Fiskgratäng för allra första gången

den 30 september 2009, kl 08:37

picki_img_7892

I söndags lagade vi fiskgratäng för allra första gången. Jakten på ett lämpligt recept började i farmors kokbok, fortsatte bland hyllorna i mataffären, mellanlandade i lite inspiration bland matsidor på nätet och slutade med att jag improviserade en del bland kastrullerna. En inte helt sällsynt taktik i det här hushållet. Nu var väl kanske inte det här den vackraste fiskgratängen som världen har skådat, men att den var god det kan jag garantera. Så god att jag kommer laga den igen, med andra ord kommer det finnas tillsällen att öva på spritsandet och tur är väl det.

Fiskgratäng för fyra
500 g vit fisk
2 msk smör
3 msk mjöl
5 dl mjölk
1 citron
2 tsk hummerfond
en rejäl näve finklippt dill
salt och peppar
400 g räkor med skal
potatismos (kokt potatis, 1 ägg,
en rejäl skvätt mjölk, salt och peppar)

Dela fisken i mindre bitar och lägg i en smord ungsform. Strö över lite salt och peppar. Täck fisken med ugnsfolie och sätt in i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Smält smör i en kastrull på svag värme, rör ner vetemjöl och mjölk. Låt såsen koka upp under omrörning, smaka av med rivet skal från en citron, någon matsked pressad citronsaft, salt, peppar, hummerfond och en rejäl näve finklippt dill. Spritsa ut potatismos runt kanterna på formen, eller tryck ut små potatismosöar genom en liten plastpåse där ena hörnet klippts bort. Lägg skalade räkor på fisken och häll över gratängsåsen. Gratinera fiskgratängen i 250 grader i 10-15 min eller tills den börjar få fin färg. Servera med sallad och rejäla citronklyftor.

Skriv ut inlägg

En bekännelse om min passion för nypon

den 28 september 2009, kl 09:01

picki_img_7918picki_img_7923

Det är sällan jag tar till utmärkande stora ord här på picki, men jag måste bara få berätta att jag fullkomligt dyrkar nypon sedan en tid tillbaka. Nypon är min nya passion! Igår morse klockan halv sju låg jag i sängen och funderade över hur mycket nypon jag ska hinna plocka och torka innan nyponsäsongen är över och vad mer än nyponsoppa jag ska göra av dem. Tips någon?

Nyponsoppa, 4 portioner
7 dl färska nypon
1,5 liter vatten
1 dl socker
1,5 msk potatismjölRensa (skär bort ändarna) och skölj nyponen. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i nyponen, låt dem koka mjuka i knappt 20 minuter. Mixa med en stavmixer och sila nyponsoppan genom en finmaskig sil, klipulvret går bort. Häll upp nyponsoppan i kastrullen och vispa ner 1 dl socker, smaka av om mer behövs. Rör ut potatismjöl i några matskedar kallt vatten och vispa ner detta i nyponsoppan. Låt nyponsoppan precis koka upp under omrörning. Servera med mandelskorpor eller liknande, glass om det är efterrätt.

Nypontips 1
Nyponen kan med fördel torkas till resten av året, rensa dem och lägg i glasburk. Det räcker då med 5-6 dl torkade nypon till soppan och de kan behöva kokas en liten stund längre.

Nypontips 2

När jag berättat att jag kokat nyponsoppa så var det någon i lunchrummet som tipsade att nyponsoppan med fördel kan sötas med pressad apelsinsaft istället för socker. Jag tror på den idén och ska prova det nästa gång.

picki_img_7904picki_img_7899

Appropå nyponfotografierna så är det många som frågar vem som knäpper alla fina fotografier här på picki (och vad det egentligen är för superkamera som används), svaret på den frågan finns att läsa här. Många tror säkert att jag knäpper alla bilderna rakt av, men så är det verkligen inte. Picki vore inte picki utan min mösterfotograf och hans kamera! Oftast brukar jag göra det lätt för mig och säga att det antingen är Carl eller jag som knäppt bilderna, vi knäpper ungefär hälften var, sen redigerar Carl alla bilder och jag beskär alla bilder. Men, det jag skulle komma till var att i det här fallet är det inte riktigt sant att vi har knäppt alla bilder, för den näst översta bilden är tagen av Johanna.

picki_img_7920

Skriv ut inlägg

Tillbaka till veckomatsedel i det röda köket

den 27 september 2009, kl 10:03

picki_img_8525

Igår fattades ett enhälligt beslut runt matbordet, från och med idag återgår vi till veckomatsedel igen. Faktum är att vi ju faktiskt har varit världsbäst på att planera, storhandla och laga bra mat sju dagar i veckan, och det finns nog bara saker att vinna på en veckomeny. Jag tycker att det är vansinnigt roligt att planera mat, surfa efter inspiration och bläddra i kokböcker och mattidningar, vet vi vad vi ska äta resten av veckan så kan vi handla för resten av veckan, vilket blir både mindre stressigt och betydligt billigare. Matlådor blir det utan problem och det är nog inte heller någon hemlighet att det är lättare att fatta beslut om bra mat på söndagen, än vad det är en stressig onsdagkväll när klockan är sen och kylskåpet är tomt.När vi ändå var igång och fattade beslut om nya tider så var vi överens om att gymkorten hamnat lite väl långt ner i byrålådan och att det har blivit rätt mycket fika på sista tiden, men att byta bullkoma mot smotti känns inte som någon förlust, tvärtom. Var det någon som sa att det är höst nu?

Veckomatsedel
Sön Fiskgratäng
Mån Ljummen höstsallad med grönsaks- eller köttfärsbiffar
Tis Johannas vegetariska lasagne med keso
Ons Karins pasta med kyckling, broccoli och blåmögelost
Tor Hemkokt ärtsoppa och äppelplättar
Fre Lax med fänkålssås
Lör Couscoussallad med räkor

Jag tänkte föresten försöka mig på att koka egen ärtsoppa för första gången, jag har höga förhoppningar och tror att det kan bli riktigt gott. Om inte annat så vet jag att äppelplättarna är kalasgoda, så om det är någon som vill äta soppa och pannkaka med mig på torsdag så är ni välkomna att titta in här runt 18. Hojta till innan i så fall!

Skriv ut inlägg

Grannen bjuder på äppelkräm

den 25 september 2009, kl 11:45

picki_img_7652

Grannen bjöd oss på äppelkräm och nybakta scones tidigare i veckan, stora pluspoäng till henne. Det var så gott att jag knackade på för att be om receptet imorse, för det här tänker jag äta imorgon. Årets sista lunch på balkongen kanske?

Äppelkräm
6 syrliga äpplen
6 dl vatten
2-3 msk socker
1 tsk kanel
2 msk potatismjöl

Skala och klyfta äpplen. Koka upp vatten och socker, lägg i äpplen och låt småkoka tills äpplena mjuknat. Rör ut potatismjöl i kallt vatten och rör ner i äppelkrämen, rör även ner kanelen. Låt krämen koka upp. Servera äppelkrämen ljummen eller kall tillsammans med mjölk.

picki_img_7651picki_img_7646

Skriv ut inlägg

Om vi ska ta och tala om disktrasor en stund

den 23 september 2009, kl 07:28

picki_img_7144

Här kommer ett tips på pyssel för höstkvällar när regnet slår mot fönsterrutan och du helst vill stanna inne. Ett roligt tidsfördriv och inte minst så blir det roligare att torka diskbänken ett tag framöver.

Pynta disktrasor
oanvänd disktrasa
stämplar eller penslar
textilfärg

Måla eller tryck disktrasorna med textilfärg. Låt färgen torka helt och stryk därefter disktrasorna med strykjärn så att färgen fastnar.

När vi ändå pratar disktrasor så kan jag ju passa på att försäkra mig om att ni kan disktraseknepet? När disktrasan börjar lukta disktrasa men för övrigt är i gott skick, blöt disktrasan ordentligt och lägg på en tallrik. Kör den därefter på full effekt i mikrovågsugnen en minut eller två. Spola av disktrasan under kallt vatten (för den blir hemskt varm!), vrid ur den och den är garanterat luktfri igen.

Skriv ut inlägg

Bröd med fetaost och soltorkade tomater

den 21 september 2009, kl 20:38

picki_img_7614

I fredags hade två nästan-främlingar plus en hund bjudit in sig själva på middag i det röda köket. Pressen på att laga något gott var stor och det är inte lätt att glänsa när gästerna tror att man lagar godare mat än vad man egentligen gör. Det var med andra ord rätt passande att servera en vegetarisk moussaka som inte riktigt var färdiggräddad. Sen bakade jag en gammal favorit på picki, bröd med fetaost och soltorkade tomater och det verkade i alla fall gå hem. Nästan-främlingarna var snälla, den prickiga hunden matchade köket kalasfint och jag vann nästan yatzyn, en trevlig kväll med andra ord. Välkomna att bjuda in er till vårt kök fler gånger!

Bröd med fetaost och soltorkade tomater
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
3 msk rumsvarmt smör
200 g fetaost
1 msk torkad eller 1/2 msk färsk oregano
5-6 soltorkade tomater i olja
grovt salt, ex medelhavssalt.

Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnet på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Platta eller kavla ut varje del till 1 cm tunn kaka, bred på smöret, smula över osten och strö över oregano. Grovhacka och strö över tomaterna. Rulla ihop, vrid om några varv och forma en krans. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över grovt salt. Låt jäsa 20 min. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnet i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min. Låt bröden svalna under bakduk.

picki_img_7605
Klara
picki_img_7608
Färdiga
picki_img_7609

Skriv ut inlägg

Laxgryta med smak av lime och citrongräs

den 20 september 2009, kl 10:27

picki_img_7633

Igår kväll stod maten på bordet när jag kom hem från jobbet, laxgryta med smak av Thailand. Så himla gott, citrongräs och lime går alltid hem hos mig. Den här grytan kommer vi laga fler gånger och då åker det nog i lite vit fisk och kanske lite skaldjur också, jag längtar redan.

Laxgryta med smak av
citrongräs och lime

500 g laxfilé
1 stjälk citrongräs
1 gul eller röd spansk peppar
1 lime
färsk basilika
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
sockerärtor
salt

Dela och kärna ur  spansk peppar (ta lagom mycket efter smak) och dela citrongräset i mindre delar. Mixa tillsammans med limesaft, basilika, currypastan och kokosmjölk. Smaka av med salt och peppar. Dela laxen i mindre bitar och låt koka i såsen tills fisken är genomkokt. Servera med ris och färska sockerärtor.

Skriv ut inlägg

Fänkålssoppa och gotländsk saffranspannkaka

den 17 september 2009, kl 23:53

picki_img_7582
picki_img_7589

Idag tjatade systern till sig en soppa- och pannkakamiddag i det röda köket. Fast i sanningens namn var jag nog inte särskilt svårövertalad, torsdagssoppa och pannkaka är min melodi och mitt-i-veckan-middag är alltid avslappnat och trevligt. Kusinen lagade fänkålssoppa och Carl stod för saffranspannkakan. Själv cyklade jag runt närområdet i jakt på saffran och när jag kom hem hade jag svårt att hämta mig från att en påse saffran på ett halvt gram kan kosta 37 kronor, sen när gör den det egentligen? Det var för övrigt preimär för gotländsk saffranspannkaka för vår del och trots att det var gott så tror jag nog att vi gör en halv sats nästa gång, för oj vad med pannkaka det blev.

Fänkålssoppa med fetaost
och rostade pumpakärnor
2 st fänkål
0,5 purjolök
lite olja/smör
knappt en liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
ett paket fetaost
pumpakärnor

Skiva fänkål och purjolök tunt och fräs ett par minuter i en gryta i lite olja och smör. Smula ner buljong och häll över 8-9 dl vatten. Småkoka tills fänkålen är mjuk och mixa soppan slät med en mixerstav. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Rosta pumpakärnorna i en het och torr stekpanna tills de börjar få färg eller börja poppa. Pynta soppan med pumpakärnor och smulad fetaost.

Receptet är för 4 personer och härstammar från ett reklamblad från Coop, det har dock ändrat skepnad en del.

picki_img_7597

Gotländsk saffranspannkaka
Risgrynsgröten;
8 dl vatten
4 dl grötris
1 tsk salt
1,2 liter mjölk
1 kanelstång
2-3 msk smör eller margarin
Pannkakssmeten;
8 ägg
2 dl socker
100 g hackad sötmandel
1 g saffran
2-4 dl mjök

Koka upp vatten, grötris, salt och smör i en stor kastrull. Låt småkoka under lock i 10 minuter. Tillstätt därefter mjölk och kanelstång och låt koka upp igen. Koka på svag värme i ungefär 40 minuter, tills vätskan är borta. Rör om ibland. Låt gröten svalna ordentligt. Blanda därefter den kalla gröten med ägg, socker, finhackad mandel och saffran. Om det behövs, späd med ett par deciliter mjölk. Bred ut smeten i en smord långpanna och grädda pannkakan i 175 grader i ungefär 30 minuter eller tills pannkakan börjar få gyllengul färg. Servera pannkakan ljummen tillsammans med salmbärssylt och lättvispad grädde.

Receptet är från pannkakor.se.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen