Den skånska äppelkakan!

den 7 september 2013, kl 21:19

Jag visste det! Alla år jag gått och suktat efter den skånska äppelkakan men inte tagit mig samman, jag har ju hela tiden haft på känn att det här är en kaka för mig. Kavring plus äpple är nämligen inget man slänger ihop i samma kaka om man inte vet vad man gör. Skåningarna har alltid vetat att det blir bra och nu vet vi också. En favoritäppelkaka är vad det här är. Kakan tar 42 min från start till mål, det är exakt samma tid som vår senaste äppelpodd är lång. Baka, lyssna, äppelinspireras och ät. Varsågod, där har du morgondagens söndagsaktivitet!

Skånsk äppelkaka
10 svenska äpplen
2 dl mixad kavring
2 dl vitt ströbröd
2 dl skirat smör
1 dl farinsocker
1 dl socker
0,5 dl äppeljuice
1 kanelstång
200 g smör

Stek kavring och ströbröd i skirat smör i en stekpanna. Tillsätt farinsocker och stek till knaprig konsistens. Skala (och kärna ur) äpplena och hacka grovt. Lägg skal och kärnhus i en kastrull tillsammans med kanelstång och äppeljuice. Låt koka ihop tills det tjocknar och sila därefter. Lägg äppelbitarna i lagen och småkoka tills de mjuknar. Varva äppelkompott med kavring i smord form, en större eller fyra potionsformar. Hyvla över smör och baka i ugn i 175 grader i ca 30 min. Recept ur fina boken Skånska matupplevelser.

Ännu mer äpplen, tack!
Musslor mid äpple, sidfläsk och calvados
Bästa fläskpannkakan med äpple och timjan
10 timmars långbakta äpplen
Fuskglögg med äpple och calvados
Roys kanelbullar med äppelfyllning
Johans franska äppelgömma

Skriv ut inlägg

18 kommentarer till “Den skånska äppelkakan!”

  1. Sanna kl 08:54, den 8 september 2013

    Haha lyssnade på podden igår. Du har minsann en fablesse för calvados. Och konstigt nog minns jag ingen gång jag själv använt det.

    Trevlig söndag!

    Ps. Äppelmojset ser väldans gott ut!

  2. tina kl 08:56, den 8 september 2013

    Sanna: Haha, jag insåg det nog inte själv förens avsnittet skulle klippas ihop. Men, det är något speciellt med äpple tillsammans med calvados som jag vill att alla ska veta. Testa någon gång, lova!

  3. Josefina kl 09:28, den 8 september 2013

    Mums vad gott med äpplekaka/paj på hösten! Vilken gullig liten form!

  4. Amy's piece of cake kl 20:55, den 8 september 2013

    Skånsk variant har jag nog aldrig ätit. Undrar om man börjar prata skånska också efter man inmundigat den? ;) Skämt åsido, tycker om din färgglada bild, ser riktigt gott ut!

  5. Moma kl 20:56, den 8 september 2013

    Åh, nu ska jag krypa ner i renbäddad säng och lyssna på äppelpod och drömma om skånsk äbblekage!

  6. Emmy kl 03:43, den 9 september 2013

    Skånsk äppelkaka är så gott. Och din variant låter ännu godare än de jag testat själv.

  7. tina kl 09:20, den 9 september 2013

    Josefina: Ja visst är dom söta! Fick dom i födelsedagspresent och vill äta allt i portionsform nu! :-)

    Amy: :-)

    Moma: Hurra!

    Emmy: Kändes som en lyxkaka!

  8. Teresia kl 10:22, den 9 september 2013

    Gjorde själv äppelmarmelad med vaniljstång och stjärnanis i helgen. Det blev supergott!

  9. Anna B kl 15:03, den 9 september 2013

    Visst vet vi att det blir bra! På tiden att du provade! Ett av mina första recept på Taffel.se var just skånsk äpplekaka med färska lagerblad i äppelkoket (har ingen äppeljuice i min). Och så namnet: ”äppel” är något man säger norr om skogsgränsen :)

  10. tina kl 17:29, den 9 september 2013

    Teresia: Åh, det låter som äppellyx det!

    Anna B: Haha, ibland avslöjar man sig för lätt! :-)

  11. Sara på Vardag.nu kl 18:04, den 12 september 2013

    Här har jag suttit hela dagen på jobbet och funderat på om det finns någon fin pod att lyssna på medan jag skriver rad efter rad men inte kommit att tänka på er två. Hur – HUR – kunde jag glömma?! Imorgon, då jäklar!

  12. Tina N kl 18:20, den 16 september 2013

    Den skånska varianten kan väl gå an, om inget annat finns…..men om det finns den danska varianten, då är det den, som gäller! ;)

    Kolla här får du se! :)

    http://frkkaka.blogspot.se/2012/08/appelgott-fran-bornholm.html

  13. 10 goda recept för nyplockade svenska äpplen | Matgeek kl 14:15, den 18 september 2013

    [...] Skånsk äppelkaka  PickiPicki firade att vi ägnade ett helt avsnitt av Picki, Matgeek och Poden åt att prata [...]

  14. tina kl 20:42, den 24 september 2013

    Sara: :-)

    Tina: Ska spanas in, tack! :-)

  15. Erik kl 19:23, den 29 september 2013

    När ska man ha i sockret som finns med i receptet men inte i beskrivningen av hur man lagar?

  16. tina kl 19:26, den 29 september 2013

    Erik: Slarvigt av mig. Farinsockret ska i stekpannan tillsammans med kavring. Resterande socker ska ner i äppelkompotten!

  17. Erik kl 19:27, den 29 september 2013

    Tack för snabbt svar. Äpplekompotten står nämligen redan o puttrar!

  18. tina kl 19:29, den 29 september 2013

    Erik: :-) Lyllos dig, jag är avis på din söndagsefterrätt. Hoppas du gillar den!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen