Och recepten kommer här…

den 23 juli 2009, kl 10:16

picki_img_4390

Här kommer recepten på de två vinnande rätterna i PICKI OPEN 2009 samt några kommentarer ur juryns omdömen.

Dillstuvad abborre med färskpotatis: ”tillalande utseende”, ”somrigt”, ”lättlagat”, ”utsökt smak”, ”jättefint utseende”, ”god smak”, ”extra sås kanske behövs”, ”väldigt gott”, ”smakar sommar och barndomsminnen”

Dillstuvad abborre med färskpotatis
400 g abborre (gärna egenfiskad, gös går också bra)
panering bestående av hälften ströbröd och hälften mjöl, samt salt och vitpeppar
smör
2-3 dl grädde (alternativt grädde + mjölk, beroende på hur lång sommarpromenad man tagit)
massor av dill

färskpotatis

Filea abborren om man fiskat den själv, annars räcker det med att torka av den. Smält smöret i en stekpanna. Doppa filéerna i paneringen och stek på medelvärme, några minuter på varje sida. Salta eventuellt lite mer. När fisken börjar bli klar. Häll över grädden och sänk värmen något. Det ska puttra lite, men all sås ska inte koka bort. Klipp över dill och servera genast med nykokt färskpotatis.

Receptet är för två personer och är inskickat av Lotta, hennes fina blogg återfinns här.

picki_img_5386

Vegetarisk moussaka; ”väldigt gott”, ”mättande”, ”gissningsvis bra matlåderätt”, ”ostkonsistensen förhöjer upplevelsen”, ”proffsigt utseende”, ”fin men framförallt god, tog om bara för att den är så mumsig”, ”krämig och mustig”.

Vegetarisk moussaka
potatis
en halv purjolök
ett par matskedar röd pesto
riven ost
10 st champinjoner
olivolja
ett paket matlagningsgrädde
1-2 vitlöksklyftor
300 g quornfärs
ett par matskedar tomatpuré
salt och peppar

Fräs färsen i lite olja, salta, peppra och pressa i vitlk efter smak. Tillsätt sedan tomatpuré och vatten så att färsen hänger ihop. Skala och skiva potatisen tunt. Skiva purjolök och champinjoner samt rör ner pesto i grädden. Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager potatis i botten. Fortsätt med lite av pestogrädden, salt och peppar. Sedan ska hälften av purjon, champinjonerna, färsen samt riven ost i. Nästa lager blir potatis igen samt lite mer pestogrädde, salt och peppar. Därefter ska resten av purjon, champinjonerna, färsen samt ost på. Översta lagret blir potatis som toppas med salt, peppar samt lite riven ost om du vill ha en knaprigare yta. Häll över pestogrädde och in i ugnen. Grädda i 200 grader tills moussakan har fått fin färg och potatisen är genombakad, ungefär 40-60 minuter (lägg på folie och säng värmen något om den börjar få för mycket färg). Servera med en rejäl portion sallad, gärna med fetaost i.

Receptet räcker till ungefär 4 personer och är inskickat av mollya.

Skriv ut inlägg

12 kommentarer till “Och recepten kommer här…”

  1. Sanna kl 12:34, den 23 juli 2009

    Vilka fina och inspirerande recept. Dillstuvad abborre känns så genuint och svensk sommar. Lycka är väl att få sitta i lugn och ro och meta en sommarkväll och sedan puttra hem med båten och tillreda sin fångst.

  2. PICKI OPEN: Fridas pappas Gotlandslimpa at pickipicki kl 08:59, den 16 september 2009

    [...] sak slog mig just, jag har delat med mig av de två vinnarrecepten i PICKI OPEN 2009,  men alla andra finfina favoritrecept som ramlade in i tävlingen har jag [...]

  3. PICKI OPEN 2009 at pickipicki kl 08:25, den 28 oktober 2009

    [...] I PICKI OPEN 2009 återfinns här, och vinnarrecepten hittar ni här. Filed under PICKI OPEN-tävlingen, pickipicki, tävling | Skriv ut [...]

  4. Eva Mörnhed kl 20:33, den 5 september 2010

    Hejsan Tina!
    Jag har hittat många spännande recept på din sida. Idag lagade vi vegetarisk moussaka och den blev supergod! Fortsätt att inspirera med goda recept! /Eva (Carls f.d. kollega) (Hälsa Carl förresten!!!)

  5. tina kl 15:42, den 6 september 2010

    Eva: Vad roligt att du hittat hit, och att du gillade moussakan! :-) Den var det för övrigt länge sen vi åt här hemma, tack för påminnelsen!

  6. emily kl 20:58, den 28 oktober 2011

    Vilken god moussaka, den kommer vi göra igen!

  7. tina kl 15:42, den 29 oktober 2011

    Emily: Kul att den gick hem! :-D

  8. IA kl 14:47, den 7 mars 2013

    Hej Tina! Är det en potatis när det står potatis?

  9. Tina kl 15:17, den 7 mars 2013

    IA: Nej, det kan variera lite efter storlek på potatis och form, men det går åt fler än 1 alla gånger. Det här är ett inskickat recept som jag lagat några gånger. Tyvärr har jag aldrig mätt upp ingredienserna ordentligt. Ska göra det nästa gång. Lycka till!

  10. Isflingan kl 20:37, den 13 oktober 2013

    Mums! o äntligen har jag oxå lyckats laga en god moussaka. Hittills har det annars bara varit pappas som gått hem i vår familj :)

  11. tina kl 09:22, den 15 oktober 2013

    Isflingan: :-)

  12. Den röda tråden » Blog Archive » Skepp ohoj! kl 15:56, den 28 januari 2015

    [...] vilken anstormning till bloggen idag! Roligt! Det mesta kan jag tacka pappas klassiska abborrerecept för! Men ingen har ju lämnat några kommentarer. Jag har någon förhoppning djupt där inne att [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen