Ett rosa pulver i en liten påse

den 2 september 2008, kl 08:44

Igår kväll var jag med om något mycket märkligt. I Lisas fina matlabb på Hornstullsstrand var det antisyraparty. Ett bord dukades upp med allt surt du kan tänka dig samt en del inslag av starkt och beskt. Därefter plockades några små påsar med ett rosa pulver* fram. Efter att ha låtit pulvret smälta på tungan högg vi in på surt efter surt. Och tänka sig, plötsligt smakade citronklyftorna sött, rabarbern var syrlig men söt på samma gång, yoghurten smakade efterrätt, lingonen smågodis och det smuttades tabasco runt bordet med glada tillrop som följd. Helt galet! Vilken spännande och trevlig kväll, tack för att jag fick vara med! Idag svider det både i tandköttet och känns i magen, så det kan väl inte ha varit en dröm?

*)I mirakelfrukten som växer i Afrika finns glykoproteinet mirakulin. Mirakulin påverkar smakreceptorerna i munnen, mekanismen är inte helt klar, men troligt är att mirakulin förändrar strukturen på receptorerna så att de söta smakreceptorerna aktiveras av syra. Med andra ord, allt som borde smaka surt smakar istället sliskigt sött. Effekten sitter i ungefär en timme.

Skriv ut inlägg

6 kommentarer till “Ett rosa pulver i en liten påse”

  1. Glad i grytan kl 09:35, den 2 september 2008

    Ja, visst var det galet!
    Det var trevligt att träffas, och nu ser jag också vilken fin blogg du har. Jag kommer säkert att titta in här ibland.

    /P.

  2. Anna kl 12:26, den 2 september 2008

    Vilken spännande läsning. Går det att köpa pulvret?

  3. tina kl 19:20, den 2 september 2008

    P: Välkommen hit! Det var roligt igår, ikväll ska jag ägna mig åt att upptäcka nya matbloggar, kul det med! :)

    Anna: Det finns ingen svensk återförsäljare utan du får nog ge dig ut i internetdjungeln. Hör med Kristoffer (ungfarbror.blogspot.com) eller Lisa (matalskaren.taffel.se) som skötte pulveraffärerna.

  4. Nässelblom & choklad kl 09:23, den 3 september 2008

    Skumt pulver, men intressant att testa. Risken är förstås att man äter alldeles för mycket av sådant man kanske inte ska vräka i sig, tabasco till exempel. Intressant upplevelse… Vilken superpresent du visar i förra inlägget. Det var ju hur trevligt som helst att få en sådan. Jag ger gärna bort matpresenter, när jag inte vet någon speciell pryl som folk önskar sig. Mat är alltid trevligt att få. Och på det här sättet var det ju verkligen personligt och speciellt!

  5. lina kl 10:14, den 3 september 2008

    Vad spännande och galet det låter!

  6. tina kl 21:54, den 3 september 2008

    Nässelblom & choklad: Så sant, det är inte optimalt att frossa i sursaker. Lika sant som att matpresenter alltid är trevligt att få!

    Lina: Galet var ordet!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen