Sju gånger potatis

den 7 november 2010, kl 22:00



Förra veckan efterfrågade jag tips på veckomatsedelstema, och många av er svarade potatis. Säger ni potatis så blir det potatis. På längden och på tvären, kokt, stekt och bakad. Nu är ju jag som bekant inte den som sätter sig på tvären, men vad gäller potatis så är jag särskilt lättövertalad. Jag gillar potatis, skarpt.

Veckomatsedel
Mån Bakad potatis med röra
Tis Rårakor med goda tillbehör
Ons Jamies fiskpaj
Tor Potatissoppa med citron och timjan, Hemmafruns ljuvliga potatislimpa
Fre Potatisgnocchi, Kronans kaka till efterrätt
Lör Middag på annan ort (potatisfritt?)
Sön Öländska kroppkakor

Ännu mer potatis
Rå(sa)stekt potatis
Pitepalt
Annorlunda potatisbullar

Skriv ut inlägg

Fläsklägg och rotmos!

den 6 november 2010, kl 11:26

Ibland tittar jag på teveprogrammet Vad blir det för mat? i soffan hemma hos mamman och pappan. Jag tillhör inte dom som förfasas över Per Morbergs sätt att laga mat i teverutan, tvärtom. Jag tycker att det kan vara ganska befriande mat-TV. Dessutom är jag svag för hans fina kokbok, och jag tror nog banne mig att jag började gilla teveprogrammet lite mer efter att den fina boken kom ut för något drygt år sedan. När man hursomhelst någon vecka efter ett avsnitt bjuds på middag hemma hos mamman och pappan, och maten på något vis ser bekant ut. Då kan man utan större ansträngning gissa varifrån de inspirerats.

Fläsklägg och rotmos
på Per Morbergs vis

Fläsklägg:
4 rimmade fläsklägg
1 morot
1 gul lök
en bit purjolök
en bit rotselleri
färsk timjan
2-3 lagerblad
10 vitpepparkorn

Rotmos:
1 kålrot
3 morötter
spadet från fläskläggen
8-10 potatisar
salt och vitpeppar
smör
färsk persilja

Skölj köttet i kallt vatten, lägg i en gryta och häll över kallt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda under lock i 1,5-2 timmar (eller tills köttet lossnar från benet). Under tiden: skala rotfrukterna till moset och dela i mindre bitar. Koka kålrot och morot i spad från fläskläggskoket i en knapp halvtimme, lägg därefter i potatis i rotfruktskoket och låt koka tills allt är mjukt. Häll av det mesta av spadet (spara för ev spädning) och stöt rotmoset grovt. Moset kan vispas fluffigt (späd med spadet från koket om det behövs). Rör i smör, smaka av med salt och peppar. Pynta med färsk persilja. Servera fläskläggen med rotmos och stark senap.

Skriv ut inlägg

Ja, hur var det nu egentligen?

den 5 november 2010, kl 17:16

Igår provsmakade vi Carls soppa som det bjöds på i mataffären. Den är så himla god att man nästan skulle kunna tro att det är jag själv som har uppfunnit Carls soppa.

Skriv ut inlägg

Hyvlad som pynt på risotton

den 4 november 2010, kl 22:49

Är svaret på frågan om vad vi gjorde med en del av tryffeln som Carl kom hem med igår. Han rörde förresten ihop lite tryffelsmör också, resten ligger i en burk i frysen.

Skriv ut inlägg

28 gram svart sommartryffel

den 3 november 2010, kl 20:07



Det bor uppenbarligen snälla människor på Gotland. Idag kom Carl hem med en tryffel som han hade fått. 28 gram svart sommartryffel, eller bourgognetryffel på finspråk. Det var med skräckblandad förtjusning vi inspekterade tryffeln närmare. Aldrig hade jag kunnat gissa att tryffel luktar (doftar?) på det här viset. Lacknafta? Det ska erkännas att jag blir lite smått nervös över saker i mitt kök som jag inte riktigt vet vad jag ska ta mig till med. Vill någon viska i mitt öra vad man gör av tryffeln, så att jag inte behöver göra bort mig.

Skriv ut inlägg

Om hon ändå hade sett degen!

den 2 november 2010, kl 17:40

Helena tyckte att rödbetsbröden hade en läskig färg, och då var bröden ändå inte i närheten av hur degen såg ut. Vid närmare eftertanke var nog den läskiga bröddegen det närmaste Halloweenfirande vi kom i helgen.

Skriv ut inlägg

Hösttema på menyn

den 1 november 2010, kl 09:38

När jag igår kväll kom hem från jobb så hade andra halvan av hushållet redan fixat både veckomatsedel och storhandling. Kanske inte en nyhet som går till världshistorien, men det har faktiskt aldrig hänt förut. Inte en endaste gång. Lite dålig tajming kan tyckas, när ni nu hunnit med att lämna så fina förslag på tema till matsedel. Tack för tips, nu vet jag var jag ska leta nästa vecka. Förresten frågade jag Carl vad han har för tema på sin matsedel den här veckan. Inget alls känns inte som ett bra tema. Så hösttema, är vår gemensamma efterhandskonstruktion.

Matsedel v 44
Mån
Fänkålsfisk med potatis
Tis Vegetarisk lasagne med keso och mozzarella
Ons Potatis- och svamplåda med torkad höstkantarell och parmesansås
Tor Rödbetssoppa
Fre Grillad entrecôte med rödbetsrisotto
Lör Allahelgonamiddag på ett eller annat vis

Skriv ut inlägg

Den rosa fisksoppan!

den 31 oktober 2010, kl 22:08

Ikväll tackar den rosa pickifågel för sig, och flyger iväg. Jag tyckte själv att jag satte ett högt tak i pickis insamling till Cancerfonden, men har ni sett på maken vad mycket pengar som ramlat in efter bara en vecka? Imponerande, minst sagt! Jag håller fast vid mitt löfte, maila mig så bjuder jag på middag i det röda köket som tack för att ni är så omtänksamma. Kanske i veckan som kommer? Insamlingen den får ligga kvar året ut. Apropå maten så föll den lika väl ut. Tänk att det finns så mycket rosa mat, och att så mycket rosa kan rymmas i ett och samma kylskåp samtidigt (jag ser redan fram emot nästa färgutmaning!). Vi möblerade om en del i veckomatsedeln, så sist ut blev kväll den rosa fisksoppan som Ida tipsade om. Ingen dålig avslutning på en rosa vecka, verkligen inte.

Sjögärdes Rosa Fisksoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
2 msk chilisås
1/3 röd chili
1 dl vitt vin
1 burk creme fraiche
1 msk buljongpulver
400 g vit fisk
400 laxfilé
400 g oskalade räkor
1 burk kräftstjärtar
(eller musslor)
örter efter skafferi och smak
grönsaksbuljong
salt och vitpeppar
färsk dill

Fräs lök och vitlök. Tillsätt krossade tomater, chilisås, och örter efter smak. Smaka av med salt, peppar och chili, samt en rejäl sluring vitt vin. Låt småkoka länge, blanda sedan ner creme fraiche tills soppan antar en rosa skepnad. Lägg slutligen i fisk och skaldjur efter smak. Soppan är färdig när fisken är kokt, det tar bara några minuter. Avsluta med att ha i rejält med färsk hackad dill. Servera med aioli lite skaldjur samt rykande vitlöksbröd.

Kommentar till receptet: Ida skriver att fisksoppan är en stående favorit på en restaurang där hon tidigare jobbat. Måtten är uppskattade av Carl, som lagade soppan ikväll. Maten räckte till 6 portioner. Vi serverade soppan med vitlöksbröd, och  (rosa) rödbetsbröd.


Rödbetsbröd med (vit) quinoa

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen