Godare lördagsmiddag får man leta efter

den 2 februari 2009, kl 08:30

picki_img_1823

Vid frukosten pratade vi om musslor, vid lunch hittade vi ett recept på musselrisotto i en bok jag aldrig bläddrat i tidigare. På eftermiddagen köpte vi det sista nätet musslor i fiskdisken, så att tanterna efter oss i kön frustrerat stampade i golvet. På kvällen premiärkokade jag färska musslor för första gången någonsin och till middag åt vi en supergod musselrisotto. Så många musslor och ändå hade jag kunna göra om allting dagen därpå utan att blinka.

Musselrisotto
1 nät färska blåbusslor med skal (1 kg)
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
½ hönsbuljongtärning
3 dl torrt vitt vin
Risotto:
5 schalottenlökar alt 1 gul lök
2 tomater
5 dl hönsbuljong
buljong från musselkoket
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 msk färska timjanblad
2 dl arborioris
½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Borsta och skölj musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem. Hacka vitlöken fint och fräs i oljan. Smula ner buljongtärning och tillsätt vinet. Kka upp och tillsätt musslorna. Koka på högsta värme under 4 minuter, skaka kastrullen ett par gånger under tiden. Spara musselspadet till risotton och släng musslor som är slutna.
Skala och finhacka löken. Skåla, skala, kärna ur och skär tomaterna i små tärningar. Koka upp buljongen tillsammans med musselspadet. Fräs löken mjuk i olivoljan, tillsätt tomater, tomatpuré och timjan och låt fräsa några minuter. Tillsätt riset och fräs lite till. Häll på hälften av buljongen och låt koka på svag värme utan lock. Tillsätt mer buljong vartefter buljongen sugs upp av riset. Fortsätt tills riset är nätt och jämt mjuka, ungefär 25 minuter. Lägg musslorna i risotton och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.

Receptet är ur Allt om Mats bok Italien som är en del i bokserien Smaker från hela världen. Musselrisotton är beräknat för 4 personer. Om jag säger att det snarare räcker till 3 personer, så behöver jag inte säga att Carl och jag slukade allt själva…

Skriv ut inlägg

12 kommentarer till “Godare lördagsmiddag får man leta efter”

  1. frida kl 09:10, den 2 februari 2009

    Musslor är fantastiskt! Vi åt det i fredags!

  2. Pytte kl 09:33, den 2 februari 2009

    Jag ber att få citera a certain someone:

    Åh.jag.vill.ha.

  3. Malin kl 15:29, den 2 februari 2009

    Gud så gott det verkar! Jag har aldrig vågat mig på musslor… Jag blir hungrig nu!

  4. Karin kl 20:28, den 2 februari 2009

    Åh musslor är himla gott! Åt det första gången i Frankrike med pommes frites :D
    Vinkokta musslor med vitlök å grädde brukar jag göra hemma! (eller gjort en gång…)

  5. Lumumma kl 21:03, den 2 februari 2009

    Mmmm, älskar musslor (inga ord är för stora i matsammanhang!). Ge mig en burk musslor och en gaffel och jag är nöjd. :P

  6. Lotta kl 14:30, den 3 februari 2009

    Det där såg ju helt fantastiskt gott ut! Jag älskar musslor (det händer mer än en gång att vi äter vinkoka musslor till helgen) och risotto är ju också underbart gott, att jag inte tänkt på att kombinera det tidigare!
    Tack för inspirationen!

  7. Annica kl 20:44, den 3 februari 2009

    Åh, musslor som är så gott, och ändå har jag aldrig försökt mig på att koka själv. Nu blev jag inspirerad!

  8. tina kl 20:00, den 4 februari 2009

    Frida: Ja, musslor är fantastiskt! Det ska jag äta oftare!

    Pytte: Haha! :D

    Malin: Klart du vågar! Kan jag, kan du!

    Karin: Musslor och pommes! Fransoserna har nog inte smakat risotto än! ;)

    Lumumma: :D

    Lotta: Vilken tur för dig att du kom på tanken nu. Och vilken tur för mig att du lämnade en kommentar här, så att jag hittade till din fina sida.

    Annica: Jamen koka lite musslor i helgen vetja!

  9. Sofia kl 15:23, den 6 februari 2009

    Med stora förhoppningar om att affärn har färska musslor idag så ska jag definitivt göra risotton ikväll!
    Tomaterna saknas dock i ingredienslistan:)

    /S

  10. tina kl 16:33, den 6 februari 2009

    Sofia: Det ska vara två stycken tomater, ska skriva till det. Tack! Hoppas att det finns musslor i affären till dig. Trevlig helg!

  11. Sofia kl 15:08, den 7 februari 2009

    Hittade musslorna, det blev suverant gott!!!
    Trevlig lordag och helg!

  12. Här är nästa veckas matsedel, varsågoda! at pickipicki kl 11:07, den 18 oktober 2009

    [...] matsedel på kortast möjliga tid. Här är den, välkommen vecka fyrtiotre. Veckomatsedel Sön Musselrisotto Mån Tonfiskbiffar med ris Tis Pasta med köttfärssås Ons Pasta med broccoli och champinjonsås [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen