Påskmiddag

den 21 mars 2008, kl 09:45

Igår kväll var vi flera som åt påskmiddag tillsammans, lite knytkalas över det hela. Det som är roligt med knytkalas är att på några minuter är hela bordet fyllt av massor med spännande mat. Det var så mycket fint och gott och nytt och roligt att det var helt klart värt det största diskberget någonsin. Hoppas att ni får en fin påskhelg med god mat. Här nedan bjuds det på lite inspiration. Glad påsk!

Johannas kavring- och grönmögelosttårta
Blanda 2 dl creme fraiche med ungefär 150 gram grönmögelost och ett eller två mogna päron som skalats och delats i små bitar. Dela kvaring på längden. Bre fyllning mellan varje lager.
small_img_5640.jpg
En riktigt god sallad
Johannas mormors specialsallad med rucola, fint tärnad mango och papaya, finhackad rödlök och en dressing med bland annat lime.
Matjestårta
Den här väcker sommarlängtan. Recept härifrån.
small_img_5635.jpg
Paj med bland annat chorizo och champinjoner
Madeleines och Eriks goda paj. Hemligt recept?
small_img_5659.jpg
Janssons frestelse
Morotslåda
Sill av alla dess slag
Ägghalvor med romröra
Karelska piroger med äggsmör
Har visats upp på Pickipicki förut, 
minns ni? Lite pyssligt men roligt att göra.
Hurtbulle
Samma hederliga hurtbulle som vanligt, du är ett säkert kort.
Recepet härifrån.
Memma
Finsk efterrätt som äts till påsk, gjord på bland annat rågmjöl och malt. Onekligen en speciell smak, jag tycker att det var ganska gott igår. Serveras med ovispad grädde.
Pascha
Rysk efterrätt? Eller är den polsk? Helt okej smak, inte så dum alls egentligen. Intrycket av efterrätten kom dock lite på sne när hela paschan raserade i köket, tack och lov efter middagen. Det har troligen sin förklaring i att jag gjorde en ganska grov miss när jag (inte)följde 
receptet härifrån.
small_img_5672.jpg

Blåbärscheesecake
Systern fick stora paniken och slängde ihop en blåbärscheesecake (
igen) när jag berättade att det skulle bli memma och pascha till efterrätt.
Sima
Dryck som traditionsenligt serveras till valborg i Finland.
Det var det här vi höll på med i helgen. På finlandsvenska översätts sima till mjöd, detta är dock inte att förväxla med det vi är vana att kalla mjöd. Jag ska skriva ner ett recept på detta senare.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen