Fröken kombucha är i stan

den 8 januari 2015, kl 07:10

En dag i december bytte jag till mig en kombuchasvamp (tack snälla Karin). Svampen kombucha ser ut som en manet och är egentligen inte är en svamp, utan en koloni av jästsvampar och bakterier. Men hjälp av svampen som egentligen inte är en svamp, te och socker kan man på ett par veckor trolla fram en fermenterad dryck med samma namn. Drycken kombucha är vinägerfrisk, har druckits i tusentals år och sägs vara ungefär hur nyttig som helst. Vem vet? Det bästa med svampen som egentligen inte är en svamp är att den 1) är något att titta till, sköta om (och smaka av) emellanåt, men inte på det betungande viset, 2) för varje bryggning så blir den större och större och kan delas i fler och fler kombuchabebisar som kan flytta till nya hem och 3) vid efterfermenteringen kan man tillsätta frukt och bär efter egen fantasi och ett par dygn senare så kan kombuchan smaka precis hur mycket favoritbär man bara vill. Fläderkombucha? Hallonkombucha? Havtornskombucha! Jag ni hör ju. Orkar ni höra lite till så starta P4 Uppland om en kvart, då dricker vi kombucha till frukost.

Kombucha
1 kombuchasvamp + 3 dl kombucha
3 liter vatten
2 msk earl grey lösviktste
2,5 dl socker

Koka upp hälften av vattnet tillsammans med te, rör ner sockret. Tag kastrullen från plattan och låt dra ca 30 min, sila därefter bort tebladen genom en finmaskig sil. Häll vätskan i en väl rengjord glasburk eller skål som rymmer minst 3,5 l, tillsätt resten av vattnet, lägg över en kökshandduk och låt svalna helt. Tillsätt därefter kombucha och lägg svampen ovanpå vätskan. Spänn med hjälp av gummisnodd fast kökshandduken över burken och låt stå i rumstemperatur i ca 2 veckor. Smaka av ibland, kombuchan ska smaka friskt med en vinägerton som blir skarpare ju längre den får stå.

Häll upp kombuchan i väl rengjorda flaskor (spara svamp och en del av kombuchan för ny omgång, är kombuchan stor kan den delas till flera nya omgångar eller ges bort till ett nytt hem). Låt flaskorna stå i rumstemperatur tills det bildas kolsyra, flytta då in i kyl. Vi efterfermenteringen kan man för smaksättning efter egen fantasi tillsätta frukt eller bär 2 dygn.

Skriv ut inlägg

10 kommentarer till “Fröken kombucha är i stan”

 1. Ann-Louise kl 20:37, den 9 januari 2015

  För 20 år sen fick jag en kombuchabebis av min bror som jag skulle mata och sköta om varje dag. Då var det sagt att den skulle bära med sig lycka. Efter två veckor skulle man knoppa av en bebis som man gav vidare. Sin egna kombucha skulle man torka mellan två ark och spara. Det var aldrig på tal om att man kunde dricka denna sötsyrliga dryck. Numera vet jag bättre och det där med fläderkombucha lät riktigt läskande.

 2. Susanne kl 15:54, den 12 januari 2015

  Låter jättespännande! Hur får man tag i denna ”svamp”? Skulle vara kul att testa.

  PS
  Tack för en mycket inspirerande sida!

 3. tina kl 00:21, den 16 januari 2015

  Ann-Louise: Är det sant? En torkad lyckokombucha!

  Susanne: Bor du i krokarna av Uppsala kan du få en bebis av mig.

 4. Fanny kl 18:12, den 21 januari 2015

  Hej! Har ni slutat med podden eller har ni bara ett lååång paus? ;) oavsett så är den saknad och jag hoppas ni kommer tillbaka snart! :)

 5. Majsan kl 22:51, den 22 januari 2015

  Hej Tina! Länge sen sist. Bara för att min egen blogg befinner sej i Törnrosasömn innebär det ju inte att jag har slutat laga mat och äta.
  Igår gjorde jag till exempel din Lemon curd. Fantastiskt frisk, god och härlig konsistens! Den har redan blivit en favorit på mackan både morgon och kväll.

 6. tina kl 13:34, den 28 januari 2015

  Fanny: Laaang paus, tror jag. ;-)

  Majsan: Vad roligt att du tittar in, och att du gillar curden. Ganska mycket Tornrosa har med, som du ser. :-)

 7. Susanne kl 15:51, den 28 januari 2015

  Tina – Jag tar gärna en bebis av dig! Överlämningen kräver lite planering, men går att ordna i Uppsala.
  Hur får jag kontakt med dig?

 8. Carine kl 18:45, den 26 mars 2015

  Jag undrar som Susanne, var får man tag i en svamp?

 9. tina kl 19:28, den 30 mars 2015

  Carine: Jag har bytt till mig min kombuchabebis från Karin på bloggen Glimten i grytan, hon bor också i mina krokar. Jag hade gärna delat med mig av min svamp om det inte varit för att den tyvärr inte överlevde vår långresa i jan/feb. Bor du häromkring så hör med Karin, hon ordnar food swap ibland och det kan ju vara ett ypperligt tillfälle att komma över en bebis.

 10. Fredrik Linden kl 22:47, den 1 november 2016

  Jag jagar en kombuchasvamp. Någon som har ett dela med Sig av i uppsalatrakten?

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen