Godare lördagsmiddag får man leta efter

den 2 februari 2009, kl 08:30

picki_img_1823

Vid frukosten pratade vi om musslor, vid lunch hittade vi ett recept på musselrisotto i en bok jag aldrig bläddrat i tidigare. På eftermiddagen köpte vi det sista nätet musslor i fiskdisken, så att tanterna efter oss i kön frustrerat stampade i golvet. På kvällen premiärkokade jag färska musslor för första gången någonsin och till middag åt vi en supergod musselrisotto. Så många musslor och ändå hade jag kunna göra om allting dagen därpå utan att blinka.

Musselrisotto
1 nät färska blåbusslor med skal (1 kg)
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
½ hönsbuljongtärning
3 dl torrt vitt vin
Risotto:
5 schalottenlökar alt 1 gul lök
2 tomater
5 dl hönsbuljong
buljong från musselkoket
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 msk färska timjanblad
2 dl arborioris
½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Borsta och skölj musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem. Hacka vitlöken fint och fräs i oljan. Smula ner buljongtärning och tillsätt vinet. Kka upp och tillsätt musslorna. Koka på högsta värme under 4 minuter, skaka kastrullen ett par gånger under tiden. Spara musselspadet till risotton och släng musslor som är slutna.
Skala och finhacka löken. Skåla, skala, kärna ur och skär tomaterna i små tärningar. Koka upp buljongen tillsammans med musselspadet. Fräs löken mjuk i olivoljan, tillsätt tomater, tomatpuré och timjan och låt fräsa några minuter. Tillsätt riset och fräs lite till. Häll på hälften av buljongen och låt koka på svag värme utan lock. Tillsätt mer buljong vartefter buljongen sugs upp av riset. Fortsätt tills riset är nätt och jämt mjuka, ungefär 25 minuter. Lägg musslorna i risotton och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.

Receptet är ur Allt om Mats bok Italien som är en del i bokserien Smaker från hela världen. Musselrisotton är beräknat för 4 personer. Om jag säger att det snarare räcker till 3 personer, så behöver jag inte säga att Carl och jag slukade allt själva…

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen