En bekännelse om min passion för nypon

den 28 september 2009, kl 09:01

picki_img_7918picki_img_7923

Det är sällan jag tar till utmärkande stora ord här på picki, men jag måste bara få berätta att jag fullkomligt dyrkar nypon sedan en tid tillbaka. Nypon är min nya passion! Igår morse klockan halv sju låg jag i sängen och funderade över hur mycket nypon jag ska hinna plocka och torka innan nyponsäsongen är över och vad mer än nyponsoppa jag ska göra av dem. Tips någon?

Nyponsoppa, 4 portioner
7 dl färska nypon
1,5 liter vatten
1 dl socker
1,5 msk potatismjölRensa (skär bort ändarna) och skölj nyponen. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i nyponen, låt dem koka mjuka i knappt 20 minuter. Mixa med en stavmixer och sila nyponsoppan genom en finmaskig sil, klipulvret går bort. Häll upp nyponsoppan i kastrullen och vispa ner 1 dl socker, smaka av om mer behövs. Rör ut potatismjöl i några matskedar kallt vatten och vispa ner detta i nyponsoppan. Låt nyponsoppan precis koka upp under omrörning. Servera med mandelskorpor eller liknande, glass om det är efterrätt.

Nypontips 1
Nyponen kan med fördel torkas till resten av året, rensa dem och lägg i glasburk. Det räcker då med 5-6 dl torkade nypon till soppan och de kan behöva kokas en liten stund längre.

Nypontips 2

När jag berättat att jag kokat nyponsoppa så var det någon i lunchrummet som tipsade att nyponsoppan med fördel kan sötas med pressad apelsinsaft istället för socker. Jag tror på den idén och ska prova det nästa gång.

picki_img_7904picki_img_7899

Appropå nyponfotografierna så är det många som frågar vem som knäpper alla fina fotografier här på picki (och vad det egentligen är för superkamera som används), svaret på den frågan finns att läsa här. Många tror säkert att jag knäpper alla bilderna rakt av, men så är det verkligen inte. Picki vore inte picki utan min mösterfotograf och hans kamera! Oftast brukar jag göra det lätt för mig och säga att det antingen är Carl eller jag som knäppt bilderna, vi knäpper ungefär hälften var, sen redigerar Carl alla bilder och jag beskär alla bilder. Men, det jag skulle komma till var att i det här fallet är det inte riktigt sant att vi har knäppt alla bilder, för den näst översta bilden är tagen av Johanna.

picki_img_7920

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen