Sa du lomper?

den 19 februari 2015, kl 07:16

På frågan vad-ska-jag-laga-i-radion-på-torsdag-tema-sportlov fick jag svaret: lumper. Jag tror att google lika lite som jag visste vad lumper egentligen var och föreslog därför lumpen + tjej som alternativ sökning. Men sedan visade det sig att lumper egentligen heter lomper och är ett norskt utflyktsbröd gjort på kokt potatis. Så här är dom till slut, sportlovslomperna. Den som vill lyssna får starta P4 Uppland 07.39.

Sportlovslomper
650 g mjölig potatis (500 g kokt och skalad)
1 tsk salt
ca 1,5-2 dl bovetemjöl

Koka potatisen med skal. Låt svalna, skala och finriv med rivjärn ner i en bunke. Tillsätt salt och mjöl. Knåda till en slät deg. Dela i 14-16 st. Kavla tunt på mjölat bakbord. Stek i torr stekpanna på medelhög-hög värme tills lomperna får färg på bägge sidor. Flytta över nystekta lomperna till fuktad handduk och vik över så att dom håller sig mjuka. Fyll med något gott och rulla ihop små utflyktspaket.

Förslag på fyllning:
1) Korv, surkål och senap
2) Kallrökt lax, creme fraiche med finriven färsk pepparrot, babyspenat, skuren avokado.

Mer utflyktsmat
Krabbelurer på scoutvis
Pannkaksmuffins
Matiga och färgglada utflyktssemlor
Varm choklad med rom
Jägarsnus

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “Sa du lomper?”

  1. anna kl 08:23, den 19 februari 2015

    Å vad gott!

  2. Erika kl 09:07, den 19 februari 2015

    Gott! Roligt! Detta skall testas!

  3. Mille kl 09:52, den 19 februari 2015

    Finns det en kalender på tider när du pratar i radio, jag missar ju alltid det.
    SItter med p4 Stockholm mest… Men byter gärna :)

  4. tina kl 10:24, den 19 februari 2015

    Anna: Ja, faktiskt!

    Erika: Ja gör det vetja. Hoppas barnen gillart! :-)

    Mille: Kalendern är lätt, varje torsdagmorgon kl 07.39, Morgon i P4 Uppland. På måndag ska jag förresten prata sportlovsmat i P4 Extra, då behöver du inte ens komma ihåg att byta kanal.

  5. Ann-Louise kl 21:57, den 19 februari 2015

    Nej vad roligt! Jag har inte en men TVÅ påsar med bovetemjöl hemma som jag inte vet vad jag ska göra med. Det här blir ju perfekt!

  6. Sara på Vardag.nu kl 13:24, den 20 februari 2015

    Måste prova! :)

  7. tina kl 20:25, den 21 februari 2015

    Ann-Louise: Och blinier!!

    Sara: Ja gör det vetja!

  8. Köksblandare retro kl 11:38, den 16 augusti 2016

    Gott :)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen