. Jag tror bestämt att det här är v-ä-r-l-d-e-n-s godaste lammgryta och vem vill ta bort den smaken ur munnen? Inte jag. I och med det här raststoppet som vi gjorde vår resas första dag, så lades (inte bara lamm- utan) semestermatsribban högt. Till världens godaste lammgryta serverades grönsaksris såväl som karibiskt iste. Och så pannacotta med smak av tahitivanilj till efterrätt. Toppa den här vägkroksmaten den som kan.

Veronicas jamaicanska lammcurry
700 g lammkött
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
4 tsk curry
1,5 tsk timjan
0,5- 1 tsk nymald svartpeppar
1 bit chili (gärna gul habanero)
1 tsk kinesisk soja
50 g rotselleri
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
2 tomater
1 buljongtärning
1-2 salladslökar

Dela köttet i grytbitar, lägg det i en metallbunke (curryn färgar plast). , använd metall eller keramik då curryn lätt färgar av sig på plast. Häll över kryddor, soja och pressad vitlök och gnid in i köttet. Bryn lite kött i taget i en gryta. Tillsätt därefter tärnad potatis och selleri. Slå över vatten tills det når upp till hälften av köttet. Låt koka upp och tillsätt därefter buljong och lägg över tunt skivad lök och tärnade tomater. Lägg på lock på grytan och låt det småputtra i 30 min, lägg därefter i morot som delats i stavar och småkoka ytterligare en kvart eller tills köttet är mört. Tips: om du önskar grytan mer såsig, lyft på locket och låt grytan koka utan lock. Smaka av med salt och peppar.

Ännu mer av maten
Vegetariskt grönsaksris
Pannacotta med smak av tahitivanilj
Karibiskt iste


Sommarefterrätt, pannacotta med tahitivanilj, frukter och bär

Skriv ut inlägg

Har ni sett ugglan?

den 15 augusti 2013, kl 20:02


Vi hann bara lämna Gotland tidigare i somras, innan den där bebisen vi väntat på gjorde entré. I tre veckor kände vi oss mäkta snuvade på konfekten, tills vi insåg att detta måste varit tecknet på att vi skulle tillbaka till ön. Dagen efter tog vi ännu en gång sikte på ringmuren.

Bebisens pappa är för övrigt konstnär! Har ni sett maken till snygg uggla någon gång? Denna och ännu mer svetskonst hittar ni på kreativaklein.se (och till alla fina vänner som står på rad för att fylla trettio nästa år: önska, önska runt i ring, kanske får ni er ett svetsat ting).

När vi beundrat ugglor och bebisar klart stekte vi pangkakor och firade med tårta. Ingen riktig fest utan en pannkakstårta, det vet ni va?

I Visby hittade vi medeltidsmarknaden och åt kött i bröd till lunch. Medeltida kebab? Efter att jag fått i mig en årsranson salt var jag tvungen att googla huruvida salt verkligen konsumerades på det här viset. Och tänka sig, nu har jag lärt mig att 1) på medeltiden stod salt för en fjärdedel av importen, 2) ofattbara mängder öl dracks för att klara av den salta maten och 3) ärtor kallas medeltidens potatis. Ärtor, salt och öl alltså, tacka vet jag pannkakstårta ändå.

Skriv ut inlägg

Hashtag tisdagslyx

den 14 augusti 2013, kl 18:38


Jag har en plan för hur den här hösten ska bli den bästa på länge. En del i planen handlar om att mota veckans tråkigaste dag med lyx, tisdagslyx! Förra veckan var det premiär och vi dukade tillsammans med grannarna  upp en hink svenska kräftor och västerbottenspaj på deras vita spetsduk.

Lyx må låta dyrt, men när halva nöjet är att för första gången i livet få se fina C i kräfthatt så vet man att begreppet tisdagslyx är brett.

Tisdaglyx har också visat sig kunnat vara mitt-i-veckan-efterrätt.

Igår rörde jag ner hjortronsylt i frukostyoghurten och var nöjd med min tisdagslyx. Men så kom ett mms med en en bild på en flaska champagne tillsammans med frågan middagssällskap och jag insåg att en lyx inte nödvändigtvis måste utesluta en annan. Så då kom det sig att vi ställde oss och kokade skaldjursfond och plockade fram sista påsen saffran för att matcha tisdagsbubblet med en fisk- och skaldjurssoppa fin nog. Tisdagslyx var ordet.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen