Den största maskrosbukett

den 15 maj 2014, kl 06:13

Häromkvällen gjorde jag något jag tänkt på i flera år, när jag bjöd in maskrosorna i det röda köket. Mjukstartade med maskrossirap, för hur svårt kan det vara? Och nej, särskilt svårt var det ju inte. Om granskottssirapen doftar skog, doftar det här blommande äng. Gul som honung, söt som socker. Kanske i te? Till ost? En prick över vaniljglassi:et? Om nästa tur till maskrosängen resulterar i maskrosvin, marmelad eller något helt annat återstår att se. Något som är helt säkert däremot är att den som vill koka sirap med sällskap kan starta radion om en liten stund, då dansar jag in i radioköket med den största maskrosbukett som någonsin skådats.

Maskrossirap
Plocka maskrosblommor utan skaft. Skär av botten på blomman och plocka bort dom gröna kronbladen. Mät upp 4 dl gula blommor och lägg i en mindre kastrull, häll över 4-5 dl vatten och låt koka under lock 20-30 min (tills vätskan fått smak). Häll genom silduk ock pressa ut all vätska, mät upp volymen på vätskan och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt dubbla volymen socker och rör tills sockret löses, på låg värme. Sirapen kan hällas upp på väl rengjord burk direkt, detta innebär en lös sirap. Sirapen kan också få stå på låg temperatur (utan att koka) ytterligare 30-40 min, det ger en tjockare sirap.

Skriv ut inlägg

7 kommentarer till “Den största maskrosbukett”

 1. Katarina kl 08:43, den 15 maj 2014

  Spännande, jag har aldrig testat!

 2. Fröken Dill kl 12:17, den 15 maj 2014

  Lockande recept nu när det finns vackra maskrosor i överflöd! Jag har hört att man ska kunna göra maskrossirap också genom att bara lägga maskrosor i socker och låta stå. Fast ditt sätt verkar säkrare.

 3. Plommonet kl 09:45, den 16 maj 2014

  Jag gjorde maskrossirap förra året efter Körsbärets recept och har fortfarande massor kvar. Älskar den! På ost! NOM!

 4. Nina kl 20:46, den 16 maj 2014

  Wow! Måste provas! Synd att jag grävde bort ett 20-tal plantor häromdagen…

 5. Emmy kl 08:06, den 18 maj 2014

  Jag testade första gången förra året och vi använde sirap ungefär som honung. På glass, över yoghurt, i dressingar… Lite överallt. Gott som attan!

 6. milla kl 19:37, den 21 maj 2014

  Maskrossirap gjorde jag för länge sedan riktigt gott på vaniljglass:)

 7. tina kl 10:47, den 16 juni 2014

  Katarina: Testa vetja!

  Fröken Dill: Den varianten brukar jag köra med granskott, funkar också men kräver lite mer passande och trixande för att få till (men härligare, att få lyfta på locket ibland och sticka ner näsan). :-)

  Plommonet: Härligt!

  Nina: Dom brukar hitta tillbaka tack och lov, tyvärr eller hur man nu ska säga. ;-)

  Emmy: :-) Ja!

  Milla: Ja verkligen!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen