Gryta och marockanskt bröd

den 19 februari 2008, kl 19:00

Jag har bakat marockanskt bröd idag! I alla fall enligt receptet i Buffé. Äter man sånt här bröd i Marocko Lumumma? Hur man gör marockansk gryta har jag ingen aning om, så jag gjorde en egen gryta, troligen inte det minsta marockansk, men den blev väldigt god ändå.

Marockanskt bröd, 3 stora bröd
25 g jäst
3-4 dl fingervarmt vatten
1,5 l rågsikt
en knapp matsked salt

Rör ut jästen i lite av vattnet. Blanda i mjöl och salt. Tillsätt lite vatten i taget och arbeta degen i ungefär fem minuter tills den är slät och elastisk. Dela i tre delar. Platta ut till runda bröd, ungefär 1 cm tjocka. Låt jäsa i ungefär 1,5 timme. Grädda i 200 grader i 10 minuter. Vrid därefter ner värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 20 minuter, vänd därefter på bröden och låt de stå i ugnen 5 minuter till.

Linsgryta med kyckling
1 gul lök
2 dl röda linser
1 kycklingfilé
en halv burk kidneybönor
5 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
spiskummin
gurkmeja
chilikrydda
persilja

Fräs hackad gul lök i lite olja i en stor stekpanna eller gryta. Lägg i kycklingen delad i mindre bitar och fräs lite till. Tillsätt linser, vatten, krossade tomater och buljongtärning. Krydda. Låt puttra på svag värme tills linserna är färdiga, tillsätt kidneybönor och låt puttra lite till. Smaka av igen och tillsätt mycket persilja.

small_img_5118.jpg

small_img_5123.jpg

Skriv ut inlägg

Ris a’la malta-variant

den , kl 16:34

Igår kväll krisade middagsmaten och blev allt annat än lyckad. Missnöjda med den bestämde vi att vi åtminstone skulle få efterrätt.

I ris a’la malta är det egentligen inte apelsin, även om vi alltid kallat vårat apelsinris för ris a’la malta. Men å andra sidan är det inte yoghurt istället för grädde heller. Det här är en det-som-fanns-i-skafferiet-variant.

Ris a’la malta-variant, 2 port
3/4 dl grötris
1,5 dl vatten
3 dl mjölk
lite salt
3-4 dl naturell yoghurt + vaniljsocker efter smak
(alt. vaniljyoghurt)
1 apelsin

Koka upp ris och vatten i 10 minuter. Tillsätt mjölken och lite salt. Låt småputtra på svag värme i ungefär 40 minuter. Låt gröten svalna. Blanda yoghurt med vaniljsocker och rör ner gröt och apelsin delad i små bitar.

small_img_5093.jpg

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen