Nybakta kanelbullar

den 28 februari 2008, kl 21:48

Det var länge sen vi bakade kanelbullar. Det har vi rått bot på ikväll.
Jag utgick från Arlas recept på kanelbullar. De hade dock glömt att man ska ha lite lagom stötta kardemummakärnor i bulldegen, ju mer desto bättre. Kardeumma är det bästa jag vet. Dessutom hade de glömt att bullarna blir särskilt goda om lite vaniljsocker får göra fyllningen sällskap. Himla tur att jag kom ihåg!

Kanelbullar, 20 stycken
25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
½ dl strösocker
lite salt
stötta kardemummakärnor
7½ dl vetemjöl

Fyllning:
smör
socker och vaniljsocker
kanel

1 ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken, vid fingervarmt, rör ner i jästen så att den löser sig. Tillsätt kardemumma, socker, salt och det mesta av vetemjöl. Arbeta till en slät och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Knåda degen och kavla ut på mjölat bakbord till en rektangulär form. Pensla ut smält smör, strö över socker, vaniljsocker och pudra över kanel. Snåla inte med fyllning. Rulla ihop och dela i ungefär 20 bitar. Lätt på plåt med bakplåtspapper (eller i bullformar) med snittytan uppåt. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Pensla med ett lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225-250 grader i 6-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

small_img_5184.jpg

small_img_5181.jpg

Förresten, om den utkavlade bulldegen tar upp all arbetsyta i köket, har man ett för litet kök eller för mycket kanelbullar då? Rätt svar belönas med en kanelbulle, nybakt.

Skriv ut inlägg

Ett väldigt gott bröd

den 26 februari 2008, kl 16:35

Samtigt som det gjordes blomkålspuré här igår, så bakades det bröd utifrån ett recept från samma sida; Salt&Peppar. Jag tror bestämt att det kommer att lagas både det ena och det andra därifrån, jag har hittat så mycket som verkar så gott.
Brödet gjorde ingen besviken, det var verkligen jättegott. Luftigt, fluffigt och med en hård skorpa. Prova det här receptet vetja!

Stjälp-ut-bröd, 15 st
25 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
1 msk ljus sirap eller honung
13 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen

Smula ner jästen och rör ut i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, sirap/honung och mjölet. Arbeta snabbt samman till en slät men lös deg. Jäs under bakduk i ungefär 2 h.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord, knåda inte utan platta försiktigt ut brödet tills den är ungefär 25 x 30 cm. Dela med en degskrapa i ungefär 15 lika stora bitar. Grädda på plåt med bakplåtspapper i mitten av ugnen i 250 grader i 15-18. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Receptet har jag hittat här, och det kommer ursprungligen från Matmagasinet nr 2, 2008.

small_img_5161.jpg

Skriv ut inlägg

Len blomkålspuré

den 25 februari 2008, kl 21:20

Jag har hittat en ny matblogg att tycka om, Salt & Peppar. Där hittade jag inspiration till bland annat blomkålspuré. Det brast dock lite i kommunikationen mellan mig framför datorn och kocken i köket, så det blev en blomkålspuré i lenaste laget. Dock var den väldigt god. Den kommer att serveras igen, då provar vi nog orginalreceptet på riktigt. Såhär gjorde vi ikväll, det var inte så dumt det heller;

En väldigt len blomkålspuré
4-5 potatisar
ett halvt blomkålshuvud
2 dl mjölk+3 dl vatten
salt, svartpeppar
en klick smör

Koka potatisarna i lätt saltat vatten. Dela blomkålen i mindre bitar och koka i mjölk/vatten. Mixa potatis tillsammans med blomkålen och 2 dl av blomkålsspadet till en slät puré. Salta, peppra och rör i lite smör.

small_img_5148.jpg

small_img_5154.jpg

Skriv ut inlägg

Roligast ikväll

den 24 februari 2008, kl 01:12

Jag har haft ett roligt arbetspass idag. Jag har blivit bjuden på god mat lagad av mamman. Förrättstallrik med plock, timjanskyckling med klyftpotatis och en väldigt god svampsås. Såsen tävlar nog i samma division som kockens fänkålssås, så jag ska återkomma med receptet. Och så en trevlig kladdkaka till efterrätt.

Inget toppar dock Björn Gustafssons sång i Melodifestivalen ikväll. Oslagbart.

Skriv ut inlägg

Tebröd i helgen?

den 22 februari 2008, kl 19:52

Här kommer ett fikatips till helgen. En variant på kaka som vi åt för ett par veckor sedan.

Tebröd
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
50 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl kakao
2 dl filmjölk
2-2 ½ dl nötter (hasselnötter, solroskärnor, valnötter eller liknande)
smör och ströbröd till formen

Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en skål. Vispa smör och socker i en annan skål. Vispa i äggen och därefter kakaon tills smeten är slät. Tillsätt filmjölk och mjölblandningen. Rör tills allt löst sig och vänd i nötterna. Häll smeten i en smörad och bröad avlång brödform, ca 1 1/2 liter. Grädda kakan ca 1 timme i 175 grader i nedre delen av ugnen.

small_20080212_pickipicki_tebrod_32.jpg

Receptet är från Buffé*, där finns även ett förslag på färsktoströra att servera till kakan.

*) som så många andra recept på sistone. Fick en enorm hög med Buffétidningar av farmor för ett tag sedan. Den äldsta var från 2002. Det finns med andra ord en del recept att beta sig igenom. Tur att jag gillar Buffé.

Skriv ut inlägg

Linsröra på bröd

den 21 februari 2008, kl 13:34

Nuförtiden tränar Carl och jag flitigt för att vi ska bli stora och starka. Dagens lunch är tillägnad musklerna. Spenatsoppa med ägg för att det går rykten om att det fanns en sjöman som blev stark av sådant. Till soppan åt vi bröd och linsröra med hiskeligt mycket proteiner i. Om det nu skulle vara så att det inte syns, så är det i alla fall så att det riktigt känns hur bra musklerna mår.

Linsröra
1,25 dl röda linser
2 dl vatten
1 krm salt
2-3 msk pressad citron
1-2 msk spiskummin
1,5 msk olivolja
0,5 pressad vitlöksklyfta

Koka linserna i vattnet, utan lock, i 3 min. Dra av linserna från värmen och låt stå och dra under lock i 10 min. Tillsätt olja, vitlök och pressad citron och mixa till en slät röra. Smaka av med med salt och spiskummin. Gott på bröd eller som tillbehör.

small_img_5127.jpg

Skriv ut inlägg

Gryta och marockanskt bröd

den 19 februari 2008, kl 19:00

Jag har bakat marockanskt bröd idag! I alla fall enligt receptet i Buffé. Äter man sånt här bröd i Marocko Lumumma? Hur man gör marockansk gryta har jag ingen aning om, så jag gjorde en egen gryta, troligen inte det minsta marockansk, men den blev väldigt god ändå.

Marockanskt bröd, 3 stora bröd
25 g jäst
3-4 dl fingervarmt vatten
1,5 l rågsikt
en knapp matsked salt

Rör ut jästen i lite av vattnet. Blanda i mjöl och salt. Tillsätt lite vatten i taget och arbeta degen i ungefär fem minuter tills den är slät och elastisk. Dela i tre delar. Platta ut till runda bröd, ungefär 1 cm tjocka. Låt jäsa i ungefär 1,5 timme. Grädda i 200 grader i 10 minuter. Vrid därefter ner värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 20 minuter, vänd därefter på bröden och låt de stå i ugnen 5 minuter till.

Linsgryta med kyckling
1 gul lök
2 dl röda linser
1 kycklingfilé
en halv burk kidneybönor
5 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
spiskummin
gurkmeja
chilikrydda
persilja

Fräs hackad gul lök i lite olja i en stor stekpanna eller gryta. Lägg i kycklingen delad i mindre bitar och fräs lite till. Tillsätt linser, vatten, krossade tomater och buljongtärning. Krydda. Låt puttra på svag värme tills linserna är färdiga, tillsätt kidneybönor och låt puttra lite till. Smaka av igen och tillsätt mycket persilja.

small_img_5118.jpg

small_img_5123.jpg

Skriv ut inlägg

Ris a’la malta-variant

den , kl 16:34

Igår kväll krisade middagsmaten och blev allt annat än lyckad. Missnöjda med den bestämde vi att vi åtminstone skulle få efterrätt.

I ris a’la malta är det egentligen inte apelsin, även om vi alltid kallat vårat apelsinris för ris a’la malta. Men å andra sidan är det inte yoghurt istället för grädde heller. Det här är en det-som-fanns-i-skafferiet-variant.

Ris a’la malta-variant, 2 port
3/4 dl grötris
1,5 dl vatten
3 dl mjölk
lite salt
3-4 dl naturell yoghurt + vaniljsocker efter smak
(alt. vaniljyoghurt)
1 apelsin

Koka upp ris och vatten i 10 minuter. Tillsätt mjölken och lite salt. Låt småputtra på svag värme i ungefär 40 minuter. Låt gröten svalna. Blanda yoghurt med vaniljsocker och rör ner gröt och apelsin delad i små bitar.

small_img_5093.jpg

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen