Finfina mellisbullar

den 31 mars 2008, kl 20:40

Ikväll ville jag baka något nytt bröd, något jag inte bakat förut. Jag fick bläddra igenom nästan hela högen med mina ärvda mattidningar innan jag ens hittade ett brödrecept. Tillslut dök receptet på finfina mellisbullar upp i Mer smak, nr 9 2006. Det var en himla tur, annars hade det nog inte blivit något bröd överhuvudtaget. Dessutom var de goda, de var helt enkelt små finfina mellisbullar. Om någon sitter inne med ett bra brödrecept får ni gärna dela med er, så behöver det inte bli stora paniken här nästa gång.

Finfina mellisbullar
5 dl mjölk
50 g jäst
4 dl fiberhavregryn
1 msk olja
½ tsk salt
2 msk honung
250 g torkad frukt (jag tog 200 g katrinplommon)
1 dl sesamfrön
9-10 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och rör ut jästen med denna. Tillsätt havregryn, olja, salt, honung, frukt och frön. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta degen kraftigt. Jäs under duk i 30 min. Dela i 24 bitar och rulla till släta bullar. Jag pyntade bullarna med pumpafrön för att det är fint och gott. Låt jäsa under duk ytterligare 30 min. Greädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler under duk.

small_img_5751.jpg

Om ni vill veta en hemlighet så kan jag berätta att Carl åt ett av bröden med hjortronsylt på. Plötsligt kändes de mer som bullar än som bröd. Eller så kanske utmärkta bröd som kan omvandlas till vardagslyx en måndagkväll?

Skriv ut inlägg

Nyponte

den 28 mars 2008, kl 21:39

Egentligen tycker jag inte att te är så himla gott. Dricker jag te så blir det kanelte. Men efter att ha blivit bjuden på nyponte av Johanna när vi var där och åt brunch så var jag tvungen att utöka teförrådet. Nu dricker jag Friggs nyponte lite nu och då. För det är faktiskt himla gott. Ett hett tips till helgfrukosten eller helgfikat.

small_20080327_pickipicki_nyponte.jpg

Skriv ut inlägg

Rostade rotfrukter och tomat i ugn

den 26 mars 2008, kl 19:42

Middagen ikväll;

Rostade rotfrukter och tomat i ugn
Dela grönsaker (morot, kålrot, potatis, rödbeta, fänkål t ex) i mindre bitar. Lägg i ugnssäker form, häll lite olivolja och ganska mycket salt över. Sätt in i ugnen i 225 grader. Efter ungefär 20 minuter, häll över en burk hela skalade tomater. Strö över rikligt med torkad oregano och svartpeppar. Låt stå tills rotfrukterna är mjuka, knappt 20 minuter till.

Jag åt kyckling till, det var gott.

Skriv ut inlägg

Våffeldagen

den 25 mars 2008, kl 08:20

Ikväll kommer vi att laga våfflorna vi blev bjudna på när vi var på brunch. De var så väldigt goda att jag fick be Johanna om receptet. Äter ni våfflor ikväll?

small_20080315_brunch_johanna-robin_15.jpg

Skriv ut inlägg

Påskmiddag

den 21 mars 2008, kl 09:45

Igår kväll var vi flera som åt påskmiddag tillsammans, lite knytkalas över det hela. Det som är roligt med knytkalas är att på några minuter är hela bordet fyllt av massor med spännande mat. Det var så mycket fint och gott och nytt och roligt att det var helt klart värt det största diskberget någonsin. Hoppas att ni får en fin påskhelg med god mat. Här nedan bjuds det på lite inspiration. Glad påsk!

Johannas kavring- och grönmögelosttårta
Blanda 2 dl creme fraiche med ungefär 150 gram grönmögelost och ett eller två mogna päron som skalats och delats i små bitar. Dela kvaring på längden. Bre fyllning mellan varje lager.
small_img_5640.jpg
En riktigt god sallad
Johannas mormors specialsallad med rucola, fint tärnad mango och papaya, finhackad rödlök och en dressing med bland annat lime.
Matjestårta
Den här väcker sommarlängtan. Recept härifrån.
small_img_5635.jpg
Paj med bland annat chorizo och champinjoner
Madeleines och Eriks goda paj. Hemligt recept?
small_img_5659.jpg
Janssons frestelse
Morotslåda
Sill av alla dess slag
Ägghalvor med romröra
Karelska piroger med äggsmör
Har visats upp på Pickipicki förut, 
minns ni? Lite pyssligt men roligt att göra.
Hurtbulle
Samma hederliga hurtbulle som vanligt, du är ett säkert kort.
Recepet härifrån.
Memma
Finsk efterrätt som äts till påsk, gjord på bland annat rågmjöl och malt. Onekligen en speciell smak, jag tycker att det var ganska gott igår. Serveras med ovispad grädde.
Pascha
Rysk efterrätt? Eller är den polsk? Helt okej smak, inte så dum alls egentligen. Intrycket av efterrätten kom dock lite på sne när hela paschan raserade i köket, tack och lov efter middagen. Det har troligen sin förklaring i att jag gjorde en ganska grov miss när jag (inte)följde 
receptet härifrån.
small_img_5672.jpg

Blåbärscheesecake
Systern fick stora paniken och slängde ihop en blåbärscheesecake (
igen) när jag berättade att det skulle bli memma och pascha till efterrätt.
Sima
Dryck som traditionsenligt serveras till valborg i Finland.
Det var det här vi höll på med i helgen. På finlandsvenska översätts sima till mjöd, detta är dock inte att förväxla med det vi är vana att kalla mjöd. Jag ska skriva ner ett recept på detta senare.

Skriv ut inlägg

Lax med fänkålssås

den 18 mars 2008, kl 13:29

Jag gjorde som kocken tipsade, provade hans goda fänkålssås till lax och potatis. Det blev väldigt gott. Häromdagen åt vi såsen till lax och ris, gott det med. Ett bra middagstips, både till vardag och fest.

Dela laxfilé i portionsbitar och lägg i en ugnsform. 13-15 minuter i 150 grader.

small_20080315_pickipicki_lax-fankalssas_3.jpg

Skriv ut inlägg

Vad håller vi på med egentligen?

den 17 mars 2008, kl 18:56

Carl, mamma och jag har pysslat i köket i förrgår och igår. Är det någon som kan gissa vad det är vi gör? Den som vill och törs får komma och smaka i påsk, då är det klart.

small_20080315_pickipicki_sima_01.jpgsmall_20080315_pickipicki_sima_05.jpg
small_20080315_pickipicki_sima_21.jpg
small_20080315_pickipicki_sima_30.jpg

Skriv ut inlägg

En fin brunch

den 16 mars 2008, kl 20:57

I lördags var vi bjudna på brunch, för första gången i hela livet. Vi fick den finaste brunch man kan tänka sig. Väldigt goda våfflor med morötter i och med alldeles särskilt goda röror till. Sen åt vi varsin efterrättsvåffla med hemgjord chokladsås och körsbärssylt. Vi åt det här goda brödet och drack nyponte. Som om inte allt detta vore gott nog, så fick vi smaka Robins chokladkaka med chili i. Vi var mätta och belåtna hela långa dagen. Jag vill äta brunch igen och igen och igen.

Väldigt goda våfflor
Blanda 4 dl vetemjöl med 1/2 tsk salt och 1 tsk bakpulver. Häll på 3 dl mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i 2 dl vatten och vispa lite till. Knäck ner 2 ägg och 2 fint rivna morötter. Vispa till sist ner 50 g smält och avsvalnat smör och 50 g rapsolja. Låt smeten stå och sväll någon timme innan gräddning så går det ännu bättre!.

Johannas vegetariska skagenröra
2 kokta och hackade ägg, 1 msk hackad färsk dill, salt, 2 dl gräddfil, ½ finhackad rödlök

small_20080315_brunch_johanna-robin_17.jpg

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen