Premiär för hemkokt ärtsoppa

den 5 oktober 2009, kl 08:59

picki_img_8036

Jag fegade inte när jag förra torsdagen kokade egen ärtsoppa för allra första gången, tvärtom slog jag på stort och bjöd in tre generationer att smaka premiärkoket. Tur var nog det, för faster Annika fick styra upp både pannkaksstekandet och disken medan Mikael var vänlig att upplysa mig om att punsch serveras varm och inte välkyld, hoppsan! Nåväl, ärtsoppan gick hem både hos farmor och farfar och systern, där den senare är min allra hårdast matkritiker. Och med tanke på att det tog mig tre kvällar att koka soppan och att jag mellanåt övervägde att cykla till affären för att köpa Soldantens ärtsoppa på konserv, så var det en himla tur att soppan till slut blev så god som den blev!

Ärtsoppa, 6-8 portioner
7 dl torkade gula ärtor
1,5-2 l vatten
1 gul löl
300-400 g rimmad bog
1-2 buljongtärningar
1 msk torkad mejram
salt och peppar
(senap, punsch)

Kväll 1. Skölj de torkade ärtorna ordentligt, lägg ärtorna i blöt över natten (rikligt med vatten).

Kväll 2. Skölj de blötlagda ärtorna ordentligt, koka upp ärtorna tillsammans med en gul lök skalad och delad i mindre bitar och 1,5 liter vatten i en stor kastrull. Låt ärtorna koka under lock tillsammans med någon tesked salt tills ärtorna är mjuka, 1-2 timmar. Plocka bort tomma ärtskal som flyer upp under tiden och om det behövs tillsätt mer vatten. Medan ärtorna kokar, koka bogen i en separat kastrull*, när den är mör, plocka upp köttet och skär i mindre bitar. Lägg köttet i ärtsoppan och ställ kastrullen i kylskåpet.

Kväll 3. Koka upp ärtsoppan, smula ner buljong och smaka av med mejram, salt, peppar och eventuellt lite senap och en skvätt punsch. Låt småputtra en stund och om det behövs, späd med mer vatten. Servera soppan med en klick senap och lite varm punsch.

*) Bogen kan givetvis kokas tillsammans med ärtorna för den som vill det. Jag kokade den separat för att jag blivit tipsad om att det var enklare att veta när den är klar (tack Ida!) och för att en del av ärtsoppekoket skulle bli vegetarisk ärtsoppa. I kastrullen med vegetarisk ärtsoppa tillsattes lite mer vatten och en näve torkade röda linser.

picki_img_8043

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Premiär för hemkokt ärtsoppa”

  1. Ellinor kl 10:53, den 5 oktober 2009

    Ärtsoppa med punsch är ju fantastiskt gott! Vad gäller punchen så finns det olika traditioner, vissa vill ha den varm andra den väl kyld (jag gissar att det som så många andra traditioner har med vilken landsände man bor i att göra ;)

  2. Ulrika kl 16:47, den 5 oktober 2009

    Det är riktigt gott med ärtsoppa. Mycket senap till ska det vara! Hm, det var länge sen jag åt det, men har för mig jag blev serverad stekt fläsk till, inte kokt bog. Hursomhelst, gott är det!

  3. åsa - hello sugar! kl 21:02, den 5 oktober 2009

    vilket projekt med soppan, tur att den blev en sån succé! den lät faktiskt väldans god och den serverades ju dessutom i sånt finfint porslin!!

  4. mollya kl 21:23, den 5 oktober 2009

    ärtsoppa gillar jag inte… men pickipicki gillar jag massor! Så nu finns det iaf en nominering till årets matbloggspris :) Kom igen ni andra som läser, nominera mera!!! http://www.matbloggspriset.se/index.php/nominera/

  5. tina kl 22:05, den 5 oktober 2009

    Ellinor: Du har alldeles säkert rätt. Vi drack varm punsch till slut, det var rätt gott faktiskt.

    Ulrika: Ärtsoppa med fläsk ja, men inte stekt. Kanske är det som med punschen, att det har med tradition och var man bor att göra. Men visst är det gott, och givetvis ska det vara massor av senap till!

    Åsa: Tack, jag gillar också tallrikarna. Loppisfynd är finfint!

    Mollya: Åh, vad du är snäll. Tusen tack vetja!

  6. Eva Kronvall kl 08:58, den 6 oktober 2009

    NEJ! Inte ärtsoppa, inte bruna bönor, inte blodpudding! MEN, gärna lite pickipicki på eftermiddagen. Har läst din blogg ett tag och gillar ditt sätt att presentera maten, det der alltid snyggt och aptiligt ut – förutom ärtsoppan förstås. Ett extra plus får du för att bloggen är så välskriven, det gör den extra rolig att läsa!
    Det värsta långkok jag själv har gjort var fem liter buljong som skulle serveras med ostpastejer som gammaldags förrätt vid en middag. Det tog två dagar, men blev en sanslöst god, mörk, mustig och kristallklar buljong. Jag tror inte att jag någonsin kommer att göra om det…

  7. Anna kl 12:11, den 6 oktober 2009

    Visst tar det tid att koka hemmagjord ärtsoppa? Men åh det är väl värt besväret. Bara man kokar tillräckligt mycket och kan frysa in ett par middagar och matlådor oxå så. :)
    Synd bara att sönerna inte förstår det goda och fina med ärtsoppa ;)

    Hoppas du får en fin tisdag!

  8. Helena Ljunggren kl 13:38, den 6 oktober 2009

    hemmagjord ärtsoppa är svårslagen. Jag brukar inte göra min själv utan vi får av papps men det är bara när maken är långledig, varför det får ni räkna ut själva :)

  9. tina kl 21:01, den 6 oktober 2009

    Eva: Haha! Jag vet inte om jag ska säga tack eller be om ursäkt! ;-)

    Anna: Ja, det var ju det som var en så himla tur, att dett faktiskt var värt besväret! Nästa gång ska jag koka lika mycket och frysa in lådor.

    Helena: :D

  10. Visan kl 02:46, den 7 oktober 2009

    Vilken himla fin och inspirerande blogg du har! Vilken tur att jag råkade glida in här, kommer definitivt tillbaks :)

  11. Ärtsoppa och våfflor | Leva sunt kl 19:58, den 7 oktober 2009

    [...] god, men så svårt kan det ju inte vara att göra sin egen soppa. Hittade ett recept på pickipicki och liknande recept finns på många bloggar och matsidor på nätet. Kanske blir till nästa [...]

  12. tina kl 21:30, den 7 oktober 2009

    Visan: Vilken tur för mig att du råkade glida in här, välkommen tillbaka! :-)

  13. Kalasgott kl 21:24, den 11 november 2009

    Imorgon skall jag koka ärtsoppa. Så gott! Det blir även pannkakor med sylt och grädde till för den som vill! :-)

  14. Isflingan kl 20:43, den 21 november 2013

    Det tog 3 dar…men oj vad det var värt det. Det här var den godaste ärtsoppa jag nånsin ätit :)

  15. tina kl 18:24, den 26 november 2013

    Isflingan: :-D Jag ska nog koka ärtsoppa nästa vecka!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen