Nu blir det kantarellradio

den 17 juli 2014, kl 06:26

Varje sommar äger en liten tävling rum. Jag tävlar mot mig själv och det hela syftar till att hitta årets första kantareller snäppet tidigare än tidigare år. Vinsten? Ja, att få avnjuta årets första och därmed kanske godaste kantarellsmörgås. Imorgon är det precis en månad sedan små, små kantarellbebisar fick följa med mig hem från skogen. Med stor sannolikhet var årets premiärsmörgås tidernas allra minsta. God förvisso, men dom allra bästa kantarellsmörgåsarna smakar som dom två varianter vi lagar i P4 Morgon om en kvart. Stekt bröd, hälften toppas med örtsmör och resten med västerbottensostsmör, samtliga får ett litet lass smörstekta kantareller som lagar två och överst generöst med finklippt gräslök. Det här är en prima plockförrätt att servera innan maten och eftersom smören kan förberedas och förvaras i kyl eller frys så går det ju dessutom snabbt att trolla fram. Släng svampen i stekpannan när gästerna kliver innanför dörren så kan du strunta i att städa. Doften av nystekta kantareller slår doften av vilket nysåpat hem som helst.

Stekt kantarellsmörgås med örtsmör respektive västerbottensostsmör
Rör ihop en eller två sorters kryddsmör. Variant 1: Mixa med stavmixer 100 g rumsvarmt smör tillsammans med ett par rejäla nävar färska örter t ex gräslök, persilja och basilika. Variant 2: Finriv 75 g västerbottensost (eller annan smakrik lagrad ost) , mixa 100 g rumsvarmt smör med den finrivna osten. Smören kan förberedas, rulla isf ihop till en rulle och slå in i plastfolie och ställ kallt.

Rensa svampen och hacka dom stora och låt dom små vara hela. Stek tillsammans med lite smör (inte smaksatt), låt vätskan stekas bort. Salta litegrann och lägg svampen åt sidan. Skiva ett gott, ljust bröd tunt och halvera skivorna. Rosta bröden i pannan så att dom får fin färg på bägge sidor. Ta upp bröden ur pannan, bred örtsmör på några och ostsmör på några, toppa med den stekta svampen och lite finklippt gräslök. Servera direkt, t ex som förrätt.

Skriv ut inlägg

5 kommentarer till “Nu blir det kantarellradio”

  1. Hanna kl 13:59, den 17 juli 2014

    Finfint tips, kantareller är ju bara SÅ gott! Ska frossa när jag ska hem till Skåne i augusti. Under tiden förväller mamma och fryser in till mig, men får försöka leta upp ett svampställe här med!

  2. aino kl 15:53, den 18 juli 2014

    hej
    hitta nya recept är alltid kul, så kollade in lite vegetariska recept hos dig. ffa biffar etc. och med tanke på att du är utbildad nutritionist blev jag förvånad över att recepten inte var så vegetariska, nästan samtliga innehöll ägg. och jag har lärt mig att ägg inte är en grönsak. så visst vore det toppen om du och andra utbildade kunde sin sak bättre. och nu kommer du säkert att tycka att ”många vegetarianer äter ägg” och visst, det finns många som kallar sig vegetarianer utan att vara det. för faktum kvarstår, ägg är inte vegetariskt. om du vill ha tips om hur man kan laga biffar, plättar osv kan jag hjälpa dig. det är lätt.
    trots min kritik, har du en inspirerande matblogg, men förbättringsmöjligheter finns.
    ha det bra!
    aino

  3. Susanne kl 20:05, den 28 juli 2014

    När ska du få ett eget TV-program? Jag bara frågar! <3

  4. tina kl 07:40, den 30 juli 2014

    Hanna: Åh, hoppas att du får en fin skåneresa i augusti, med många kantareller.

    Aino: Det är en trött matbloggare du ryter åt. Skulle jag kategoriesera om alla recept som innehåller ägg och mejeriprodukter (inte heller grönsak väl?) så skulle jag få hålla på i veckor. Den som letar tillräckligt länge hittar tom ett recept med kött i under vegetarisktrubriken dessvärre. Det finns många fina äggfria bloggar, den här t ex: vegologi.blogspot.com

    Susanne: <3

  5. 9 goda recept för dig som plockat trattkantareller | Matgeek kl 07:56, den 5 oktober 2014

    [...] 3. Stekt kantarellsmörgås med örtsmör respektive västerbottensostsmör Traditionen påbjuder att man unnar sig något gott av de första rensade svamparna. En kantarellsmörgås slinker lätt ner och särskilt när de förädlats lite som i PickiPickis recept. [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen