Libanesiskt i mitt kök

den 25 maj 2009, kl 08:00

picki_img_3495

I lördags åt vi libanesiskt runt köksbordet, trevligt och gott som bara den. Ett stycke libabröd, libanesisk bulgursallad tabooleh, några nystekta falaflar och en fräsch yoghurtsås med persilja och citron. Rulla ihop till ett rejält paket och ät.

Tabooleh, (libanesisk bulgursallad)
för 4 personer

2 dl bulgur
3 tomater
0,5 gul paprika
rejält med bladpersilja
pressad citronsaft (0,5 citron)
lite olivolja
salt och svartpeppar

Koka 2 dl bulgur enligt anvisning på paketet och låt det därefter svalna. Finhacka tomater, paprika och bladpersilja så fint du bara kan. Rör samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra i kylskåp till servering, rör om ibland.

Falafel (kikärtsbollar)
Vi brukar utgå från det här receptet. Lördagens falafel var utan spiskummin och sesamfrön, men med desto mer persilja och sambal oelek. Gott!

Libabröd
Finns att köpa på Willys och Vaksala torg (Uppsala), kostar 5-6 kronor för ett paket. Gott att fylla med det ena och det andra. Eller varför inte göra en pizza på libabrödet?

Såsen
Nu råkade såsen faktiskt vara yoghurtvarianten med citron och persilja som blev över från fiskgrillen, den passade dock väldigt bra och kommer nog serveras till falafel fler gånger.

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Libanesiskt i mitt kök”

  1. frida kl 08:46, den 25 maj 2009

    Vi åt också falafel och bulgur i går! Tzaziki och baba ganoush till. Mums!

  2. KarinW kl 12:30, den 25 maj 2009

    Åh vad gott med tabooleh(hur stavas det egentligen?)
    och allt det där. Libabröd finns inte i närheten här men jag får passa på när jag kommer till någon stad.
    Falafel har jag inte gjort än men jag har det på min ”lagalista”!
    Ha det fint / kram Karin

  3. tina kl 19:57, den 25 maj 2009

    Frida! :D Åh vad gott med tzatziki! Mums!

    Karin: Man får stava det precis som man vill. Tabulle går särskilt fint! ;)

  4. bakmammorna kl 21:47, den 25 maj 2009

    oj vad gott! jag har gjort sådan med mynta förut vilket blev lite mycket tandkrämsvarning- persilja tror jag mycket mer på!

  5. Helena kl 23:43, den 25 maj 2009

    Åh, vad gott! Det där falafelreceptet ska jag prova.

  6. tina kl 11:19, den 26 maj 2009

    Bakmammorna: Jag är inte heller särskilt förtjust i mynta. Men persilja är finfint!

    Helena: Ja gör det vetja!

  7. carl kl 13:46, den 26 maj 2009

    Mynta är det bästa jag vet! Fast kanske inte i falafel.

  8. tina kl 14:52, den 26 maj 2009

    Carl: Du är det bästa jag vet! (fast kanske inte i falafel)

  9. Malin kl 22:14, den 26 maj 2009

    Guud så gott! Måste köpa libabröd, har aldrig testat det! Får ta mig till willys dårå…

  10. Appropå libanesiskt i mitt kök at pickipicki kl 08:12, den 27 maj 2009

    [...] libanesiskt i mitt kök, så är ju hommus en trevlig röra. Hummus, hommus, eller hoummus. Nog så svårt att stava som [...]

  11. Fias kastruller kl 08:32, den 27 maj 2009

    Oh, vad avundsjuk jag blir! Jag älskar verkligen libanesiskmat.

  12. tina kl 08:44, den 27 maj 2009

    Malin: Ja libabröd är trevligt och användbart till lite allt möjligt.

    Fia: Jag med! :D

  13. Veckans matsedel at pickipicki kl 11:05, den 11 oktober 2009

    [...] hos mamman och pappan Mån Varm pastasallad med röd pesto Tis Kyckling- och sötpotatisgryta Ons Falafel och tabooleh Tor Morotssoppa med fetaost och timjan Fre Lax i het tomatsås med zucchinipasta Lör Göra egen [...]

  14. Marie kl 21:32, den 4 maj 2012

    Hej,
    vet inte var du har smakat en sådan ”tabouleh” eller varifrån du har fått det receptet, men måste tyvärr säga att ditt recept på Libanesisk tabouleh inte alls stämmer överens med verkligheten.
    Jag har varit i Libanon ett flertal gånger (och ätit tabouleh där) samt att min mamma är kockerska och ”Meza expert”.
    Detta recept du anger är mer en burgulsallad än en ”tabouleh sallad”.
    Hoppas du inte tar illa vid, ville bara säga att detta inte är ett tabouleh recept.
    Vänligen
    Marie

  15. tina kl 21:36, den 4 maj 2012

    Marie: Jag gillar min tabouleh oavsett den är ”riktig” eller ej. Hur gör du din?

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen